Akersposten

Dagen i dag, 17. desember

Scene fra Nationaltheaterets oppsetning av David Storeys "Hjem". Forestillingen hadde premiere 27. oktober 1971. Her er Ella Hval som Marjorie. Foto: Frits Solvang

Bjørg gir deg «Dagen i dag»!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1974

17. desember i 1974 tar Ingemar Stenmark sin første av 86 verdenscupseire da han vant slalåm i Madonna di Campiglio.

Han er en av Sveriges fremste idrettsutøvere gjennom tidene, og en av verdens beste alpinister noensinne. Han har to OL-gull og 86 verdenscupseire i slalåm og storslalåm. Hans karriere varte fra 1973 til 1989. Han ble i en SIFO-undersøkelse i 1999, valgt til århundrets beste svenske idrettsmann.

1989

17. desember i 1989 blir den første episoden av The Simpsons sendt.

Simpsons er en amerikansk animert situasjonskomedie laget av Matt Groening. Serien ble først sendt i 1987 som en del av The Tracey Ullman Show, men ble en egen serie i 1989.

27. juli 2007 ble figurene sett i en helaftens film kalt The Simpsons Movie. Simpsons er blitt meget populær - og er den lengst sendte animerte TV-serien i verdenshistorien.

Serien handler om familien Simpson, som bor i den amerikanske byen Springfield. Serien spøker stadig med at den ikke avslører hvor i USA byen ligger - selv om det er ofte hint om det.

Springfield i Vermont, vant konkurransen mellom tretten andre byer ved navn Springfield om å få ha premieren av The Simpsons Movie.

1994

17. desember i 1994 dør Ella Hval. Ella Hval - født Ella Signe Quist Kristoffersen 7. januar 1904 i Kristiania og død 17. desember 1994 i Stavanger - var skuespiller og instruktør.

Ella Hval vokste opp i en arbeiderfamilie på Torshov i Kristiania og har skildret oppvekstmiljøet i erindringsboken Jeg har alltid hatt vanskelig for å glemme (1979). Hun kom til teateret gjennom arbeiderbevegelsens amatørteatervirksomhet. Her møtte hun også sin første ektemann - dikteren Rudolf Nilsen. De ble gift i 1924 - men Rudolf Nilsen døde av tuberkulose allerede i 1929.

I 1932 debuterte hun på Chat Noir og ble samme år gift med legen Einar Hval. Etter å ha vært kabaretskuespiller i et par år var hun 1934–35 ved Nationaltheatret.

Sitt gjennombrudd som skuespiller fikk hun imidlertid først på Den Nationale Scene i 1936. I 1940 ble hun igjen ansatt ved Nationaltheatret, hvor hun ble inntil hun ble pensjonert i 1974.

Ella Hval var formann i Norsk Skuespillerforbund 1951–61 og 1965–1967, og hun spilte en viktig rolle i avtaleforhandlinger med teatrene og NRK.

Hun ble i 1973 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og mottok Kongens fortjenstmedalje i gull og i 1977 Norsk kulturråds ærespris.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...