Akersposten

Dagen i dag, 14. desember

Til venstre: Fiolinist Arve Tellefsen fyller mandag 14. desember 84 år. Her er han sammen med Sverre Bruland (i midten) og pianist Kjell Bækkelund i 1963. Foto: Kåre Nymark

Bjørg gir deg «Dagen i dag»!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1773

14. desember i 1773 blir Norges geografiske oppmåling stiftet. I 1986 endrer det navn til Statens kartverk med kortnavn Kartverket. Det er et norsk statlig forvaltningsorgan under Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Hovedkontoret ligger på Hvervenmoen ved Hønefoss.

Statens kartverk har vært etatens navn siden 1986 og er fortsatt det navnet som benyttes i offisielle sammenhenger - men fra mars 2012 er det kortformen Kartverket som brukes i kommunikasjon utad.

Kartverket skal sørge for at tidsriktig, stedfestet informasjon fra det offentlige finnes og er lett tilgjengelig for det norske samfunn til enhver tid. Kartverket er statens fagmyndighet innen kart, geodata og offentlig eiendomsinformasjon - og er også landets tinglysingsmyndighet.

Ansvarsområdet omfatter Norges land-, kyst- og havområder, inkludert kysten rundt Svalbard og Jan Mayen

1911

14. desember i 1911 blir Roald Amundsen den første person som når Sydpolen.

Roald Engelbregt Gravning Amundsen var polfarer og oppdagelsesreisende. Han er mest kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde fram til det geografiske Sydpolpunktet i desember 1911 og for å ha seilt Nordvestpassasjen for første gang i 1903.

Amundsen ble - i likhet med sin kollega Fridtjof Nansen - feiret som nasjonalhelt i det nylig selvstendige Norge i årene etter uavhengigheten i 1905. Han var den første personen til å nå Sydpolen - og mest sannsynlig også Nordpolen.

Han seilte som den første kjente gjennom Nordvestpassasjen, og var blant de første som tok i bruk luftskip og fly i utforskingen av polare strøk. Roald Amundsen forsvant i juni 1928 da han deltok i en redningsaksjon etter sin rival Umberto Nobile. Det antas at flyet han var ombord i havarerte nær Bjørnøya.

1936

14. desember i 1936 blir fiolinisten Arve Tellefsen født. Som seksåring begynte han å spille fiolin ved Trondhjems musikkskole. I 1955 begynte han å studere ved musikkonservatoriet i København hvor professor Henry Holst var hans hovedlærer.

I 1959 debuterte han i Universitetets aula i Oslo.

I løpet av en mangeårig solistkarriere har han spilt med flere av verdens fremste orkestre og dirigenter. Han har utgitt flere plater og mottatt mange priser - blant annet fem Spellemannpriser.

Arve Tellefsen ble tatt opp som frimurer i St. Johanneslogen Nordlyset, men meldte seg ut av losjen i 2018.

I 2009 ble det avduket en statue av Tellefsen i Trondheim, mellom Frimurerlogen og Vår Frue Kirke. Statuen var utført av den norske billedhuggeren Per Ung og ble donert av kjøpmann Trond Lykke. Avdukingen ble utført av Tellefsens døtre.

Arve Tellefsen er blant de aller mest kjente nålevende norske musikere. Han har gjort karriere som solist på verdensbasis. I hjemlandet er han blitt en folkekjær kunstner - også gjennom sine unike evner som formidler og sjangeroverskridende musiker.

Arve Tellefsens mangfoldige musikkarbeid er blitt satt pris på av publikum og kritikere. Men også av offisielle organer. Tellefsen ble i 1994 utnevnt til kommandør av St. Olavs Odden. Han fikk Norsk kulturråds ærespris i 1996 og æresdoktor ved NTNU samme år.

I 2004 ble han valgt til medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskap i Trondheim. I 1997 ble han æresborger av hjembyen Trondheim. I 1969 fikk han Kritikerprisen og i 1978 Peer Gynt-prisen. Oslo bys Kulturpris fikk han i 1994 og Ole Bull-prisen i 2004.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...