Akersposten

Carl Oscar: Dette er de viktigste Ullern-sakene i 2019

De første møtene bydelsutvalgsleder Carl Oscar Pedersen ledet i Bydelsutvalget, var på Stoppestedet. Det hadde de helt fram til bydelsadministrasjonen flyttet inn i de nye lokalene i Hoffsveien 48. Nå er bygget pyntet opp med et praktfullt Lilleaker-skilt. Foto: Bjørg Duve

Han ramser opp det han mener er de viktigste sakene i Bydel Ullern i 2019 og slår samtidig fast: – Det paradoksale er at ansvaret for dette, ligger utenfor det bydelsutvalget kan bestemme over. Slikt avgjøres på et overordnet plan i Oslo bystyre.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 26.12.2018 kl 21:37

ULLERN: – Noe av det viktigste vi står overfor kommende år, er boligbygging, fortetting, knutepunkter, veiutbygging, trafikk og parkeringer, sier leder av bydelsutvalget, Carl Oscar Pedersen (H) til Akersposten.

– Det paradoksale er at ansvaret for dette, ligger utenfor det bydelsutvalget kan bestemme over. Slikt avgjøres på et overordnet plan i Oslo bystyre. Og slik må det på en måte være. Alle bydelene vil for eksempel ikke kunne bestemme hver for seg hvor veiene skal gå. Det ville jo bli helt håpløst, vi er én by, sier en ivrig bydelsutvalgsleder i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen – som oftest bare omtalt som Carl Oscar.

– Fordi vi ikke kan gjøre lokale vedtak når det gjelder boligbygging og veiutbygging, blir det desto viktigere for bydelspolitikerne å påvirke gjennom både formelle og uformelle kanaler som finnes. I tillegg foreslår vi egne løsninger utarbeidet i nært samarbeid med vel-foreninger og engasjerte innbyggere.

Utbyggingen av E18 er eksempel på at slike avgjørelser ikke er opp til bydelene. Det er vanskelig nok kommuner i mellom. Alle diskusjonene om byutvikling, viser hvordan areal er under sterkt press.

BU-leder i 11 år

– Derfor må vi bruke det nettverket vi har opparbeidet oss, fortsetter 62-åringen. Ikke minst vil erfaringene og kontaktene fra bystyrearbeidet komme ham og bydelen til nytte.

Det er en engasjert bydelsutvalgsleder Akersposten har i tale. Han kom inn i bydelsutvalget i 2007 – og ble med én gang leder. Han er født og oppvokst her. Barneskoene tråkket han på Bestum – ikke langt fra den gamle jernbanestasjonen. Nå bor han på Abbedikollen.

– Det var første gang det var direkte valg til bydelsutvalget. Det var moro!

Tidligere ble bydelsutvalgene satt sammen som et speilbilde av bystyret.

– Og nå stiller du til gjenvalg til høsten?

– Ja, det gjør jeg.

– Hvordan kom du inn i politikken?

– Det begynte med skolen hvor jeg ble med i Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) og etter hvert også leder.

Da var veien kort til videre engasjement for mannen som er utdannet sivilingeniør.

Ja til Ullern

– Du ble valgt inn Oslo bystyre ved siste valg. Stiller du til gjenvalg også der?

– Det fikk jeg ikke lov til. Jeg fikk beskjed om å velge mellom Oslo bystyre og Bydelsutvalget i Bydel Ullern. De vil ikke at en skal stille til valg begge steder.

Det er på den måten kommunen sørger for å spre makt. Kommunen vil unngå at makt sitter på få hender og at en som folkevalgt ikke skal møte seg selv i døren. Det som er godt for Bydel Ullern, er ikke nødvendigvis det for Oslo kommune.

– Hvorfor vil du være folkevalgt?

– Jeg synes det er et givende og meningsfylt arbeid – det å kunne være med på å få til det beste for fellesskapet.

– Og da ble alle oss som bor i Bydel Ullern, viktigst?

- Ja, jeg tror jeg kan gjøre mest nytte for meg her, sier Carl Oscar Pedersen og legger til at det er et privilegium å få være leder for bydelsutvalget.

Det består av ni representanter for Høyre, tre fra Arbeiderpartiet, en fra Venstre, en fra Fremskrittspartiet og en fra Miljøpartiet de Grønne – 15 i tallet. Høyre har med andre ord et solid flertall i Bydel Ullern.

– Vet du. De første møtene jeg ledet i bydelsutvalget, hadde vi her på Stoppestedet hvor vi nå sitter og prater. Det hadde vi helt fram til vi flyttet inn i de nye lokalene i Hoffsveien 48.

Til Ørlandet

Mannen som pendler mellom bydelsutvalget og bystyret, har også en annen pendlereise – nemlig til Trøndelag – nærmere bestemt til Ørlandet.

– Ja, det er i forbindelse med jobben min.

Pedersen er ansatt i Forsvarsbygg. Nå arbeider han med den nye kampflybasen på Ørlandet. Han har ansvar for alt som skjer rundt basen.

– Det dreier seg hovedsakelig om støy. Her innløser staten hus og eiendommer. Vi har innløst nærmere 1000 boliger og vil også tilby 33 gårdbrukere det samme. I tillegg gjør vi støytiltak på ca. 800 boliger.

– Hvor ofte er du der?

– Én til to ganger i uken. Du kan tro jeg her har fått bruk for mye av det jeg har lært i politikken. Begge deler dreier seg om enkeltmennesker og nærkontakt med myndigheter.

Forebygging og omsorg

– Hva blir viktigst for folk i vår bydel i året som ligger foran oss og som dere politikere kan bestemme over?

– Det er forebygging og omsorg – og her tenker jeg på alle aldersgrupper. Vi må passe på og legge til rette for så godt vi kan, at ulykker ikke skjer og at folk føler seg ivaretatt. Da kan vi håpe at stadig flere kan oppleve livsglede og livskvalitet hele livet.

Pedersen er fullt klar over at livet går opp og ned for de aller fleste av oss. Sorgene må vi ta med oss, men vi skal arbeide for livsgleden.

– Derfor blir det viktig at vi for de unge arbeider for idrettsbaner.

Bydelen må hele tiden vurdere hvordan en best mulig kan gi et godt tilbud til hele befolkningen på vel 33 000. Noen oppgaver er lovpålagte.

Lavterskeltilbud

– I Bydel Ullern legger vi vekt på å kunne gi en god del ikke-pålagte tilbud. Jeg tenker her blant annet på en del lavterskeltilbud. Ikke minst gjelder dette for den eldste delen av befolkningen.

– Bydelen har relativt mange godt voksne.

– Ja, og den er sterkt økende. Derfor mener jeg at det er viktig å bruke en god del penger på forebygging og omsorg for eldre. Det vil gi flest mulig et godt liv lengst mulig. Det er bra for den enkelte og for samfunnet.

Ingen foresatte

En av grunnene til at Pedersen legger vekt på eldre – særlig de aller eldste – er at de ikke har foresatte.

– Vi som samfunn må være der for dem! Vi må være foresatte for dem som har ekstra behov.

Det blir kraft i stemmen hans når han kommer inn på dette temaet.

Bydel Ullern er med i «Aldersvennlig by». Bydel Ullern har lagt vekt på følgende tre satsingsområder – samfunnsdeltakelse, kommunikasjon og medvirkning, og uteområder og fysisk aktivitet. Tildelingen for 2019 er ikke lagt, men de midlene som kommer vil bli brukt til videreføring av de aktiviteter som ble igangsatt og initiert i år.

– Bydelen må prøve – så langt det lar seg gjøre – å legge til rette for at de som bor her kan få muligheten til å oppleve livskvalitet og livsglede, sier sjefen selv, Carl Oscar Pedersen.

– Og det gjelder for alle aldersgrupper, sier mannen, som stiller til valg til høsten og som ønsker å fortsette arbeidet med gjøre Bydel Ullern til et godt sted å bo og arbeide.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...