ANNONSE
Annonse

Da han var 77 år, startet han opp et reisebyrå...

GRÛNDEREN: Hans Christensen (84)med hjem og kontor på Montebello, er beviset på at alder bare er et tall.

...nå er han 84 år og skal utvikle reisebyrået videre.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 11.01.2019 kl 09:44

ANNONSE
Annonse

MONTEBELLO: Utrykket «å se uforskammet godt ut», virker veldig passende, når man treffer Hans Christensen. Mannen er 84 år, men kunne fint gått for å være i sekstiårene. Men så lever han heller ikke som alle andre 84-åringer.

Hans tilbragte barne- og ungdomsår i Brannvaktveien på Grefsen. Siden har han bodd i bydelene Ullern og Vestre Aker. Nå bor han på Montebello.

11 000 tilskuere

Han har blant annet jobbet mange år i reklamebransjen, han har vært journalist og redaktør - for bladet Vi Unge. Men han har bredere bakgrunn enn som så. Hans påtar seg også helt ubeskjedent å være den som brakte rocken til Norge:

– Jeg var jo reklameansvarlig i phonoavdelingen - for grammofonpater - i den gangen Norsk AS Philips, Polygram/Universal, og med ansvar for markedsføring av artister og plater. Etter hvert etablerte jeg artistbyrået Interscala, og hvor vi to år på rad arrangerte nordisk mesterskap i rock på Jordal Amfi – det største rocke-arrangementet i Europa på den tid, i 1958 og i 1959. Det var rundt 11.000 tilskuere, forteller Hans, og legger til at han også var manager for norske rockenavn som Per «Elvis» Granberg, Rocke-Pelle, Roald Stensby og Jan Rohde.

– Det var store navn på 60-tallet, drømmer han seg litt bort.

Ville publikummere under en konsert med Roald Stensby-konsert på Jordal Amfi, 27.08.1959. Foto: Ukjent / Oslo Museum

Pensjonist

Hans ble pensjonist i 2001. Det ble kanskje litt stille og rolig for mannen med mye energi.

– Jeg jobbet videre med prosjekter som selvstendig næringsdrivende med firmaet Seniorkonsulent1. Det driver jeg fortsatt, med kona Turid som regnskapssjef. I ettertid kan man jo egentlig lure på hvorfor selskapet skulle hete Seniorkonsulent1, men jeg følte meg vel litt som senior da?

I 2006 startet han opp som seminararrangør, med en partner i Beijing, også i navnet til Seniorkonsulent1:

– Kall det tidsfordriv, noe skal man jo drive med, gliser Hans.

Det var også en litt spesiell kursarrangør som de startet opp, nemlig rettet mot norske bedrifter som hadde planer om å etablere seg i Kina.

– Det var ikke så mye respons å få i starten, men etter hvert gikk det seg til. Min jobb var å tilrettelegge reisene, kontakte lokale guider og annet, altså å sy sammen opplegget. Så kom finanskrisen i 2008. Da ble det ganske stille, mimrer Hans.

Men så gjelder det å snu seg, når man må.

– Da inviterte vi etter hvert i stedet til Shanghai og med tema: Hvordan se muligheter og utfordringer under finanskrisen. Da var det mange selskaper som meldte seg på, forteller den spreke 84-åringen.

Reisebyrå

Seminarvirksomheten ebbet etter hvert ut. Da Hans var 77 år, startet han opp et reisebyrå, fortsatt i regi av Seniorkonsulent1.

Hans viser frem flere bilder av store grupper på tur i Asia, men etter hvert ble virksomheten utvidet til opplegg i Sør-Afrika, Sør-Amerika og rundt i Europa. Og han er fortsatt i full drift:

– Jeg er mer det man kaller road-manager, en som tilrettelegger og syr sammen. En litt sånn teknisk guide. Selv er jeg vel med på tre til fire store turer i året.

I de fleste turene er det også innlagt seminarer i samarbeide med de norske ambassadene og konsulatene.

Hans forteller videre at i april i fjor var han blant annet i Kaukasus og Tanzania og 2017 var han blant annet med på reiser til Peru, Chile. Bolivia, Romania, Bulgaria og juletur til Baskerland.

Han arrangerer også turer til Vietnam, Kambodsja, Brasil og Argentina.

– I 2019 er Japan og Seoul det store reisemålet, og det er ganske fulltegnet allerede, ifølge Hans.

– Noen ganger er vi altfor mange egentlig. Men det er vanskelig å si nei når folk vil være med på turene.

Her er Hans Christensen på reise med en gruppe i mai 2018, i Kaukasus. Bildet er fra hovedstaden i Aserbajdan. – Baku med sin spesielle arkitektur, bygningene i bakgrunnen er på kvelden opplyst og designet som flammer. Senere dro vi videre til Georgia med hovedstaden Tbilisi, og avsluttet denne fantastiske turen i Yerevan i Armenia. Foto: PRIVAT

Norsk historie

Men det stopper ikke der, 84-åringen har flere planer for fremtiden.

– Jeg er i gang med å utvikle et reisebyrå til. Det er ikke en veldig lukrativ bransje, men det er moro og utviklende og det er bra, sier Hans, og smiler.

Men reisebyrået videre, hvordan blir det?

– Jeg har lyst til å bytte navnet på byrået til Jorsalfar Reiser, og utvikle et reisebyrå som selger reiser med norsk historie som tema. Ikke nødvendigvis i Norge. Tenk så spennende å dra til Normandie i Frankrike og lære mer om den norske vikinghøvdingen Gange-Rolvs (journ. anm. født ca. 860, død ca. 928) styre og stell i området eller til Newfoundland der Leiv Eriksson fant Vinland? Det er masse å ta av!

Frister Hans, som ser ut til virkelig å glede seg med å komme i gang med nye temareisene.

Kunnskap og livserfaring

Men hvor får han all energien fra, hva er det som holder han evigung?

– He, he, ja si det. Jeg driver jo med noe jeg synes er moro! Det tror jeg betyr veldig mye. Ellers så er det jo uansett viktig å ha noe å drive på med. Ikke minst være på nett.

Hans fortsetter:

– Hvis man er heldig og får beholde helsa, så tror jeg det er ikke særlig smart å bare sette seg ned i sofaen når man går over i pensjonsalderen. Vi må være i aktivitet, gjøre noe! Jeg synes jo også det er helt utrolig at det er så mange friske eldre som ikke blir "brukt" - tenk all den kunnskapen og livserfaringen de sitter inne med. Den må vel noen ha nytte av?

ANNONSE
Annonse