Dagen i dag, 13. november
Bjørg gir deg «Dagen i dag»!
Publisert: 13.11.2020 kl 08:20
Sist oppdatert: 13.11.2020 kl 08:46
1906
13. november i 1906 blir Torborg Nedreaas født. Forfatter debuterte med novellesamlingen Bak skapet står øksen i 1945. De fleste av novellene i samlingen henter motiv fra hendelser under andre verdenskrig. De er likevel ikke krigslitteratur i vanlig forstand - men forteller om situasjoner krigen skapte for mennesker som ikke var direkte involvert i krigshandlinger, men som likevel betalte en høy pris for å leve i et okkupert land.
Torborg Nedreaas var født i Bergen. Under krigen, og frem til 1947 bodde hun på Stord i Hordaland. Da flyttet hun til Nesodden i Akershus.
Hun var egentlig utdannet musikklærer, men skrev en rekke romaner, noveller, hørespill og stykker for Fjernsynsteatret. Flere av bøkene hennes har miljø- og naturskildringer fra Leirvik - der hun tilbrakte flere somre i barndommen. Klasseforskjeller og fattigdom er et sentralt tema i hele hennes forfatterskap.
Hennes forfatterskap ble belønnet med flere priser, og i 1972 ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris.
Hun var tydelig preget av krigen og dens følger for norske innbyggere. Nedreaas var en radikal kommunist og en fremtredende NATO-motstander. Dette kommer klart fram i De varme hendene - som advarer mot den militære blokkdannelsen og beredskapslovene. Boken skildrer et Norge med amerikanske militærbaser og undertrykking av venstreorienterte.
Noen husker trolig den norske dramaserien «Av måneskinn gror det ingenting». Den var i tre deler og gikk på NRK i 1987. Serien var basert på en bok med samme tittel skrevet av Torborg Nedreaas og dramatisert av Brinchmann og Åse Vikene. I hovedrollen som Clara fant vi Anne Krigsvoll. Regi var ved Arild Brinchmann.
1915
13. november i 1915 stiftes Aktieselskapet Høyangfaldene, Norsk Aluminium Company - Naco - i Kristiania.
Hydro Høyanger Metallverk - tidligere Norsk Aluminium Company (Naco) - er et aluminiumsverk i Høyanger i Sogn og Fjordane. Verket ble etablert i 1915 med basis i Høyangers vannkraftressurser.
Opprinnelig het verket og bedriften Aktieselskapet Høyangfaldene. Senere gikk selskapet over til å hete Norsk Aluminium Company - ofte bare omtalt som Naco.
Selskapet bygget ut vannkraftverker i Høyanger for å skaffe elektrisk kraft til aluminiumsverket som ble etablert på stedet. Administrerende direktør for selskapet var fra begynnelsen av ingeniøren Sigurd Kloumann. Han stod bak mye av planlegging av fabrikker og kraftverkene.
Selskapet var helt fra begynnelsen av opptatt av å være involvert i både produksjon av aluminium og ferdigvarer. I 1919 ble derfor datterbedriften Nordisk Aluminiumindustri A/S etablert i Holmestrand for produksjon av kjøkkenutstyr - blant annet kasseroller. Her ble merkevaren Høyang utviklet - med kjente produkter som kaffekjeler, saftkokere og trykkoker.
Naco hadde også datterselskaper i Sverige og Danmark. I 1922 ble det amerikanske selskapet Alcoa medeier med halvparten av aksjene. I 1969 ble selskapet innlemmet i Årdal og Sunndal Verk, og senere - i 1986 - ble både aluminiumsverket og fabrikken i Holmestrand en del av Norsk Hydro.
1944
13. november i 1944 falt Gregers Gram og Edvard Tallaksen ble alvorlig såret i et bakhold på Plasskaféen i Oslo. Begge tilhørte Oslogjengen.
Gram var født i Vestre Aker, som sønn av byfogd Harald Gram (1887–1961) og Ingrid Meyer f. Sønderaall (1888-1969). Gram var sønnesønn av Gregers Gram (1846–1929) - norsk statsminister i Stockholm 1889-91 og 1893-98 og stiftamtsmann i Hamar - som igjen var dattersønn av eidsvollsmannen Gregers Winther Wulfsberg (1780-1846).
Gram er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo. I 1947 ble han post mortem tildelt Krigskorset med to sverd.
Det ble reist en byste av ham ved Njårdhallen i Oslo i 1994 - utført av Nina Sundbye. På Ullernåsen i Oslo ligger Gregers Grams vei - navngitt i 1946.
Gram er en fremtredende person i filmen Max Manus fra 2008, der han spilles av Nicolai Cleve Broch. Han nevnes en rekke ganger i Max Manus' bøker.
Her kan du lese mer om Gregers Gram og veien som er oppkalt etter ham på Ullern.
Hentet fra Wikipedia, lokalhistoriewiki.no, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon