Akersposten

Dag Hessen fra Røa er nominert til prestisjetung pris

ENGASJERT: Dah Hessen er også engasjert lokalt. Her fra et folkemøte vedrørende vannbehandlingsanlegget, hvor han opplyser politikere og publikum om konsekevenser for natur og nærmiljø. Foto: Vidar Bakken

Biologiprofessoren har et bredt engasjement i miljøspørsmål, ikke minst lokalt. Nå er Dag Hessen nominert til Nordisk råds miljøpris 2020 som eneste nordmann.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.09.2020 kl 13:16

RØA: Miljøprisen gis til en nordisk organisasjon, virksomhet eller person som på en forbilledlig måte har prestert å integrere respekten for natur og miljø i sine aktiviteter eller i sitt arbeid, eller som på annet vis har gjort en ekstraordinær innsats for naturen og miljøet.

Også lokalt

Hans forskning har høstet stor anerkjennelse nasjonalt og internasjonalt, som også har ført til en rekke priser. Lokalt har han i flere omganger engasjert seg i utbyggingen i Husebyskogen i forbindelse med vannbehandlingsanlegget. Hans formidlet hvilken betydning denne utbyggingen ville få for nærmiljøet og det biologiske mangfoldet I Husebyskogen, både på folkemøter og gjennom debattinnlegg, uten at det hadde innvirkning på det rødgrønne byrådet før de ga sin innstilling.

Les Dag Hessen: «Husebyskogen – den reelle verdien av grøntområdet»

Unik formidling

I begrunnelsen for nominasjonen vektlegges blant annet hans unike evne til å formidle kunnskap. I den sammenheng vises det blant annet til boken "Verden på vippepunktet". Hans formidling av komplekse miljøspørsmål er det også mange kritikere som trekker frem i sine anmeldelser av boken, som ble en salgssuksees da den kom i vår. Førsteopplaget ble utsolgt i løpet av en helg.

Her er begrunnelsen for nominasjonen av Dag Hessen:

Når god forskning og god formidling går hånd i hånd.

Hessen er en forsker med et naturtalent for formidling. Hans milde og ikke-fordømmende framtoning gjør ham godt likt blant både barn og voksne og til et kjent ansikt på nasjonalt fjernsyn. Han finner sitt engasjement i skjæringspunktet mellom biologi, miljø og filosofi, og en fellesnevner for alt arbeidet hans er en vitenskapsbasert argumentasjon for å bevare mangfoldet i naturen i kombinasjon med et fokus på naturens bidrag til folkehelse og livsglede generelt.

I sitt daglige arbeid på Biogeochemistry in the Anthropocene forsker Hessen på koblinger mellom klima og økosystemprosesser. Hans forskning er bredt anerkjent og internasjonalt publisert, og han har mottatt en rekke priser. Et hovedaspekt i Hessens forskning er å vise hvordan ulike funksjoner i økosystemer er avgjørende for CO2-binding og dermed klimautvikling, et ifølge Hessen veldig sentralt, men ofte oversett aspekt i debatten om naturbevaring og beskyttelse av økosystemene våre.

Kort fortalt yter Dag O. Hessen en spesiell innsats for natur og mangfold gjennom både forskning og formidling og i forfatterskapet sitt.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...