Akersposten

Dagen i dag, 21. august

Bjørg gir deg "Dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1887

21. august i 1887 blir Det norske Arbeiderparti stiftet - med sagarbeider Anders Andersen som formann. Partiet ble stiftet i Arendal.

Partiets ideologi - som et reformorientert og sosialdemokratisk parti - ble videre formet gjennom to splittelser i mellomkrigstiden. Partiet vant regjeringsmakt for første gang i 1935. I store deler av etterkrigstiden har Arbeiderpartiet vært i regjering. Det er snakk om årene fra 1935 til 1965 og med en del større avbrekk siden 1971.

Partiets program legger vekt på økte velferdsordninger og sosiale rettigheter - og fremmer en blandingsøkonomi. Partiet har tett samarbeid med LO.

Arbeidernes ungdomsfylking - AUF - er partiets ungdomsorganisasjon.

Det Forenede norske Arbeiderparti ble etablert som et sosialistisk parti ved fremveksten av den sosialistiske ideologi og sosialisme. Stiftelsesdatoen er som sagt 21. august 1887 og det skjedde ved Ormetjern i Barbu utenfor Arendal.

Det var Samholdbevegelsen - som ble etablert etter Arendalskrakket høsten 1886 - som tok initiativ til stiftelsesmøtet som fant sted i et lokale som tilhørte et avholdslag.

Det første programmet hadde bare fire punkter:.

  • alminnelig stemmerett for menn og kvinner
  • lovfestet normalarbeidsdag
  • direkte skatt
  • støtte til anerkjente og berettigede arbeidsnedleggelser

Partiet ble stiftet på ei tid hvor det var stor arbeidsledighet i Arendalsområdet. Møtet i Arendal 21. og 22. august 1887 omtales som partiets 1. landsmøte og som Arendalsmøtet.

Det tok tid før partiet ble mektigere - men et viktig steg ble tatt i 1898. Da ble allmenn stemmerett for menn innført i Norge. Det betydde at husmenn, arbeidere og småkårsfolk fikk stemmerett. Mange av dem støttet Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet - Ap - tidligere Det norske Arbeiderparti (DNA) - er det største partiet i Norge, målt i antall medlemmer og oppslutning ved stortingsvalget i 2017.

Dagens partileder er Jonas Gahr Støre, nestledere er Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran, mens Kjersti Stenseng er partisekretær.

Trond Giske ble valgt som nestleder i 2015, men trakk seg i 2018 som følge av anklager om seksuell trakassering.

1847

21. august i 1847 blir Den Kongelige Norske St. Olavs Orden innstiftet av kong Oscar 1. Den gis "for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten". Kongen er stormester.

Ordenen ble tidligere tildelt primært for embetsfortjeneste - etter hvert har flere fra kultur- og næringsliv blitt dekorert. Med unntak av kongelige og statsoverhoder tildeles ordenen kun til nordmenn.

Ordenen var opprinnelig delt i tre grader: storkors, kommandør og ridder. Kommandørgraden ble i 1872 delt i to klasser, kommandør av 1. klasse - nå kommandør med stjerne og kommandør - tidligere kalt kommandør av 2. klasse. Riddergraden ble delt i 1890 i ridder av 1. klasse og ridder - tidligere kalt ridder av 2. klasse.

I 1882 opprettet Oscar 2 en ordenskjede som tilleggsdekorasjon for storkorsgraden. Etter unionsoppløsningen i 1905 er imidlertid kjeden blitt tildelt bare fem norske storkorsinnehavere - foruten enkelte medlemmer av kongehuset og noen utenlandske statsoverhoder. Storkors med kjede er i dag reelt - om ikke formelt - ordenens høyeste grad.

1896

21. august i 1896 blir Gunnar Reiss-Andersen født. Den norske lyrikeren gikk til sjøs 17 år gammel, og seilte i ett år med en brigg der onkelen Knut Knutsen var skipper.

Etter examen artium ved Frogner skole i Kristiania i 1916, gikk han inn i det militære og utdannet seg til underoffiser. Han studerte kunstmaling i København og Paris. I flere år virket han som kunstmaler, illustratør med utforming av bokomslag, og kunstanmelder i Arbeiderbladet.

I 1921 debuterte han som lyriker med diktsamlingen Indvielsens aar.

Han deltok i motstandskampen under Andre verdenskrig og flyktet til Sverige. Under oppholdet i Sverige kom han i kontakt med den modernistiske svenske lyrikken - og ble sterkt påvirket av denne. Med det fyldige bindet Samlede dikt - 1946 - fremstod han i etterkrigsårene som en av de store norske samtidspoeter - aktet og æret også i nabolandene.

Reiss-Andersen fikk Statens kunstnerlønn fra 1945. I 1962 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Fra 1963 mottok han også en æreslønn fra Gyldendal.

En byste av Reiss-Andersen står i utkanten av bøkeskogen i Larvik.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...