Akersposten

Dagen i dag, 20. juni

Bjørg gir deg "Dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1891

20. juni i 1891 trer en ny lov i kraft. Den innskrenker foreldrenes rett til bruk av legemlig refselse - men tillater fortsatt måteholden bruk av dette. Loven ble opphevet i 1972.

Barnemishandling omfatter alle former for fysisk og psykisk vold, krenkelse, utnytting og undertrykkelse der skaden er av en slik art at den hindrer barns normale utvikling.

I gamle dager snakket en om hustukt. Det var gjerne husfar som ved legemlig refselse opprettholdt orden og disiplin i et hjem. Etter Christian 5s Norske lov kunne en husbond refse sine barn og tjenere med ris eller kjepp. Dette ble sterkt begrenset ved lov av 20. juni 1891.

I barneloven av 8. april 1981, slås det fast i § 30 at barn ikke må bli utsatt for slag, spark eller annen vold. Barn må heller ikke bli behandlet på en slik måte at den fysiske eller psykiske helse blir utsatt for skade eller fare.

1963

20. juni i 1963 blir rapporten om Kings Bay-ulykken lagt fram for Stortinget. Den skapte bølger i norsk politikk. Industriminister Kjell Holler trakk seg umiddelbart. Einar Gerhardsens arbeiderpartiregjering måtte gå av. Det banet vei for den første borgerlige regjeringen etter annen verdenskrig. Høyres John Lyng ble ny statsminister.

Den 5. november i 1962 skjedde det på ny en stor ulykke i kullgruven på Svalbard. 21 menneskeliv gikk tapt i eksplosjonen. Granskingsutvalget avslørte manglende sikkerhetstiltak. Årsaken er ikke klarlagt, men det spekuleres i at gruven var i for dårlig stand og at hadde altfor høy konsentrasjon av metangass.

Under den dramatiske avstemningen i Stortinget, var SF - nåværende SV - i vippeposisjon. Representantene i SFs tomannsgruppe var Finn Gustavsen og Asbjørn Holm. Gustavsen har snakket om å dilemmaet med å felle en arbeiderpartiregjering - og dermed sette inn en høyreregjering.

Denne regjeringen fikk en meget kort levetid. Etter kun tre uker sørget SFs to representanter å felle denne regjeringen. Grunnlaget for mistilliten denne gangen var tiltredelseserklæringen. Erklæringen hadde ikke stortingets flertall bak seg.

Gerhardsens fjerde regjering ble deretter utnevnt. Den satt til 12. oktober 1965.

2000

20. juni i år 2001 er første gang FN markerer Verdens flyktningdag. Dagen er opprettet for å få oppmerksomhet for flyktningers liv verden over. Dagen ble etablert i år 2000 av FNs generalforsamling. Datoen ble valgt for å falle sammen med Afrikas flyktningdag. FNs høykommissær for flyktninger - UNHCR - velger hvert år et tema og koordinerer markeringer verden over.

Verdens flyktningdag er opprettet for å rette oppmerksomhet mot flykningers liv over hele verden. Datoen er valgt fordi den falles sammen med Afrikas flyktningdag.

I Norge er det FN-sambandet - en uavhengig informasjonsorganisasjon - som har ansvaret for å øke kunnskap om FN og FNs arbeide. Organisasjonen skal skape debatt om disse temaene her i landet. Målgruppene er i første rekke skoleverket og media. Organisasjonen ble opprettet 14. oktober 1946.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...