Akersposten Media

Akersposten

Dagen i dag, 12. juli

Henrik Wergeland foreviget av Carl Lundelius en gang på 1840-tallet.

Bjørg gir deg "Dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.07.2020 kl 09:32

1845

12. juli i 1845 dør Henrik Wergeland. Hans fulle navn var Henrik Arnold Wergeland. I tillegg til å være en av våre fremste diktere, var han også landets første riksarkivar.

Hans diktning spenner fra kosmologisk poesi over barnedikt til undergangsdikt og diktverk med sosial tendens blant annet i form av versroman, novellistiske skisser og enkeltdikt.

Forfatterskapet inneholder et mangfold av salmer, fedrelandssanger, sjømannssanger og leilighetsdikt. Wergeland skrev også dramatikk som sørgespill, syngespill og farser. På norsk grunn skapte han nye genrer som det visjonære skapelsesdikt, det utopiske drama, den polemiske kortprosateksten og det visjonære programskriftet.

Han var også historiker, og skrev blant annet Norges Konstitutions Historie. Den utkom i årene 1841 til 1843.

Henrik Wergeland hadde teologisk embetseksamen og holdt gudstjenester i flere kirker. Dertil hadde han et uavsluttet medisinstudium bak seg og var opptatt av botanikk.

Wergeland var aktiv på flere samfunnsområder i Norge etter 1814. Han gjorde en innsats som polemiker, folkeopplyser og sosialarbeider og ga ut flere tidsskrifter og en opposisjonsavis. I tillegg arbeidet han for opprettelse av folkeboksamlinger og innføring av formannskapslovene. Han foreslo en grunnlovsendring som ville gi mosaiske jøder adgang til landet. Han gikk også inn for språklig fornorsking og selvstendighetsbevegelser andre steder i verden.

I Wergelands familie finner man også andre fremtredende skikkelser i norsk samfunnsliv på 1800-tallet: Faren Nicolai Wergeland var eidsvollsmann, mens søsteren Camilla Collett var forfatter og kvinnesaksforkjemper.

1908

12. juli 1908 spiller Norge sin første landskamp i fotball, og taper 11-3 mot Sverige. Det var 3000 som så denne vennskapskampen i Gøteborg.

I 1910 var det ny kamp. Denne gangen hadde Norge hjemmekamp - Gamle Frogner stadion. Tapet ble 0 - 4.

Året etter var det norske landslaget på nytt i Sverige. Denne gangen i Stockholm. Der fikk Norge 1. mål, men svenskene fikk 4.

I 1912 gikk det litt bedre. Da var det igjen hjemmebane for nordmennene. Det sto 1 -1 til pause, men svenskene vant 1 - 2. Samme år spilte Norge en vennskapskamp mot Ungarn på Gamle Frogner stadion. Nederlaget ble 0 - 6. Senere i samme måned var det danskene på den andre banehalvdelen. Denne gangen var det en kvartfinale for OL på Rådsunds Idrottsplass i Stockholm. 7 mål til Danmark. Norge 0. Måneden etterpå var det plasseringskamp for OL. Denne gangen var det mot Østerrike. Nordmennene gikk på et nytt tap. Østerrikerne fikk ett mål. I protokollen står det 0 mål for Norge.

2007

12. juli i 2007 offentliggjør Nelson Mandela etableringen av gruppen The Elders. Det er en gruppe eldre statsledere og fremragende ledere, ledet av Mary Robinson. Initiativet til gruppen ble tatt av sir Richard Branson, Peter Gabriel og Nelson Mandela. Gruppen skal arbeide for å løse globale problemer ved hjelp av "nesten ett tusen år med kollektiv visdom". Nelson Mandela offentliggjorde opprettelsen av gruppen på sin 89-årsdag 12. juli 2007. Nelson Mandela var honorær medlem til sin død. Kofi Annan var leder inntil sin død i 2018.

Medlemmene pr. november 2018 er:

Mary Robinson (leder), Gro Harlem Brundtland (nestleder), Graça Machel (nestleder), Lakhdar Brahimi, Martti Ahtisaari, Hina Jilani, Ernesto Zedillo, Ricardo Lagos og Ban Ki-moon (også nestleder). Desmond Tutu var leder til mai 2013 og ble deretter honorær medlem av gruppen.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...