Byggeplass i årevis
Lilleaker-området blir en byggeplass i årevis. Det er et fremtids-scenario basert på de planer som foreligger. Akersposten gir her en oversikt over planene. Noen av dem er i såkalt nær fremtid, andre i et litt lenger perspektiv. De ansvarlige myndigheter, både de politiske og de regulerende – har fingeren på grønt lys knappen. Stikkordet er knutepunktfortetting.
Publisert: 11.09.2019 kl 21:20
Sist oppdatert: 13.09.2019 kl 09:40
LILLEAKER: Litt forenklet kan man si at Lilleaker havner i en skvis mellom to slike knutepunkter. Nemlig Lilleaker stasjon med trikk og buss – og Lysaker med t-bane (Fornebobanen) tog og buss.
Det meste kjente prosjektet er Mustad Eiendoms Lilleakerbyen. Her er nord-området med Lilleaker Vest godt i gang, og i disse dager flytter de første inn i de tre første av syv blokker i første byggetrinn. Totalt står her 207 leiligheter klare. I tillegg kommer byggetrinn 2 med fire mindre blokker, som blir liggende på den andre siden av parken nærmere Schlägergården. Dette prosjektet har da også fått navnet Schlägergården Hage. Her bygges det 69 leiligheter, som skal være klare i 2021/22.
CC Vest og omegn
For Mustad Eiendom er dette imidlertid bare begynnelsen. Hele området herfra og ned til Lysaker er omfattet av store endringer med rivning og flytting av CC Vest som et sentralt punkt. Hele denne betydelige transformasjonen har et tidsperspektiv på 8-10 år. Men det kan sikkert dra enda lenger ut i tid. Det er planlagt cirka 2000 nye boliger i Lilleakerbyen i tillegg til hotell, kultur, service og såkalt sosial infrastruktur. Det legges altså opp til at den nye byen skal være en sosial møteplass i tillegg til bolig og næring.
Lilleakerveien 47
Det er helt klart Mustad Eiendom som vil etterlate seg det desidert største fotavtrykket. Men det er flere som også vil være med på moroa. En av dem er firmaet Partnerinvest AS og prosjektet «Lilleakerveien 47 m/flere».
Det er arkitektfirmaet Niels Torp som har fått oppdraget med å prosjektere utbyggingen av området Lilleakerveien 47 med flere. Utviklingen av dette området er egentlig delt i tre. Arkitekt Herman Hagelsteen hos Niels Torp forklarer:
– Det er en regulering i tre faser som totalt omfatter cirka 100 leiligheter samt noe næring. Det ene omfatter sveitservillaen, som en gang i tiden huset baker Schjerven. Denne bygningen er verneverdig, og tanken er å sette dette i stand slik at det igjen kan bli en baker-forretning her. I tillegg vil den røde «låven» ved siden av bli et leilighetsbygg med næringsvirksomhet mot gaten.
– Det gule to-etasjes bygget på andre siden av Schjerven-bygget er vi i øyeblikket litt mer usikker på hva vi skal gjøre med. Muligens beholde det som det er, eller føre opp et nytt bygg på tomten, sier Hagelsteen.
– Videre utbygging skjer ned mot Jonas Dahls vei ved trikken mellom Sollerud og Lilleaker stasjon. Her er det to prosjekter som vi ønsker å utvikle. Det ene ligger som en rekke med Ullern barnehage og Ullerntunet som nærmeste nabo – mens det andre vil avgrenses mot blokkene i Lilleakerveien 33, sier Hagelsteen som legger til:
– Vi ønsker å få til en helhetlig utvikling av området, åpne opp uteareal og gjøre dette til et trivelig bo-område og gjøre Lilleaker til et enda bedre sted å bo, avslutter han.
Man har tro på at reguleringsplanen vil være klar om et års tid, og bygging kan kanskje starte opp en gang i 2021.
Kirkehaugveien
Beveger man seg helt ned i andre enden av Lilleakerveien mot Lysaker, finner vi et annet prosjekt som vil være med å endre Lilleakers karakter. Det har adresse Kirkehaugveien 2,4 og 6 – men vil også ha bebyggelse ned mot Lilleakerveien, og blir et bygg på 7-10 etasjer hvor tre etasjer vil trone på toppen inn mot Kirkehaugveien.
Dette prosjektet har ført med seg kommentarer og innsigelser fra naboer og beboere i området.
Leder i Sollerud Vel, Lisbeth Natland, skrev blant annet dette i et debattinnlegg i Akersposten:
«Det er uforståelig hvis en privat tilleggsforretning (til Mustads utbyggingsplaner. Red) som vil rasere et bestående velfungerende boligområde og vil ha negative konsekvenser for miljøet, skal kunne presses gjennom av en privat utbygger for egen profitt på bekostning av et flertall i området. Forslaget fremstår som et stygt angrep på eiendomsretten, rettssikkerheten, lokaldemokratiet og lover og regler generelt. Dette må stoppes. Knutepunktfortettingen ivaretas i høy grad av Mustad eiendoms utbygging.»
Arkitektfirmaet Lie Øyen som er engasjert av utbygger JcF for å utvikle området, sier til Akersposten at man har fått positive signaler fra Plan- og bygningsetaten, og at det er «stor realisme i forslaget». Tanken er at det blir 2-3 etasjer mot Kirkehaugveien og 7-10 mot Lilleakerveien. Etter hva Akersposten erfarer kan det være snakk om cirka 50 boenheter.
På spørsmål om Kirkehaugveien som en liten villavei og kapasiteten ved utbygging, sier arkitektfirmaet at man har fått signaler fra regulerende myndigheter om at det ikke er behov for å gjøre noe med veien.
Veien utvides
En vei det imidlertid skal gjøres noe med, er den delen av Lilleakerveien fra rundkjøringen ved Kaktus og opp til trikke-overgangen. Her skal veien utvides med gang- og sykkelvei på begge sider. Arbeidet her skulle egentlig kommet i gang nå i høst, men er – i følge Bymiljøetaten, utsatt til våren da grunnervervelsen ennå ikke er sluttført.
På andre siden av trikkeovergangen har Mustad kjøpt tomten hvor det i dag er bensinstasjon. Her kommer det også boliger og sannsynligvis næring i 1. etasje. Tomten blir frigjort i løpet av 2-3 år.
I en såkalt VPOR (veiledende prinsipplan for det offentlige rom)v– en langsiktig plan for hva som kan utbygges i et område, ligger også inne bolig/næring på tomten Lilleakerveien 25 og Lilleakerveien 23. Sistnevnte huser i dag bl.a, populære restaurant Kaktus. Dette er egentlig en bygning fra ca. 1895, men byantikvaren sier til Akersposten at den ikke er på noen fredningsliste ettersom bygget har gjennomgått for mange endringer i sin 125 år lange historie.
Det samme gjør Lilleakerveien 31 som i dag inneholder blant annet Kiwi, Grønn og en rekke kontorer.
Vi ser altså at store deler av området øst for Lilleakerveien på sikt etter alle solemerker vil bli utbygget.
Plan- og bygningsetaten:
Plan- og bygningsetaten har et klart ansvar for å se på helheten i et område, og sørge for at områder ikke blir utviklet som lappetepper av enkeltprosjekter. Dette ivaretar vi på Lilleaker også, sier enhetsleder Marianne Knutssøn Lindeberg i Plan- og bygningsetaten.
– I samarbeid med Bærum kommune laget vi en veiledende plan for offentlige rom for området. Her ville vi planlegge for en sammenhengende og bymessig struktur for de offentlige rommene i Lysakerbyen, som tilrettelegger for god sammenheng på tvers av fylkesgrensen, sier hun.
Plansakene for Lilleakerveien 47 m/flere, Kirkehaugsveien 2, 4, 6 og Lilleakerbyen er tett koordinert i Plan- og bygningsetaten, og det jobbes aktivt med å sikre helhetlige løsninger, selv om dette er delt opp i flere detaljreguleringer.
– Alle de tre planforslagene er fremdeles i tidlig fase, og ingen har vært ute til offentlig ettersyn ennå, sier Knutssøn Lindeberg.
– I plansaken for Lilleakerbyen kreves det flere undersøkelser og konsekvensutredninger, og trafikk vil være en del av dette. Vi har også krevd trafikkanalyser i plansakene for Lilleakerveien 47 m/fler og Kirkehaugsveien 2, 4 og 6. Her må de private reguleringsforslagene tilpasse og underordne seg planene for Lysaker kollektivknutepunkt.
– Lilleakerveien 23 og 25 er markert i den veiledende planen for Lysakerbyen som foreslåtte byggefelt. Med dette får Lilleakerveien en mer bymessig og definert utforming, og Lilleakerveien blir en sentrumsstreng gjennom området. Mustad Eiendom har foreslått en transformasjon av Lilleakerveien 25 i sitt planforslag. De har anledning til dette etter plan- og bygningsloven, selv om de ikke eier eiendommen. Plan- og bygningsetaten har fått uttalelse fra grunneieren av Lilleakerveien 23 hvor de ber om at eiendommen inkluderes i planområdet til Lilleakerbyen, avslutter hun.