Akersposten

– Da jeg så passordet mitt, skvatt jeg skikkelig

Dette er e-posten kvinnen mottok. Passordet som her er strøket ut, stemte med passord hun har brukt.

Da kvinnen fra Vestre Aker åpnet e-posten sin i helgen, fikk hun sjokk.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 23.10.2018 kl 09:14

VESTRE AKER: – Da jeg så mailadressen og passordet mitt i mailen, skvatt jeg skikkelig, sier kvinnen, som også kunne lese at hun var et «offer»

Trues til å sende penger

«Hello, my victim. I know your password»

Slik starter e-posten hun fikk, og ganske riktig, der oppgis også et av passordene hun bruker.

I e-posten får hun også vite at dette er den siste advarselen, og det står om både pornografiske sider hun skal ha besøkt på nett, og at de skal ha tilgang på mye personlige data og web-kameraet hennes.

Avsenderen krever at kvinnen skal betale 500 dollar i bitcoin-valuta innen 24 timer, og da blir en kompromitterende video av kvinnen slettet.

På ganske dårlig engelsk, som antakelig er resultat av en dårlig oversettelse, kan man også lese at kvinnen ikke skal glemme skammen hvis man overser denne mailen. «Ditt liv kan bli ødelagt,» påstås det.

Ble urolig

Kvinnen forteller at hun ble urolig da hun så e-posten.

– Det sto at jeg var et offer. Jeg kjente at pulsen begynte å stige. Jeg ble først ganske urolig. Det sto at de kunne filme meg på webcam, sier hun til Akersposten. – Men jeg husket at jeg hadde sett en reportasje i Dagbladet om dette. Jeg fant den, og der sto akkurat den samme teksten som jeg hadde fått.

I reportasjen sto det blant annet at man for all del ikke skal svare på slike trussel-eposter.

– Og folk må heller aldri klikke på lenker som ligger i slike e-poster. Da kan man få virus på maskinen, sier hun.

Vestre Aker-kvinnen har nå, for sikkerhets skyld satt en papirlapp over webkameraet på pc’en sin, selv om hun ikke tror at noen har hacket kameraet hennes.

– Men jeg lurer på hvordan i huleste de har fått tak i dette passordet. Jeg har lest at slike passordet kan ligge åpent på nettet, men jeg skulle gjerne likt å vite hvor dette er, sier hun.

Nå har hun naturligvis byttet ut passordene sine.

Følg Akersposten på Facebook

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...