Akersposten

Dagen i dag, 21. april

Bjørg gir deg "Dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1869

21. april i 1869 blir Hauk Aabel født. Han var en av sin samtids mest kjente og folkekjære skurspillere. Som karakterkomiker utfoldet han et frodig og folkelig lune med ekte og varm menneskeforståelse.

På Nationaltheatret viste han seg som en god tolker av en rekke Holberg-roller. Han spilte Oldfux i Den Stundesløse, Henrik i Henrik og Pernille og ikke minst som Jeppe i Jeppe paa Bierget. Han spilte også pastor Stråmand i Henrik Ibsens Kjærlighetens komedie. Mange vil trolig huske hvordan han fylte rollen som Klinke i farsen Den spanske flue.

Den norske skuespilleren leste under Johanne Dybwad. Han debuterte på Christiania Theater i 1997 og slo igjennom i 1899 på Sekondtheatret.

1894

21. april i 1894 tas Krag-Jørgensen i bruk som standardvåpen i Hæren. Våpenet forblir i tjeneste i nesten 50 år. Det er en norskkonstruert rifle i kaliber 6,5 x 55 mm.

Geværet har fått navn etter konstruktørene - senere felttøymester og oberst Ole Herman Krag og korpsbøssemaker Erik Jørgensen. I Norge ble den vanligste modellen kalt Lange Krag.

Våpenet var hovedvåpenet i Norge og Danmark fram til andre verdenskrig og i den amerikanske fram til ca. 1905. Krag-Jørgensen var lenge det mest brukte våpenet til konkurranseskyting i det frivillige skyttervesenet.

1926

21. april i 1926 blir dronning Elizabeth II født. Siden 6. februar 1952 har hun vært overhode for The Commonwealth of Nations og statsoverhode for Australia og Canada.

Høsten 2015 ble dronning Elizabeth II den lengst regjerende monark i Storbritannia - da passerte hun dronning Victoria - som regjerte i 63 år og 216 dager.

I løpet av den tiden dronning Elizabeth har sittet på tronen, har monarkiet vært utsatt for mye offentlig kritikk - blant annet i forbindelse med omstendighetene rundt tronarving Charles' turbulente ekteskap med Diana og dronningens opptreden i forbindelse med prinsessens dramatiske bortgang.

I likhet med sine fem umiddelbare forgjengere på tronen, fungerer dronningen som et levende nasjonalmerke. Storbritannia - som eneste land i verden - bruker monarkens portrett på frimerkene. I dag er det et bilde i av henne i silhuett. Landets navn, er ikke påført frimerkene.

Dronning Elizabeth II har besøkt Norge tre ganger. Samtlige norske konger har hatt besøk av henne. Kong Haakon i 1955. Kong Olav i 1981. Kong Harald i 2001.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...