Akersposten

– Da var vi i gang!

Det kunne byråd Lan Marie Berg slå fast etter at hun hadde trykket på den store, røde knappen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.02.2021 kl 15:36

HUSEBY: Det har vært sprengninger jevnt og trutt helt siden tidlig i høst på Husebyjordet, men ladningen torsdag var den første som markerte starten på byggingen av selve tunnelen til vannbehandlingsanlegget som skal stå ferdig 1. januar 2028.

Like truende som en pandemi

På riggområdet på Huseby kunne byråd Lan Marie Berg konstatere at man nå er over i en ny fase i prosjektet.

– Byrådet og bystyret er opptatt av at prosjektet skal gjennomføres på en måte som reduserer belastningen på folk og natur i størst mulig grad. Jeg er glad for den nære dialogen som er etablert med bydelene, skoler, barnehager og andre som blir berørt av byggearbeidene, sa byråden i sin tale.

Hun pekte blant annet på at bortfall av vann i en rapport fra 2017 om hva som truer Oslo-folks sikkerhet, ble plassert rett ved siden av pandemi når det gjelder både sannsynlighet og konsekvenser.

– At vanntilførselen blir borte, blir faktisk sett på som en hendelse som er bittelitt mer sannsynlig og har noe større konsekvens enn et stort pandemiutbrudd, sa hun.

– Dette er en risiko som kan og som må fjernes, sa Lan Marie Berg.

– En svikt kan få konsekvenser

Direktør i Vann- og avløpsetaten, Anna Maria Aursund, sa i sin tale at vanntilførselen i Oslo er sårbar.

– 90 prosent av byen forsynes med vann fra Maridalsvannet. En svikt i vannforsyningen kan få store konsekvenser etter bare noen timer. Nå bygger vi opp en ny reservevannforsyning, sa hun.

PS! Selv om vannbehandlingsanlegget ofte omtales som en reservevannforsyning, vil anlegget være i bruk fra den dagen det står ferdig. Da har Oslo to store vannforsyninger.

Fakta

Om prosjektet:

Prosjekt Ny vannforsyning Oslo er den største enkeltinvesteringen i Oslo kommune noensinne, og har en kostnadsramme på 12,5 milliarder kroner. Dagens vannforsyning er sårbar, og prosjektet skal sikre Oslos innbyggere en ny drikkevannskilde, og et topp moderne vannbehandlingsanlegg. Det skal stå ferdig og klart til bruk 1. januar 2028.

Det er Vann- og avløpsetaten som har ansvar for prosjektet på vegne av Oslo kommune. Oslo kommune skal kutte sine klimagassutslipp med 95% innen 2030. Bygg- og anleggsbransjen står for en betydelig del av dagens utslipp. Alle anleggsplassene i prosjektet er fossilfrie. Anleggsmaskiner og kjøretøy går på biodrivstoff, og det skal også brukes en rekke elektriske maskiner i byggingen av tunneler og fjellhaller.
For mer informasjon om prosjektet: www.oslo.kommune.no/vannforsyning-oslo
Kilde: Vann- og avløpsetaten

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...