ANNONSE
Annonse
Akersposten

Dagen i dag, 21. april

Bjørg gir deg "Dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

1869

21. april i 1869 blir Hauk Aabel født. Han var en av sin samtids mest kjente og folkekjære skurspillere. Som karakterkomiker utfoldet han et frodig og folkelig lune med ekte og varm menneskeforståelse.

På Nationaltheatret viste han seg som en god tolker av en rekke Holberg-roller. Han spilte Oldfux i Den Stundesløse, Henrik i Henrik og Pernille og ikke minst som Jeppe i Jeppe paa Bierget. Han spilte også pastor Stråmand i Henrik Ibsens Kjærlighetens komedie. Mange vil trolig huske hvordan han fylte rollen som Klinke i farsen Den spanske flue.

Den norske skuespilleren leste under Johanne Dybwad. Han debuterte på Christiania Theater i 1997 og slo igjennom i 1899 på Sekondtheatret.

1894

21. april i 1894 tas Krag-Jørgensen i bruk som standardvåpen i Hæren. Våpenet forblir i tjeneste i nesten 50 år. Det er en norskkonstruert rifle i kaliber 6,5 x 55 mm.

Geværet har fått navn etter konstruktørene - senere felttøymester og oberst Ole Herman Krag og korpsbøssemaker Erik Jørgensen. I Norge ble den vanligste modellen kalt Lange Krag.

Våpenet var hovedvåpenet i Norge og Danmark fram til andre verdenskrig og i den amerikanske fram til ca. 1905. Krag-Jørgensen var lenge det mest brukte våpenet til konkurranseskyting i det frivillige skyttervesenet.

1926

21. april i 1926 blir dronning Elizabeth II født. Siden 6. februar 1952 har hun vært overhode for The Commonwealth of Nations og statsoverhode for Australia og Canada.

Høsten 2015 ble dronning Elizabeth II den lengst regjerende monark i Storbritannia - da passerte hun dronning Victoria - som regjerte i 63 år og 216 dager.

I løpet av den tiden dronning Elizabeth har sittet på tronen, har monarkiet vært utsatt for mye offentlig kritikk - blant annet i forbindelse med omstendighetene rundt tronarving Charles' turbulente ekteskap med Diana og dronningens opptreden i forbindelse med prinsessens dramatiske bortgang.

I likhet med sine fem umiddelbare forgjengere på tronen, fungerer dronningen som et levende nasjonalmerke. Storbritannia - som eneste land i verden - bruker monarkens portrett på frimerkene. I dag er det et bilde i av henne i silhuett. Landets navn, er ikke påført frimerkene.

Dronning Elizabeth II har besøkt Norge tre ganger. Samtlige norske konger har hatt besøk av henne. Kong Haakon i 1955. Kong Olav i 1981. Kong Harald i 2001.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon