Akersposten

Dagen i dag, 16. juni

Christian Christophersen bodde i det som i dag er Nobelinstituttet.

[ Åpne stort dynamisk kart ]

Bjørg gir deg "dagen i dag".

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1840

16. juni i 1840 blir Christian Christophersen født. Den norsk forretningsmann fra Porsgrunn, etablerte i 1869 egen forretning i Kristiania med agentur i jern og kortevarer. Det er alle varer som ble solgt etter stykk- eller dusinpris. Ikke metervare eller vekt. Christophersen utvidet til også å gjelde salg av ulike treprodukter. Sammen med Hans Mustad og Christofer Høyerdal grunnla han Nordmøre Trelastforretning og Dampsagbruk på Meisingset på Nordmøre i 1874.

Christophersen ble kjent som en pågående og risikovillig investor med engasjementer innen handel, eiendom og industri. Hans forretning i Kristiania ble hurtig opparbeidet og ble etter noen år, en av hovedstadens største og meste ansette.

Christophersen overtok Ranheim Cellulosefarikk, Nordmøre Trelastforretning og Wehme Træsliperi med flere anlegg. Firmaet hadde filialer i London, Paris og Göteborg.

I 1880-1890-årene var Christophersen en av hovedstadens mest fremtredende forretningsmenn og nøt stor anseelse. Han var formann i Christiania Handelsstands forening i årene 1886 til 1892 og ordfører i femtimannsutvalg fra 1892 til 1899, samt direksjonsmedlem og ordfører i representantskapet for en rekke banker og virksomheter - blant annet i Christiania Bank og Kreditkasse. Her var han direksjonsmedlem fra 1888 til 1891.

Mest kjent ble han imidlertid for sin spektakulære konkurs ved innledningen til Kristianiakrakket - navnet på det krakket i aksje- og eiendomsmarkedet som skjedde i Kristiania 11. juni i 1899.

Hans herskapelige privatbolig på Drammensveien, er nå sete for Det Norske Nobelinstitutt.

1903

16. juni i 1903 legger "Gjøa" ut fra Kristiania. Det er det første skipet som seiler gjennom Nordvestpassasjen - fra Atlanterhavet til Stillehavet via den arktiske øygruppen i nordlige Canada.

Med et mannskap på seks nådde Roald Amundsen - som ledet reisen - Stillehavet 31. august i 1906 - etter tre år. En seilte så videre til San Francisco, hvor "Gjøa" anløp til en storslagen velkomst 19. oktober samme år.

"Gjøa" er en 70 fot store jakta som ble bygd i 1872 i Jørafjero i Rosendal av Knut Johannesson Skaala - Jøra-Knuten. De første 28 årene ble den brukt i fiskeriene. De siste 18 årene før Amundsen kjøpte den, var "Gjøa" i ishavsskipperen Hans Christian Johannesens eie. Amundsen kjøpte skipet i 1901 for bruk i arktiske ekspedisjoner.

Mannskapet på ekspedisjonen var - foruten Amundsen - Helmer Hanssen, Anton Lund, Godfred Hansen, Peder Ristvedt, Gustav Juel Wiik og kokken Henrik Lindstrøm, som senere fulgte Amundsen på alle hans ekspedisjoner. .

Skipet ble senere kjøpt av et norsk-amerikansk samfunn og donert til San Francisco by i 1909. Der ble den stilt ut i Golden Gate Park. I 1972 ble "Gjøa" brakt tilbake til Norge og er i dag plassert i et eget bygg på Frammuseet på Bygdøy i Oslo.

1936

16. juni i 1936 vedtar Stortinget at alle over 70 år skal få alderstrygd.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...