Akersposten

Da det velkjente sykkelverkstedet måtte stenge, fikk Stian en idé

Adam Marcinczyk, Stian Steen-Olsen og Torbjørn Rønningen har mandag åpnet Bike Fixx i lokalene der Røalegene holdt til, i Vækerøveien 203A. Foto: Fredrik Eckhoff

Hjemme rundt kjøkkebordet i Trosterudveien på Ris ble drømmen så smått til virkelighet midt på 1970-tallet. Mer enn 40 år senere skapes det ferskeste kapittelet i sagaen, sykkelbutikk og -verksted på Røa.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 08.04.2019 kl 14:11

RØA/RIS: Det har vært hektiske dager for Stian Steen-Olsen, direktør i Stians Sport og Bike Fixx, etter at han ble kjent med at Røa Sykkelservice i Sørkedalsveien var lagt ned etter mer enn 20 års drift.

– Jeg fikk en idé og ringte Røa Sykkelservice først for å få vite om det virkelig var sant. Det fikk jeg bekreftet, og vi tenkte at det må være et godt marked for sykler og sykkelservice på Røa. Derfor gikk Bike Fixx runden og kjøpte opp boet, sier Steen-Olsen.

– Vi bestemte oss for å etablere oss et mer sentralt sted på Røa, og så kom vi over lokalene som Røalegene flytter ut av i Vækerøveien 203A.

Det er bare en ukes tid siden Røalegene flyttet ut, og det har vært hektisk virksomhet tidlig og sent de siste dagene. Mandag morgen er de klare for å åpne dørene.

– Målet vårt er å være minst like populære som Røa Sykkelservice har vært, der vi nå er klare til å ta imot lokale og lojale kunder med vårt nye konsept, sier han.

Moderne konsept

Bike Fixx Røa heter butikken som nå er i gang. Det er et konsept som startet opp for to år siden,

– Bike Fixx er et selskap som begynte med mobil sykkelservice ute hos bedrifter, og på Lysaker har vi utviklet Bike Fixx til å bli et av landets største sykkelverksteder, sier Steen-Olsen. Her selges det og fikses sykler, og slik blir det også på Røa.

Ettersom Skanska 1. januar 2020 overtar eierskapet til blant annet Vækerøveien 203A fra familien Randklev, er det slett ikke sikkert at Bike Fixx kommer til å være lenge i akkurat dette lokalet.

– Vi tenker likevel langsiktig på Røa og er klar over at lokalene kan være en midlertidig affære, sier han og forteller at de ser på andre mulige lokaler sentralt på Røa. – Det er hyggelig å være i lokaler med litt sjel, som får oss til å huske på røttene våre, da vi startet virksomheten på kjøkkenet for over 40 år siden.

Steen-Olsen forteller at de har fått med seg to nøkkelmedarbeidere med solid erfaring fra nå nedlagte Røa Sykkelservice, Torbjørn Rønningen og Adam Marcinczyk.

– Det er helt topp, og vi syns disse to er profiler som passer konseptet vårt veldig godt. De har ekstremt god sykkelkunnskap og lokalkunnskap og gode relasjoner til mange i området, sier han.

God kapasitet

Rønningen, som har nærmere tre tiår med erfaring i sykkelbransjen, forteller at Bike Fixx på Røa blir sykkelservice og butikk for både mosjonister og aktive syklister.

– Vi kommer til å ha god kapasitet når vi nå har Norges største sykkelverksted i ryggen, sier Rønningen, som ser frem til å åpne dørene igjen. Han ser for seg at det hele åpner med et åpnings- og ryddesalg, med sykler og utstyr som i stor grad stammer fra Røa Sykkelservices konkursbo.

Her kommer det til å bli sykkelsalg og tilbehør man trenger. Steen-Olsen nevner i fleng: Kask hjelmer, Lake sykkelsko, deler fra Shimano og Sram, Topeak vedlikeholdsprodukter Hiplock låser. Og sykler naturligvis, og her er det Merida og Naits som vil dominere.

