Akersposten

Dagen i dag, 15. oktober

Bjørg gir deg "Dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1917

15. oktober i 1917 dør den nederlandske danseren - og påståtte spion - Mata Hari.'

Margaretha Geertruida Zelle var hennes egentlige navn - Mata Hari var kunstnernavnet. Hun hevdet hun var en javanesisk prinsesse.

I 1914 bodde hun i Frankrike der hun var venn med politikere og offiserer fra begge sider i krigen - før hun i 13. februar 1917 ble arrestert og 15. oktober ble henrettet ved skyting i Vincennes.

Det har senere blitt diskutert om hun virkelig var spion eller ikke - og det er også blitt påstått at hun var kontraspion.

1979

15. oktober i 1979 dør Johan Borgen.

I 1923 fikk Johan Borgen en deltidsstilling som journalist i Dagbladet og i 1925 debuterte han som skjønnlitterær forfatter med novellesamlingen Mot mørket.

Han brukte pseudonymet Mumle Gåsegg som petitskribent i Dagbladet - blant annet under andre verdenskrig. Da skrev han ironiske, nedsettende artikler om det nazistiske styret og holdt det gående lenge uten at han ble oppdaget.

Til slutt ble han likevel arrestert og sendt til Grini fangeleir. Han slapp senere ut av Grini.

Da han var på frifot igjen, fortsatte han å skrive mot okkupasjonsmakten. Hans illegale arbeid ble raskt gjenoppdaget, og han ble nødt til å rømme over grensen til Sverige. Etter frigjøringen av Danmark var han en liten stund presseattaché i København.

Etter krigen var han en kort tid kulturredaktør i avisa Friheten - som var et organ for Norges Kommunistiske Parti. Han skrev en lang rekke romaner og noveller og var også sceneinstruktør. Hans mange bokanmeldelser ble med tiden utgitt i bokform.

Johan og Annemarta kjøpte i 1968 en eiendom på Asmaløy i Hvaler-skjærgården og etablerte der kunstnerhjemmet "Knatten". Kjøpet ble finansiert ved hjelp av prispengene som fulgte med tildelingen av Nordisk råds litteraturpris til Johan Borgen i 1967.

Annemarta utga erindringsboken Deg - to år etter at Johan Borgen var død. Der skrev hun om ektemannens forhold til hjemmet i skjærgården:

"Han sa at Knatten var det hjem han som barn hadde drømt, at han aldri behøvde å reise mer, han reiste i huset. Fra vinduene i det blå kjøkkenet og fra den korallrøde stue så han ut til havet mot syd. Fra det russiske grønne gullrommet og fra biblioteket så han rett ned i Asmalsundet mot vest. Fra biblioteksvinduene mot nord så han den langstrakte hagen med hemmeligheter. Fra østvendte vinduer så han den finseaktige fjellkammen og en gang samtidig hare og rev og rådyr.

Men Knatten var ikke bare hans hjem. Det var hans livsfilosofi, den som fremdeles farger veggene. Hans tale og tanker og diktning vibrerer her."

Både Johan Borgen og Annemarta Borgen ligger begravet på "Knatten".

I 1989 kjøpte samboerparet Eva Lange og Erik Frisch eiendommen og holdt kunstutstillinger der i tillegg til å bruke stedet som bolig og atelier.

2015

15. oktober i 2015 avdukes Storelgen - som da var verdens største elgstatue - i Stor-Elvdal.

Storelgen er en elg i stål som står på Bjøråa rasteplass ved riksvei 3 i Stor-Elvdal kommune i Østerdalen.

Statuen er utformet av Linda Bakke. Den ble avduket 15. oktober 2015 og kostet to millioner kroner. Den ble gitt i gave til Stor-Elvdal kommune fra kunstfondet i Sparebank1 Hedmark. Statens vegvesen utbedret samtidig rasteplassen - og prosjektet kostet til sammen 27 millioner kroner. Stor-Elvdal kommune er ansvarlig for vedlikeholdet av elgen.

Formålet med å sette opp Storelgen var å forbedre trafikksikkerheten. - "De monotone vegstrekningene gjennom Østerdalen gjør at bilførerne kan bli sløve, og det har ført til utforkjøringsulykker og alvorlige møteulykker. RV 3 ble omtalt som "dødsveien". Vi gjør dette for å få "vekke" bilistene", sa avdelingsdirektør Aud Riseng i Statens vegvesen da statuen ble satt opp.

Storelgen er med sine 10,3 meter verdens nest høyeste elgstatue. Den var inntil oktober 2019 verdens høyeste - litt høyere enn elgstatuen Mac the Moose i Moose Jaw i Saskatchewan i Canada. Da fikk Mac the Moose påmontert nytt gevir - som gjorde den litt større enn Storelgen.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...