Akersposten

Da kompisene hørte på hiphop, satte Ola på 70-tallsrock

Ola Asdahl Rokkones, saksofonist.

– Foruten at han er et musikalsk geni med vakre improvisasjoner, sørger han også for å få punken inn i samtidsmusikken.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

RIS: Mange gledet seg over onsdagens opptreden i Ris kirke. I anledning Oslo orgelfestival spilte Ola Asdahl Rokkones (36) sammen med organisten Terje Baugerød, og Harald Skullerud på slagverk.

Gjennom sitt virke har Rokkones vist et sterkt ønske og engasjement for å løfte og formidle samtidsmusikk, og komponister, slik at flere får ta del i det unike han bringer inn. For andre gang i historien ble det tidligere denne måneden utdelt et Barents stipend på 10 000 euro til aktører på kulturfeltet, og denne gang ble Rokkones beæret.

– For min del er det selvsagt en ære, sier Rokkones selv.

– Dette stipendet er på tvers av alle kunstformer, fortsetter han ydmykt.

Han er på gjennomreise, og det går slag i slag, før nye konserter finner sted i Frankrike senere denne uken. Ola Asdahl Rokkones, er opprinnelig fra Voksenkollen, men har nå tilhold i Tromsø. Dog vender han med jevne mellomrom nesen sydover for å besøke familien på Voksenkollen, og med en engasjert mor i bydelen, bydelspolitiker Anita Asdahl Hoff (H), kan vi være sikre på at det blir flere konserter i området.

– Musikalsk nordkalott

Rokkones ble tildelt prisen for sitt mangeårige engasjement og erfaring, herunder også hans prosjekters sterke nordlige karakteristika. Han er aktiv og ettertraktet, med et høyt nivå, og som klassisk musiker forteller cv’en at han har vært solist med flere anerkjente orkestre i både Norge, Tyskland, Frankrike og Russland. Sistnevnte med et av ti verdens mest orkestre, Mariinsky. Rokkones har urfremført musikk av komponister som Kjell Habbestad, Martin Romberg, Helge Iberg og en rekke andre.

Etter at Rokkones flyttet til Tromsø i 2002, for å studere ved musikkonservatoriet, har han markert seg stort innen både klassisk, jazz og mye østeuropeisk folkemusikk, i tillegg til samtidsmusikk.

Barents stipendet krever at man kan vise til en aktivitet i Barentsregionen, og Rokkones har jobbet mye med musikalske prosjekt i det geografisk område i det nordvestre hjørnet av Europas fastland. Rokkones er anerkjent for fremragende musikk og egenskaper som viser engasjement. Han er en fantastisk utøver og har gjennom mange år vært aktiv i nær alle deler av Nord-Vest-Russland, i tillegg til samarbeidprosjekter hvor nord finske og nord svenske musikere har vært med.

Den karismatiske saxofonisten fikk også et arbeidsstipend på 100.000 kroner fra Troms Fylkeskommune i fjor høst. Målet med stipendet var å gi mottakeren tid og rom til kunstnerisk produksjon.

– Jeg har allerede planene klare for hva pengene skal brukes til, sier han.

Rokkones smiler stolt når han forteller om et ganske ambisiøst prosjekt. Han skal finne komponister på tvers av Barentsregionen, og få disse til å skrive korte verk for saxofonister. En musikalsk novellesamling, kaller han det.

Han er en uavhengig musiker, som lever av å spille. I det ene øyeblikket på konsert i en bortgjemt fjord, og i det neste som solist med et stort symfoniorkester.

Musikalsk mesterverk i Ris kirke

– Det er første gang jeg spiller med Harald, mens Terje og jeg har spilt sammen tidligere.

Onsdagskveldens trio leverte musikk av egne arrangementer og improvisasjoner, og de fineste norske tradisjonelle salmetonene ble servert gjennom en spennende, intuitiv og vakker konsertopplevelse med de tre musikere som er vant med å jobbe innen de forskjelligste kulturer og musikalske sammenhenger.

– Utgangstonene finnes i salmeboken, forteller Rokkones. – Dette er salmer som har en tradisjonell betydning, og vi har angrepet disse på vår måte med slagverk, orgel og saxofon.

– Vi har det veldig artig, sier Rokkones.

– Etter konserten i Ris kirke bar det av sted til Café Hærverk og samtidsmusikk med punk-elementer. Her ventet Mean Steel-kollega Hans-Urban Andersson og dansere, til det Rokkones kaller et spennende grenseland å utfordre seg i.

Albumet «Norwegian Saxophone» fra i fjor høst er hans første klassiske utgivelse. Årets plateutgivelse, der han og Hans-Urban Andersson byr på en saxfiksert duo, tenner mange musikalske sylindre. Dette er samhandling med to spellemenn som trår langt utenfor den tradisjonelle komfortsonen. De to musikerne er akrobatiske der de fremfører musikk på flere instrumenter samtidig.

– Det ble litt hektisk, men det er veldig gøy. Det jeg liker best, er at det er kontrastfylt. Jeg trives når jeg får brynet meg på forskjellige ting hele tiden. Jeg er derfor veldig glad for dette.

– Mean Steel er jo samtidsmusikk, og mange skygger banen og tror at det ikke er noe, men folk blir positivt overrasket. Det er alltid god stemning, legger han til.

Som jazzmusiker er han aktiv i flere band. Både Marit Sandvik & Nova Onda, Treskatresk og Mean Steel. Rokkones turnerer jevnlig over store deler av verden. Og det er tett mellom utgivelsene. Bak seg har han ni albumutgivelser innenfor et bredt spekter av sjangre, og på fritiden liker han å forske frem andre måter å spille saxofon på.

Han får mulighet til å holde mange forskjell konserter og mye ulikt publikum. Selv beskriver han at han får større bredde, og en unik erfaring i samhandling med andre musikere, som han tar med seg videre.

– Dette syns jeg er viktig. Det å jobbe som sammen som musikere, er veldig personavhengig. Det må ligge en personlig kjemi i bunn, en viktig faktor når man skal vrenge sjela si.

– Jeg får igjen for at jeg har så mye forskjellig å drive med, sier han.

Vil ikke stagnere

Selv om det krever litt tid å omstille seg mellom prosjekter, trives han med at han hele tiden må strekke seg. Han mener det bidrar til utvikling, og at denne har en stor verdi.

– Jeg kunne kjørt i ett spor som ligner på hverandre, men da tror jeg at jeg hadde stagnert raskere.

Rokkones er flink til å tiltrekke seg anerkjente ensembler, og han har samarbeidet med Wiener Kammersymphonie, strykekvintetten som de siste årene har høstet stor anerkjennelse for sine konserter, og hvor et av varemerkene er å presentere symfonisk musikk i kammerformat.

– Jeg er ikke så redd for å stikke meg frem. De fleste musikere er jo nysgjerrige mennesker som liker å spille, så jeg er ikke noe enestående der.

Grindbakken skoles musikkorps

– Jeg var noe akterutseilt i ungdomstiden. Mens de andre hørte på hiphop, lyttet jeg til 70-tallsrock. Det gikk stort sett i Pink Floyd og Led Zeppelin.

Rokkones var i et band som gikk videre fra Ungdommens kulturmønstring i Vestre Aker bydel som 14-åring, og suksessen bidro til at han ønsket å bli musiker. Ungdommens kulturmønstring (UKM) er et kulturtiltak for barn og unge i hele Norge.

– Jeg hadde et band på ungdomsskolen, et funk jazz-band. Patzy’s Magic Bullett het vi. Vi stilte opp i UKM, foran et publikum, og gikk videre. De beste av oss fikk holde konsert på Rockefeller, noe som var gøy for oss unge folk. Det ga oss litt luft under vingene, smiler han.

I dag er han musiker av stor karakter. Med en samarbeidsevne og en nordlig kraft gir han alle grunn til å glede seg over å følge han videre. Nå i høst spiller han konserter i Østerrike, Tyskland og Frankrike, med ulike ensembler.

Øving er viktigst

– Jeg tror ikke på begrepet talenter, men vet at jeg har øvd mye.

– Talent er fem prosent, og øving er 95 prosent, fortsetter han. Fra 8-årsalder har jeg spilt saxofon, først i Eiksmarka skolekorps, deretter Grindbakken.

Rokkones begynte på musikklinjen på Foss, og flyttet deretter rett til Tromsø. Deilig luft, vann og fjell lokket, deretter traff han kona. Sammen har de to jenter på 4 og 7 år.

– De er mange musikere fra Bydel Vestre Aker, blant andre Karpe Diem, gutta som fra Hovseter og Bogstad. På 2000-tallet ble rockebandet WE, med Thomas Felberg fra Hovseter som vokalist, prisbelønt for albumet «Smugglers». De vant både Spellemannprisen og Alarmprisen for rockealbumet, og har vært på europaturné med store navn som Queens of The Stone Age og Motörhead.

– Hvis jeg kan være til inspirasjon for ungdom i bydelen, ønsker jeg å løfte frem skolemusikken og det å tro på drømmen sin. Det var først mot slutten av ungdomsskolen at jeg forsto at jeg ville bli musiker. Mine foreldre var vel ikke helt overstrømmende over valget, heller noe skeptiske, men det har jo støttet meg hele veien.

– For min del har det føltes veldig riktig hele veien, og jeg er glad for at jeg har brukt tid og øvd, avslutter Ola Asdahl Rokkones.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...