ANNONSE
Annonse
Akersposten

Dagen i dag, 2. april

Hver eneste dag gir Bjørg deg utvalgte høydepunkter av hendelser som har skjedd akkurat på denne dagen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 02.04.2020 kl 17:11

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

1801

2. april i 1801 finner angrepet på Københavns red sted. Det var et britisk overraskelsesangrep på den danske hovedstaden. Danmark-Norge måtte gå med på å trekke seg ut av det væpnede nøytralitetsforbundet en da var tilsluttet. Alliansen hadde en klar brodd mot Storbritannia – og var alt annet enn nøytral.

Danmark-Norge var – rent formelt – nøytralt i begynnelsen av Napoleonskrigene. Våpen og ulovlig kontrabande ble fraktet på dansk-norske skip – eskortert av danske orlogsfartøyer under dekke av dannebrog som nøytralt flagg. Situasjonen utviklet seg slik at Danmark-Norge, Preussen og USA i en periode delte verdenshandelen mellom seg og kom et i sterkt konfliktforhold til Storbritannia som verdensmakt til sjøs.

En stor del av den dansk-norske flåten ble ødelagt.

1805

2. april i 1805 blir den danske forfatteren og poeten født i Odense i Danmark. Han døde i København i 4. august 1875. Han er mest kjent for sine eventyr. Den stygge andungen, Tommelise, Snedronningen, Den standhaftige tinnsoldat, Piken med svovelstikkene, Den lille havfrue, Keiserens nye klær og Prinsessen på erten er fortellinger mange av oss har kjennskap til. I Norge var Per Aabel kjent for sine tolkninger og opplesninger av H. C. Andersens eventyr.

Eventyrene er oversatt til mer enn 100 språk og skal være de mest leste tekstene i verden nest etter Bibelen.

1964

2. april i 1964 startet Saab prosjektet som førte til produksjonen av en ny og større bil, Saab 99. Denne svenske bilen ble opprinnelig produsert av Svenska Aeroplan AB fra 1947 – derav navnet Saab. I desember 2011 slo selskapet seg konkurs. Boet ble solgt til det kinesiske selskapet NEVS, som startet opp igjen produksjonen.

LES OGSÅ:

Dagen i dag, 1. april