Akersposten

Dagen i dag, 15. september

Bjørg gir deg "Dagen i dag

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1864

15. september i 1864 var starten på Det Norske Veritas. Det er en er en norsk stiftelse som har til vedtektsfestet formål å virke for sikring av liv, verdier og miljø. Den ble stiftet 20. desember 1978 - men har sin historie tilbake til 1864. Da ble det opprettet en forening hvor gjensidige sjøforsikringsforeninger var medlemmer for å drive felles skipsklassifikasjon.

I september 2013 fusjonerte Det Norske Veritas med Germanischer Lloyd. Stiftelsen Det Norske Veritas er majoritetseier i det nye selskapet - DNV GL.

I jubileumsskriftet Det norske Veritas 1864-1964 blir Hans Eleonardus Møller og Morten Smith-Petersen omtalt som institusjonens fedre. Møller ble DNVs første formann - en stilling han hadde fram til sin død i 1867. Han ble etterfulgt av Smith-Petersen.

DNVs første direktør var kapteinløytnant i marinen Nils Ihlen. Videre ble det ansatt en assistent for direktøren samt 10 besiktigelsesmenn med base i de største byene fra Oslo til Kristiansund. I 1876 hadde DNV 22 faste besiktigelsesmenn, foruten 6 lokale.

Siden opprettelsen i 1864 har DNVs kjernekompetanse bestått i å identifisere, vurdere, og gi råd om hvordan en bør håndtere risiko. Om det gjelder skipsklassifikasjon, sertifisering av en bilprodusents ledelsessystem, eller råd om hvordan en best vedlikeholder en aldrende oljerigg. DNVs fokus er å forbedre forretningsresultater på en sikker og ansvarlig måte.

Siden 1954 har DNV hatt en egen forskningsavdeling som har forsterket og videreutviklet tjenester, regler og industristandarder innen mange fagfelt. Mange av de teknologiløsningene DNV har utviklet har vært med på å definere internasjonalt anerkjente standarder.

Med hovedkvarter på Høvik utenfor Oslo, har DNV GL arbeidet internasjonalt siden 1864 og har etablert rundt 350 kontorer i 100 land og har mer enn 12.000 ansatte fra mer enn 85 land.

1910

15. september i 1910 blir Norges tekniske høgskole (NTH) opprettet i Trondheim. Høyskolen utdannet sivilingeniører og sivilarkitekter.

Norges tekniske høgskole er i dag en del av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

Norges tekniske høgskole ble opprettet som et nytt ledd i en sammenhengende undervisningskjede som tok til med opprettelsen av Kongsberg bergseminar i 1757. Bergseminarundervisningen ble overført til Universitetet i Oslo da det ble grunnlagt i 1811, og ble 1910-12 flyttet videre til NTH i Trondheim.

I 1870 ble det opprettet tekniske skoler i Oslo, Bergen og Trondheim. Trondhjems Tekniske Læreanstalt ble fra 1890 utvidet til en 4-årig skole etter tysk høyskolemønster.

Forslag om å opprette en teknisk høyskole ble tatt opp av Stortinget alt i 1833 - men det tok 67 år før det ble vedtatt. Ved åpningen i 1910 ble en del av lærerkreftene ved Trondhjems Tekniske Læreanstalt og Universitetet i Oslo, overført.

1988

15. september i 1988 tildeles Lillehammer de olympiske vinterleker for 1994. De 17. olympiske vinterlekene ble arrangert fra 12. til 27. februar 1994.

Det var konkurranser også på Hamar (skøyter), Gjøvik (ishockey), Ringebu og Øyer (alpint). Det var rundt 1,2 millioner betalende tilskuere - under herrestafetten stod cirka 110.000 rundt løypa. Norge ble beste nasjon med 10 gull, 11 sølv og 5 bronse.

De olympiske leker har vært arrangert i Norge to ganger - første gang var i Oslo i 1952. Begge ganger har det vært vinterleker.

Under åpningen i hoppbakken ble den olympiske ilden tent av kronprins Haakon. Den olympiske ed ble avlagt av Vegard Ulvang. Lekene ble offisielt åpnet av kong Harald.

Det deltok 1737 utøvere - 523 kvinner - fra 67 land, derav 94 fra Norge, i 61 øvelser.

De norske vinnerne var: Johann Olav Koss vant tre gull i hurtigløp (alle på ny verdensrekord), Bjørn Dæhlie 10 og 15 km langrenn, Thomas Alsgaard 30 km, Espen Bredesen hopp normalbakke, Fred Børre Lundberg kombinert, Lasse Kjus alpin kombinasjon (tredobbelt norsk) og Stine Lise Hattestad kulekjøring.

"Vikingungene" Kristin og Håkon var de offisielle OL-maskotene under vinterlekene. De ble tegnet av illustratørparet Kari og Werner Grossmann. 18 norske gutter og jenter på 11 år ble plukket ut etter en landsdekkende konkurranse med 10.000 deltagere for å representere figurene.

Maskotene var til stede ved blant annet seremoniene, i forbindelse med åpninger, medaljeutdelinger. Maskotene i 1994 var spesielle, fordi de for første gang i olympisk historie var mer enn bare tøydukker.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...