Akersposten

Dagen i dag, 10. mai

Carl Oscar Pedersen har bursdag 10. mai. Arkivfoto

Bjørg gir deg "Dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.05.2020 kl 08:38

1927

10. mai i 1927 blir Eva Knardahl født. Hun begynte å spille hos Ragnhild Agerup fire år gammel. Allerede som seksåring gjorde hun sin første offentlige opptreden. Den egentlige debuten skjedde 27. april i 1939 - da var hun 12 år.

Hun begynte tidlig å gi ut plater. En av hennes første innspilinger var Edvard Griegs Bryllupsdag på Trollhaugen.

Som 19-åring emigrerte hun til USA. I 1967 kom hun tilbake til Norge. Hun fikk en overstrømmende mottakelse og kritikerne belønnet henne med Kritikerprisen for 1967/68. I musikkpublikums bevissthet hadde hun en helt spesiell plass og hun vant en rekke priser.

Hun er blant annet tildelt Norsk kulturråds ærespris og hun er Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, for fortjenstfullt kunstnerisk virke.

Eva Knardahl var ikke redd for å prøve nye ting. Blant annet spilte hun på Molde Jazzfestival. Hun har opptrådt sammen med Vazelina Bilopphøggers og Stabekk janitsjarorkester.

1937

10. mai 1937 blir Arthur Arntzen født. Han var forfatter, komiker, skuespiller, entertainer, dramaturg, musiker og journalist. Han er mest kjent for revyfiguren Oluf og sin nordnorske humor.

Han ga ut sin første bok i med sin komiske skikkelse - Oluf Rallkattli - i 1967. En meget frittalende småbruker som kommenterte hendelser i samtiden. Arntzen opptrådte selv i rollen som Oluf. Mange husker nok Arthur Arntzen da han på 1970 og 80-tallet opptrådte med den karakteristiske losluen - med øreklaffene ut - i en rekke NRK-innslag. Han opptrådte både i radio og på fjernsyn.

Oluf-bøkene har solgt i over 700 000 eksemplarer.

1956

10. mai i 1956 blir Carl Oscar Pedersen født. Han er leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern.

Høyre-politikeren har sittet som leder av bydelsutvalget siden første gang han stilte til valg. Han er den første BU-leder som ble direkte valgt av bydelens stemmeberettigede. Før det var det indirekte valg til bydelene - regnet ut fra stemmetallet til Oslo kommune. Det var til kommunevalget i 2007 at det første gang var direkte valg. Den gang fikk Høyre flertall med Venstre. Ved siste valg fikk Høyre åtte representanter Arbeiderpartiet og Miljøpartiet de Grønne fikk to representanter hver, Venstre, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti en representanter hver.

I den siste perioden satt Pedersen også i Oslo bystyre. Pedersen - som er født og oppvokst i Bydel Ullern - er i det sivile liv eiendomssjef i Forsvarsbygg. Nærhet til innbyggerne og gode lokalmiljøer står sentralt i hans politiske arbeide.

1994

10. mai i 1994 innsettes Nelson Mandela som president i Sør-Afrika. Han var Sør-Afrikas første svarte president. Det var første gang landets borgere fikk velge en president i frie valg.

Før han ble president hadde han sittet i 27 år på Robben Island fordi han var den toneangivende antiapartheidaktivister i landet. Han ble arrestert og forventet dødsstraff. Han bestemte seg for å erklære seg skyldig fordi da ville han få mulighet til å forklare hvorfor han hadde satt i gang væpnet kamp. Talen han holdt, er regnet som en av hans sterkeste og viktigste. Han avsluttet den slik:

"Jeg har valgt å dedikere mitt livsløp til kampen for (frigjøringen av) det afrikanske folket. Jeg har kjempet imot hvit dominans, og jeg har kjempet imot svart dominans. Jeg har holdt fast ved idealet om et demokratisk og fritt samfunn hvor alle kan leve sammen i harmoni og med samme muligheter. Dette er et ideal som jeg vil leve for og også håpe vil bli oppnådd i min livstid. Men om det skulle kreves så er det et ideal som jeg er forberedt på å dø for."

Nelson Mandela ble - både nasjonalt og internasjonalt - et tydelig symbol på likhet og frihet. I 1993 ble han tildelt Nobels fredspris sammen med Sør-Afrikas daværende president Frederik Willem de Klerk.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...