Akersposten

Dagen i dag, 10. juni

Bjørg gir deg "Dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1825

10. juni i 1825 blir Sondre Norheim født. Sondre Ouversen Nordheim - fra Morgedal i Telemark regnes som den store pioneren innen moderne skisport.

Han var en mester i å kjøre telemark, og var en banebryter med hensyn til å utvikle nytt utstyr - for eksempel skibindinger rundt hælen. Dermed kunne en svinge og hoppe uten å risikere at skiene falt av. Han konstruerte også ski med innsvingte sider - telemarksskien.

Skipioneren Norheim betraktes som en skiløper uten sidestykke. Han behersket både vanlig langrenn, hopp og telemarkstilen. Ordet låm, som finnes i Nordheims telemarksdialekt - og som vi finner i det internasjonale ordet slalåm - betyr spor. Slalåm betyr at sporet svinger.

Sondre Norheim var husmann og tømmermann på Norheim i Kviteseid. I 1884 flyttet Norheim med familien til Nord-Dakota i USA - der han tilbrakte resten av livet.

1947

10. juni i 1947 produserer Saab sin første bil. Det svenske bilmerket ble produsert av selskapet Svenska Aeroplan AB fra 1947. Navnet SAAB er et akronym på basis av dette selskapsnavnet. Fra 1990 ble bilene produsert av selskapet Saab Automobile AB i Trollhättan i Sverige. 19. desember i 2011 slo Saab Automobile seg selv konkurs.

Saab-fabrikken startet som flyprodusent i 1937. Det tok ti år før en satte i gang med bilproduksjon. Da andre verdenskrig var slutt, slet selskapet fordi det var overkapasitet innen flyproduksjon. Det krevdes nytenkning. Selskapets ingeniører ble derfor bedt om å utvikle en personbil - det ble Saab 92.

løpet av 1950-tallet ble bilen videreutvikllet til Saab 93 og en kunne til og med lansere en kombiversjon som fikk navnet Saab 95. En tidlig modell - Saab 96 - med to-taktsmotor og frihjul - oppnådde gode resultater i rally med Erik Carlsson "på taket" som den mest kjente føreren. Det var billøp både i Norge og Rally Monte-Carlo.

Saab 900 som cabriolet ble et lykketreff for Saab. Denne modellen solgte svært godt i det viktige USA-markedet. Mot slutten av 1980-tallet ble imidlertid økonomien igjen svakere og -etter blant annet samtaler med japanske Mazda om samarbeid - besluttet Saab-Scania i 1990 å selge personbildivisjonen til GM med navnet Saab Automobile.

18. desember 2009 meldte GM at Saab Automobile legges ned.

2005

10. juni i 2005 er det offisiell åpning av den nye Svinesundsbrua. Brua eksisterer side om side med Gamle Svinesundsbrua.

Svinesundsbrua ble åpnet i 2005 og kompletterer den eldre brua som ble åpnet i 1946. Innvielsen av den nye brua skulle etter planen funnet sted 7. juni 2005 - til 100-årsmarkeringen av unionsoppløsningen - men ble flyttet til 10. juni 2005. Det ble gjort for at både det norske og det svenske kongehusene kunne være til stede.

Samtidig med innvielsen av den nye brua, byttet den gamle navn til Gamle Svinesundsbrua. På svensk heter de "Svinesundsbron" og "Gamla Svinesundsbron".

Dagen etter åpningen gjennomførte Strömstad Löparklubb og Halden Skiklubb "Svinesundsløpet" over Svinesundsbrua, men siden biltrafikken ble satt på 12. juni har brua vært stengt for fotgjengere.

Brua ble utformet av Lund & Slaatto Arkitekter AS i Oslo i samarbeid med Dr. ing. Aas-Jacobsen AS Oslo og AB Jacobson & Widmark Ing. Solna, Sverige.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...