Akersposten

Dagen i dag, 17. november

Eidsvollsbygningen.

Bjørg gir deg «Dagen i dag»!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1747

17. november i 1747 blir Carsten Anker født. Han var forretningsmann og embetsmann og vert for Riksforsamlingen på Eidsvoll. Han var forretningsmann, embetsmann og politiker. Han eide også bygningen hvor riksforsamlingen ble avholdt i 1814 - stedet har senere fått navnet Eidsvollsbygningen.

Carsten Anker var sønn av kjøpmann og jernverkseier Erik Anker og Anne Cathrine Tank. Han var født i Fredrikshald hvor faren drev en stor virksomhet med såpe og tobakk. I 1748 kjøpte faren Moss Jernverk og fra han var 1 år, vokste Carsten Anker opp i Moss sammen med den eldre broren Peter.

Under oppholdet i København var han blitt godt kjent med tronfølgeren, prins Christian Frederik. Da han kom til Norge som stattholder i 1813, ble Anker straks en av de rådgiverne prinsen lyttet mest til.

Etter Kielfreden holdt prinsen et møte på Eidsvoll verk under sin reise til Trondheim. På tilbakeveien holdt han stormannsmøtet på Eidsvoll den 16. februar 1814. Da ble det besluttet at Norge skulle erklæres uavhengig, og at det skulle innkalles en riksforsamling - som også ble holdt på Eidsvoll.

Innen Riksforsamlingen kom sammen, hadde Anker forlatt Norge, og kunne dermed ikke ta sete i den nye norske regjeringen - hvor han ble utnevnt til regjeringsråd 2. mars og statsråd 19. mai.

I mars 1814 hadde han dratt over Nordsjøen for å virke for Norges interesser i England. Her arbeidet han for å krysse stormaktenes og Sveriges politikk, men kunne ikke sette noe igjennom.

I 1815 fikk han avskjed som statsråd og vendte tilbake til Norge, hvor han kom i et nært forhold til kronprins Karl Johan.

1928

17. november i 1928 blir Torbjørn Mork født. Mork ble utnevnt til helsedirektør i 1972. Helsedirektoratet var inntil 1983 et såkalt blandet direktorat - det vil si både fagdirektorat som tar selvstendige avgjørelser og departementsavdeling som forbereder saker for statsråden.

En omorganisering i 1983 - der Helsedirektoratet ble utskilt fra Sosialdepartementet - gjorde helsedirektørembetet mindre mektig enn tidligere. I 1991 foreslo regjeringen å nedlegge Helsedirektoratet. Stortinget fulgte ikke forslaget, og vedtok i juni 1992 å omorganisere helseforvaltningen og videreføre Helsedirektoratet som Statens helsetilsyn - i kraft fra 1. januar 1994.

Før det var Mork avdelingslege ved Kreftregisteret og statssekretær i Sosialdepartementet.

Mork hadde mange offentlige verv. Han var viseformann i styret for Verdens helseorganisasjon fra 1979 til 1982, og var medlem av FNs narkotikakommisjon 1980-82. Han hadde en høy stjerne i internasjonalt helsearbeid, og var en viktig formidler av medisinsk informasjon inn og ut av Norge.

Han gjorde en aktiv innsats for å bedre svake gruppers stilling i samfunnet. Han arbeidet blant annet for å øke pasienters rettssikkerhet. Han var engasjert i etiske spørsmål - både innenfor forskning og i forbindelse med prioritering av helsetjenestenes ressurser.

Mork var også kjent som en storrøyker, noe som førte til kritikk mot ham - men også vennligsinnet harselas fra komikeren Trond Kirkvaag.

1991

17. november i 1991 blir Odd Bondevik vigslet til biskop i Møre bispedømme av Andreas Aarflot.

Sommeren 1996 gikk Odd Bondevik offentlig ut og gjorde kjent at han hadde skiftet syn på kvinners prestetjeneste, og ikke lenger mente dette var i strid med Bibelens lære. I tillegg markerte han seg ved flere anledninger som forkjemper for miljø og naturvern.

I de forskjellige sakskomplekser rundt homofili - som ansettelse av praktiserende homofile prester, ekteskap for homofile - stod Bondevik fast på sin kirkes tradisjonelle syn. Han gikk imot homofile ekteskap.

I august 2007 tilkjennega han at han aktet å gå av som biskop av Møre, og 10. februar 2008 holdt han sin siste gudstjeneste som biskop i Møre. Gudstjenesten var i Molde domkirke. Bondevik hadde da vært biskop i Møre i 17 år.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...