Dagen i dag, 15. oktober
Bjørg gir deg "Dagen i dag"!
Publisert: 15.10.2020 kl 08:49
1917
15. oktober i 1917 dør den nederlandske danseren - og påståtte spion - Mata Hari.'
Margaretha Geertruida Zelle var hennes egentlige navn - Mata Hari var kunstnernavnet. Hun hevdet hun var en javanesisk prinsesse.
I 1914 bodde hun i Frankrike der hun var venn med politikere og offiserer fra begge sider i krigen - før hun i 13. februar 1917 ble arrestert og 15. oktober ble henrettet ved skyting i Vincennes.
Det har senere blitt diskutert om hun virkelig var spion eller ikke - og det er også blitt påstått at hun var kontraspion.
1979
15. oktober i 1979 dør Johan Borgen.
I 1923 fikk Johan Borgen en deltidsstilling som journalist i Dagbladet og i 1925 debuterte han som skjønnlitterær forfatter med novellesamlingen Mot mørket.
Han brukte pseudonymet Mumle Gåsegg som petitskribent i Dagbladet - blant annet under andre verdenskrig. Da skrev han ironiske, nedsettende artikler om det nazistiske styret og holdt det gående lenge uten at han ble oppdaget.
Til slutt ble han likevel arrestert og sendt til Grini fangeleir. Han slapp senere ut av Grini.
Da han var på frifot igjen, fortsatte han å skrive mot okkupasjonsmakten. Hans illegale arbeid ble raskt gjenoppdaget, og han ble nødt til å rømme over grensen til Sverige. Etter frigjøringen av Danmark var han en liten stund presseattaché i København.
Etter krigen var han en kort tid kulturredaktør i avisa Friheten - som var et organ for Norges Kommunistiske Parti. Han skrev en lang rekke romaner og noveller og var også sceneinstruktør. Hans mange bokanmeldelser ble med tiden utgitt i bokform.
Johan og Annemarta kjøpte i 1968 en eiendom på Asmaløy i Hvaler-skjærgården og etablerte der kunstnerhjemmet "Knatten". Kjøpet ble finansiert ved hjelp av prispengene som fulgte med tildelingen av Nordisk råds litteraturpris til Johan Borgen i 1967.
Annemarta utga erindringsboken Deg - to år etter at Johan Borgen var død. Der skrev hun om ektemannens forhold til hjemmet i skjærgården:
"Han sa at Knatten var det hjem han som barn hadde drømt, at han aldri behøvde å reise mer, han reiste i huset. Fra vinduene i det blå kjøkkenet og fra den korallrøde stue så han ut til havet mot syd. Fra det russiske grønne gullrommet og fra biblioteket så han rett ned i Asmalsundet mot vest. Fra biblioteksvinduene mot nord så han den langstrakte hagen med hemmeligheter. Fra østvendte vinduer så han den finseaktige fjellkammen og en gang samtidig hare og rev og rådyr.
Men Knatten var ikke bare hans hjem. Det var hans livsfilosofi, den som fremdeles farger veggene. Hans tale og tanker og diktning vibrerer her."
Både Johan Borgen og Annemarta Borgen ligger begravet på "Knatten".
I 1989 kjøpte samboerparet Eva Lange og Erik Frisch eiendommen og holdt kunstutstillinger der i tillegg til å bruke stedet som bolig og atelier.
2015
15. oktober i 2015 avdukes Storelgen - som da var verdens største elgstatue - i Stor-Elvdal.
Storelgen er en elg i stål som står på Bjøråa rasteplass ved riksvei 3 i Stor-Elvdal kommune i Østerdalen.
Statuen er utformet av Linda Bakke. Den ble avduket 15. oktober 2015 og kostet to millioner kroner. Den ble gitt i gave til Stor-Elvdal kommune fra kunstfondet i Sparebank1 Hedmark. Statens vegvesen utbedret samtidig rasteplassen - og prosjektet kostet til sammen 27 millioner kroner. Stor-Elvdal kommune er ansvarlig for vedlikeholdet av elgen.
Formålet med å sette opp Storelgen var å forbedre trafikksikkerheten. - "De monotone vegstrekningene gjennom Østerdalen gjør at bilførerne kan bli sløve, og det har ført til utforkjøringsulykker og alvorlige møteulykker. RV 3 ble omtalt som "dødsveien". Vi gjør dette for å få "vekke" bilistene", sa avdelingsdirektør Aud Riseng i Statens vegvesen da statuen ble satt opp.
Storelgen er med sine 10,3 meter verdens nest høyeste elgstatue. Den var inntil oktober 2019 verdens høyeste - litt høyere enn elgstatuen Mac the Moose i Moose Jaw i Saskatchewan i Canada. Da fikk Mac the Moose påmontert nytt gevir - som gjorde den litt større enn Storelgen.
Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon