Prosjektet “Bydel Vestre Aker – en aldersvennlig bydel” har som mål å sørge for gode tilbud og tiltak som legger til rette for en god alderdom for bydelens innbyggere. Dette forteller prosjektleder Monica Enge Eriksen.
– Sentralt for dette prosjektet er at vi vil ha dialog med våre innbyggere om hvordan bydelen skal bli mer aldersvennlig.
Hun forteller videre at temaene bydelen vil ha din tilbakemelding på er fysiske steder i bydelen, sosiale møteplasser som kafeer og lignende, og tilbud og tjenester. Prosjektet skal tilrettelegge for stor grad av medvirkning fra bydelens innbyggere, og bydelens mål er å bli mer aldersvennlig og involvere befolkningen i utformingen av en aldersvennlig bydel.
– På bakgrunn av tilbakemeldingene vi får vil vi sette i verk en del tiltak og vi har fått bevilget midler til prosjektet, sier Enge Eriksen.
Tilbakemeldingene skal samles inn gjennom det som kalles Seniortråkk/seniorvandring, seniorsamtaler og en dialogkonferanse.
– Vi ønsker som sagt å få innspill fra bydelens innbyggere, og vi vil ha kontakt med både de som beveger seg mye i bydelen, og de som synes det kan være krevende å komme seg rundt, sier Enge Eriksen.
Seniorsamtaler hvor du kan gi oss dine innspill om bydelen
Prosjektet om en aldersvennlig bydel kommer som følge av at Verdens Helseorganisasjon (WHO) har dannet et nettverk for aldersvennlige byer, som Oslo har blitt en del av. Verdens Helseorganisasjon definerer en aldersvennlig by som et inkluderende og urbant miljø som fremmer aktiv aldring. Som følge av dette vedtok bydelspolitikerne i juni i år at bydelen skal bli en aldersvennlig bydel. Bydel Vestre Aker skal gjennomføre deler av sin innbyggerinvolvering gjennom seniorsamtaler. Disse vil foregå på Røa seniorsenter 5. september kl. 12, og på Vinderen seniorsenter 11. september kl. 12.
– Vi håper mange vil komme på møtene for å gi sine tilbakemeldinger, sier prosjektleder Enge Eriksen.
Samtalene vil foregå i grupper og vil dreie seg om ulike problemstillinger. Informasjon vedrørende påmelding til seniorsamtalene finner du nederst i artikkelen. I tillegg til å reflektere over hva dere savner i bydelen og hva som bør bli bedre, ønsker bydelen også å ha fokus på det som er bra.
– Vi synes det er viktig å også ha fokus på hvilke positive kvaliteter bydelen har, og hva vi bør opprettholde eller gjøre mer av, sier lederen for Vinderen seniorsenter, Grete Singstad Paulsen.
Seniorvandring gir muligheten til å aktivt vurdere steder i bydelen
Et annet virkemiddel for innbyggerinvolvering er Seniortråkk/seniorvandring. Seniorvandring er en vandring rundt i bydelen hvor dere gir innspill på hva som er godt tilrettelagt for bydelens seniorer og hvilke endringer som bør gjøres slik at bydelen blir mer aldersvennlig. Noen kan bruke en app som lastes ned på telefonen (via ExperienceFellow), men det vil også organiseres grupper hvor flere går sammen og formidler til en representant fra bydelen eller frivillige hva som er godt med bydelen og hva som bør endres. Ønsker du å være med på dette kan du ta kontakt med Røa eller Vinderen seniorsenter, eller kontakte prosjektleder Monica Enge Eriksen.
– Et eksempel på bruk av denne tjenesten er hvis du går i bydelen og merker at det er for langt mellom to bussholdeplasser - da kan du gjennom appen eller kart markere at det der trengs en benk, sier Enge Eriksen.
Ifølge tjenesteleder for Røa seniorsenter, Arne Harald Foss, skal programmet hjelpe med å gjøre livet enklere og bydelen mer anvendelig.
– Slike prosjekter er med på å gjøre pensjonister i stand til å leve sitt liv uavhengig av offentlig hjelp.
Bydelen inviterer til dialogkonferanse der alle innspill vil bli diskutert
Alle innspillene bydelen får inn skal så tas opp på en dialogkonferanse som bydelen vil invitere til i slutten av oktober. Her vil det bli diskusjon rundt problemstillingene som har dukket opp gjennom seniorsamtalene og seniorvandringen. Dette medvirkningsarbeidet vil så bli formidlet videre til resten av Oslo kommune slik at flere kan ta det i bruk.
– Vi håper at de som deltar på seniorsamtalene og som er aktive i seniorvandringen, også vil delta på konferansen. Men andre som ikke har deltatt kan også være med, sier Enge Eriksen.
Påmelding til seniorsamtaler og seniorvandring gjøres ved å ta kontakt med:
Prosjektleder Monica Enge Eriksen, tlf: 994 83 241, e-post: monica.eriksen@bva.oslo.kommune.no
Røa seniorsenter v/Arne Harald Foss, tlf: 23 47 61 35, e-post: arne.harald.foss@bva.oslo.kommune.no
Vinderen seniorsenter v/ Grete Singstad Paulsen, tlf: 22 13 96 00, e-post: leder@vinderensenior.no