– Når Bike Fixx er fullt i gang på Røa, blir vi den fullsortiments-sykkeleksperten vi mener området fortjener, sier han.

Eventyret som startet på 1970-tallet

De aller kvikkeste ser fort at sykkelmerket Naits kan knyttes direkte opp mot Stian Steen-Olsen (les navnet baklengs!). Det ikke alle vet, er at Merida-navnet også ble skapt som sykkelmerke av familien Steen-Olsen, men da må vi et godt stykke tilbake i tid, nærmere bestemt til familien Steen-Olsens hjem i Trosterudveien på Ris.

Fra v: Stian og moren Margareth og faren Einar Steen-Olsen. Foto: Privat

Sykkelimporten og Stians Sport ble skapt hjemme på kjøkkenbenken på Ris. Stians far, Einar, var ansatt i Wilhelmsen og kom hjem fra en jobbtur i Tyskland, der han hadde kommet i prat med en tysker som snakket om et sykkelmerke som het Heidemann Werke.

Da Einar kom hjem, fikk han vite at kona Margareth hadde solgt deres brukte, private sykler via en rubrikkannonse i avisen. Hun var overveldet over responsen på annonsen, og syklene var solgt før hun visste ordet av det.

Timingen var perfekt.

– De startet med å kjøpe inn 27 sykler, det var akkurat det de hadde sparepenger til, og begynte å selge. Da moren min hadde solgt nok sykler, var det «all in» for begge to, sier Stian Steen-Olsen, som fikk æren av å få sitt navn på firmaet og butikken.

– Jeg har vokst opp med butikk på kjøkkenet og sykkellager på soverommet, smiler han. Fra kjøkkenet på Ris ble den første butikken lokalisert på Bislett, den andre i Nordahl Bruns gate.

Siden kjøpte Stians Sport opp Sagene Sport, og det ble også etablert en butikk på Høybråten.

Merida-navnet

Mor og far Steen-Olsen så til Asia da terrengsyklene kom for alvor på midten av 80-tallet.

– Faren min dro til Asia og hadde en idé om hvordan man kunne lage en optimal sykkelserie for Norge. Det endte opp med Merida, for de kunne sykler med kvalitet som passet best for Norge, sier Steen-Olsen. Merida-navnet hadde faktisk aldri tidligere stått på en sykkel, det var i utgangspunktet navnet på selve fabrikken som produserte syklene.

– Navnet passet bra i Norge, så da ble det navnet på syklene. Nå har vi samarbeidet med Merida i 30 år og solgt mer enn én million Merida-sykler, sier han.

Mange husker sikkert at Stians Sport også holdt til i mange år på Holmen, under veien ved Holmen Senter i Stasjonsveien. Firmaet hadde også hovedkontor på Vinderen, og over 10 år i Røa Næringspark i Aslakveien.

Butikkene til Stians Sport ble etter hvert lagt ned, men sykkelsatsingen fortsatte for fullt gjennom grossistdelen i Stians Sport AS, som i dag er Norges ledende sykkelgrossist, en joint venture med Merida Taiwan. Også i Sverige driver Stians Sport sykkelimponert via datterselskapet Merida Sverige AB.

– Vi satser på import av sykler og selger til store kjeder og sykkelbutikker over hele landet, sier Steen-Olsen.

En god dose energi?

De siste årene er altså sykkelservice blitt en del av konseptet, og han har stor tro på at Røa sentrum er midt i blinken for Bike Fixx.

– Ja, nå ønsker vi gamle og nye kunder velkommen inn til en hyggelig sykkelprat. Ikke minst kan de få prøve sykler. Vi håper virkelig å kunne videreføre de gode sykkeltradisjonene fra Røa Sykkelservice og kunne tilføre en god dose ekstra energi, sier han.

PS! Hvis du er nysgjerrig på hvor det er blitt av Røalegene, har de ikke flyttet langt. Nå holder de til i Vækerøveien 205, over Røa Senter.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...