Bringer ved til 1000 husstander

UTE MED VED: Fra venstre: Philip Amundsen, Knut W Frantzen, Else Karlsen, Iver Thomle, Rolf Eric Toverud og Johan Ditlev-Simonsen. Foto: Torger Bjørnstad.
Slemdal Lions er en av flere Lions-klubber som bringer ved og en hjelpende hånd til de mange som trenger det gjennom vinteren.
Publisert: 15.01.2020 kl 15:55
Sist oppdatert: 15.01.2020 kl 15:55
SLEMDAL: All ære til Slemdal Lions, som er blant dem som hjelper dem som trenger ved gjennom vinteren. Her forteller Torger Bjørnstad om en opplevd dag med Slemdal Lions.
Rapport fra nissen på vedlasset
I 50 år har Operasjon Vedlevert til eldre og uføre i byen. Alt gratis og fritt tilkjørt. Denne formiddagen er det 6 spreke «gutter» fra Slemdal Lions som bemanner distribusjonsbilen.
– Sett deg i setet til høyre, sier Knut W Frantzen.
Han har lastebilsertifikat og setter seg bak rattet.
- Dette er et flott tiltak som hjelper medborgere som av ulike grunner ikke klarer å skaffe seg brensel selv, forklarer han meg.
Lions-klubbene i Oslo har i disse årene tatt på seg ansvaret for å distribuere veden. Selv om vinteren til nå ikke har vært iskald, er behovet like stort. Nesten tusen husstander står på stiftelsen Operasjon Veds mottakslister i hele Oslo. Hos hver av dem banker Lions på døren to ganger i løpet av vinteren, med 6 sekker med 80 liter hver gang.
Tolv tusen sekker med ved! Som nisse på lasset, er det ikke vanskelig å la seg imponere …
De tyngste løftene er særlig meningsfylte
– Vi har sett mye forskjellig blant de som lukker opp dørene og ønsker oss velkommen når vi ringer på. En fellesbetegnelse er smil og takknemlighet, og det varmer. Men når vi stiger inn i leilighetene, opp på mørke loft eller ned i trange kjellerboder med vedsekkene, kan inntrykket bli et annet og mer alvorlig. Ikke alle har det like lett i denne byen, sier sjåfør Frantzen.
Han legger til at de tyngste løftene, der veden må bæres opp til øverste etasjer i bygg uten heis, kanskje er de viktigste.
– Hvordan skulle de ellers fått veden opp og inn i ovnen, sier han og får støtte av de andre som er med på dugnaden denne formiddagen; Philip Amundsen, Iver Thomle, Rolf Eric Toverud og Johan Ditlev-Simonsen.
- Dere er så snille
Det som startet som en tidsbegrenset spontanaksjon i Aftenposten i 1969, har vokst til å bli et stort og permanent tiltak for eldre og uføre.
– Dere er så snille sier Else Karlsen (82).
Hennes bolig i Kirkeveien er dagens første leveringsstopp. Hun spør om vi vil han en kopp kaffe, som vi takker høflig nei til. Det er tross alt mange vi skal innom denne formiddagen. Dessuten er det er en ny Lions-gjeng som står klar til å overta lastebilen til en ny distribusjonsrunde i ettermiddag.
– Tusen takk for at dere bærer veden inn i leiligheten min. Det hadde jeg ikke klart selv, sier Else Karlsen, før hun kvitterer for mottaket, slik hun har gjort i flere år tidligere.
Lions er sisteleddet
Det er en standhaftig, positiv og innsatsvillig gjeng som står for den tyngste oppgaven. De kapper, kløyver og pakker ved hele året. De fleste er spreke pensjonister som har dette som sin «fritidsjobb». Andre av de vi møter i vedproduksjonen på Etterstadslette har kanskje vært i en vanskelig livssituasjon som de har kommet ut av, og har fått dette som sitt ankerfeste.
Ingen får lønn, alt er basert på 100 prosent frivillighet og respekt for andre er motivasjonen. Også kontorarbeidet som bl.a. innebærer å ta imot bestillinger, utføres av frivillige.
– Ja, det er en fantastisk gjeng. Bare synd at det er vi, i sisteleddet, som møter mottakerne personlige og får se gleden og motta rosen. Det kjennes litt urettferdig, men vi forsøker så godt vi kan å formidle øyeblikkene videre til alle her på Etterstad, sier Knut W Frantzen.
Operasjon Ved har et budsjett på en million kroner i året. Midlene skaffes til veie fra Oslo kommune og gaver fra utallige bidragsytere, som legater, banker, firmaer, organisasjoner og privatpersoner. Kommunen og Løvenskiold gir trestammer som tørkes og kappes til ved. Etter at Isbergs Fond, Oslo Kommune og flere andre gikk sammen om å gi en gigantisk lastebil med kran, henter man nå trestammer der de måtte være.