ANNONSE
Annonse
Akersposten

Dagen i dag, 10. juni

Bjørg gir deg "Dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

1825

10. juni i 1825 blir Sondre Norheim født. Sondre Ouversen Nordheim - fra Morgedal i Telemark regnes som den store pioneren innen moderne skisport.

Han var en mester i å kjøre telemark, og var en banebryter med hensyn til å utvikle nytt utstyr - for eksempel skibindinger rundt hælen. Dermed kunne en svinge og hoppe uten å risikere at skiene falt av. Han konstruerte også ski med innsvingte sider - telemarksskien.

Skipioneren Norheim betraktes som en skiløper uten sidestykke. Han behersket både vanlig langrenn, hopp og telemarkstilen. Ordet låm, som finnes i Nordheims telemarksdialekt - og som vi finner i det internasjonale ordet slalåm - betyr spor. Slalåm betyr at sporet svinger.

Sondre Norheim var husmann og tømmermann på Norheim i Kviteseid. I 1884 flyttet Norheim med familien til Nord-Dakota i USA - der han tilbrakte resten av livet.

1947

10. juni i 1947 produserer Saab sin første bil. Det svenske bilmerket ble produsert av selskapet Svenska Aeroplan AB fra 1947. Navnet SAAB er et akronym på basis av dette selskapsnavnet. Fra 1990 ble bilene produsert av selskapet Saab Automobile AB i Trollhättan i Sverige. 19. desember i 2011 slo Saab Automobile seg selv konkurs.

Saab-fabrikken startet som flyprodusent i 1937. Det tok ti år før en satte i gang med bilproduksjon. Da andre verdenskrig var slutt, slet selskapet fordi det var overkapasitet innen flyproduksjon. Det krevdes nytenkning. Selskapets ingeniører ble derfor bedt om å utvikle en personbil - det ble Saab 92.

løpet av 1950-tallet ble bilen videreutvikllet til Saab 93 og en kunne til og med lansere en kombiversjon som fikk navnet Saab 95. En tidlig modell - Saab 96 - med to-taktsmotor og frihjul - oppnådde gode resultater i rally med Erik Carlsson "på taket" som den mest kjente føreren. Det var billøp både i Norge og Rally Monte-Carlo.

Saab 900 som cabriolet ble et lykketreff for Saab. Denne modellen solgte svært godt i det viktige USA-markedet. Mot slutten av 1980-tallet ble imidlertid økonomien igjen svakere og -etter blant annet samtaler med japanske Mazda om samarbeid - besluttet Saab-Scania i 1990 å selge personbildivisjonen til GM med navnet Saab Automobile.

18. desember 2009 meldte GM at Saab Automobile legges ned.

2005

10. juni i 2005 er det offisiell åpning av den nye Svinesundsbrua. Brua eksisterer side om side med Gamle Svinesundsbrua.

Svinesundsbrua ble åpnet i 2005 og kompletterer den eldre brua som ble åpnet i 1946. Innvielsen av den nye brua skulle etter planen funnet sted 7. juni 2005 - til 100-årsmarkeringen av unionsoppløsningen - men ble flyttet til 10. juni 2005. Det ble gjort for at både det norske og det svenske kongehusene kunne være til stede.

Samtidig med innvielsen av den nye brua, byttet den gamle navn til Gamle Svinesundsbrua. På svensk heter de "Svinesundsbron" og "Gamla Svinesundsbron".

Dagen etter åpningen gjennomførte Strömstad Löparklubb og Halden Skiklubb "Svinesundsløpet" over Svinesundsbrua, men siden biltrafikken ble satt på 12. juni har brua vært stengt for fotgjengere.

Brua ble utformet av Lund & Slaatto Arkitekter AS i Oslo i samarbeid med Dr. ing. Aas-Jacobsen AS Oslo og AB Jacobson & Widmark Ing. Solna, Sverige.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon