ANNONSE
Annonse
Akersposten

Dagen i dag, 13. mars

Skihopperen Thorleif Schjelderup og sangerinnen Anne Brown var nygifte i 1948. Her de to sammen ved flygelet. Brown synger. Hun bodde resten av sitt liv i Norge og døde på denne dag i 2009. Foto: Børretzen / Aktuell / NTB

Bjørg gir deg «Dagen i dag»!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

1948

13. mars 1948 er Norsk Tippings første spilleomgang.

Norsk Tipping AS er et heleid statlig aksjeselskap underlagt Kulturdepartementet. Selskapet ble stiftet i 1947 og har hovedkontor på Hamar.

Norsk Tipping har statlig, nasjonalt monopol på en rekke pengespill. Kulturdepartementet avgjør selskapets spilleregler og hvor stor andel av innsatsbeløpet som skal gå til gevinster. Selskapets overskudd - de såkalte spillemidlene - fordeles i dag mellom idrett, kultur og humanitære formål.

Midlene til idrettsformål fordeles av regjeringen, mens midler til kulturformål fordeles med to tredeler av Stortinget og en tredel av regjeringen. Gjennom Grasrotandelen kan i tillegg den enkelte spilleren gi et beløp tilsvarende sju prosent av egen innsats til en lokal klubb eller forening.

2007

13. mars i 2007 får TV 2 tilgang til hele rapporten om Valla/Yssen-saken.

I 2003 ble Yssen ansatt som internasjonal sekretær i LO og avdelingsleder for organisasjonens internasjonale avdeling. Det var Gerd-Liv Valla som ønsket henne i denne stillingen.

Etter lengre tids sykdom sa hun opp jobben i januar 2007 fordi hun mente seg trakassert av LO-lederen. Oppsigelsen førte til den såkalte «Valla-saken» - som endte med at Valla trakk seg som LO-leder etter at et uavhengig granskningsutvalg hadde slått fast at Valla hadde trakassert Ingunn Yssen.

Den 9. mars 2009 lanserte hun boka Vi kan alle bli den lille, der hun tar et kraftig oppgjør med Gerd-Liv Vallas lederstil.

2009

13. mars i 2009 dør Anne Brown, amerikansk-norsk operasanger, sangpedagog og iscenesetter. Hun anses som en pioner innenfor opera for afro-amerikanere.

Sangeren giftet seg i 1948 med skihopper, forfatter og naturfotograf Thorleif Schjelderup (1920–2006). Ekteskapet ble oppløst 1969. Hun ble boende i Norge til sin død.

Anne Brown ble berømt etter sin debut som Bess i Gershwins Porgy and Bess - en rolle som var skrevet for henne. Hun bosatte seg i Norge 1948 .

Anne Brown har mottatt flere priser, blant annet Musikkritikerprisen i 1950, Oslo bys kunstnerpris i 1990 og Norsk kulturråds ærespris i 2000.

I 1999 ble hun æresborger av Baltimore. Brown utga memoarboka Sang fra frossen gren på Aschehoug forlag i 1979.

Dagen i dag er hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon