Akersposten

Dagen i dag, 13. mars

Skihopperen Thorleif Schjelderup og sangerinnen Anne Brown var nygifte i 1948. Her de to sammen ved flygelet. Brown synger. Hun bodde resten av sitt liv i Norge og døde på denne dag i 2009. Foto: Børretzen / Aktuell / NTB

Bjørg gir deg «Dagen i dag»!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1948

13. mars 1948 er Norsk Tippings første spilleomgang.

Norsk Tipping AS er et heleid statlig aksjeselskap underlagt Kulturdepartementet. Selskapet ble stiftet i 1947 og har hovedkontor på Hamar.

Norsk Tipping har statlig, nasjonalt monopol på en rekke pengespill. Kulturdepartementet avgjør selskapets spilleregler og hvor stor andel av innsatsbeløpet som skal gå til gevinster. Selskapets overskudd - de såkalte spillemidlene - fordeles i dag mellom idrett, kultur og humanitære formål.

Midlene til idrettsformål fordeles av regjeringen, mens midler til kulturformål fordeles med to tredeler av Stortinget og en tredel av regjeringen. Gjennom Grasrotandelen kan i tillegg den enkelte spilleren gi et beløp tilsvarende sju prosent av egen innsats til en lokal klubb eller forening.

2007

13. mars i 2007 får TV 2 tilgang til hele rapporten om Valla/Yssen-saken.

I 2003 ble Yssen ansatt som internasjonal sekretær i LO og avdelingsleder for organisasjonens internasjonale avdeling. Det var Gerd-Liv Valla som ønsket henne i denne stillingen.

Etter lengre tids sykdom sa hun opp jobben i januar 2007 fordi hun mente seg trakassert av LO-lederen. Oppsigelsen førte til den såkalte «Valla-saken» - som endte med at Valla trakk seg som LO-leder etter at et uavhengig granskningsutvalg hadde slått fast at Valla hadde trakassert Ingunn Yssen.

Den 9. mars 2009 lanserte hun boka Vi kan alle bli den lille, der hun tar et kraftig oppgjør med Gerd-Liv Vallas lederstil.

2009

13. mars i 2009 dør Anne Brown, amerikansk-norsk operasanger, sangpedagog og iscenesetter. Hun anses som en pioner innenfor opera for afro-amerikanere.

Sangeren giftet seg i 1948 med skihopper, forfatter og naturfotograf Thorleif Schjelderup (1920–2006). Ekteskapet ble oppløst 1969. Hun ble boende i Norge til sin død.

Anne Brown ble berømt etter sin debut som Bess i Gershwins Porgy and Bess - en rolle som var skrevet for henne. Hun bosatte seg i Norge 1948 .

Anne Brown har mottatt flere priser, blant annet Musikkritikerprisen i 1950, Oslo bys kunstnerpris i 1990 og Norsk kulturråds ærespris i 2000.

I 1999 ble hun æresborger av Baltimore. Brown utga memoarboka Sang fra frossen gren på Aschehoug forlag i 1979.

Dagen i dag er hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...