«Bomsaken er en tragedie»

NY VINTER NÆRMER SEG: Resultatet av at Svenstuveien er stengt, er at Skogryggveien fylles opp av flere biler blandet med skolebarn.
Hele lokalsamfunnet og storsamfunnet vil åpne Svenstuveien for gjennomgangstrafikk. Et lite antall oppsittere står i veien og byråkratiet snubler i egne bein.
Publisert: 06.11.2018 kl 12:33
Sist oppdatert: 06.11.2018 kl 14:53
Skoleelever i nedre del av Skådalsveien og Skogryggveien må fortsette å vasse i trafikk denne vinteren, til tross for at byrådet allerede i mai ba Bymiljøetaten om å utrede kostnadene og tiden det vil ta å opparbeide fortau nedenfor bommen i Svenstuveien.
Kort rekapitulert er det nærmest et folkekrav i nærområdet at den «private» bommen øverst i Svenstuveien skal åpnes, slik at trafikken i området blir fordelt på to veier. Nå må alle som kommer ovenfra Skådalsveien kjøre hele veien ned til Skogryggveien i en bue, før de så på nytt må inn i Svenstuveien for å nå Frognerseterveien. Det dreier seg om en omvei på cirka 500 meter. Hvor mange tusen mil ekstra bilkjøring i året det er snakk om er usikkert, men beboere, skoler og barnehager i området på oversiden av bommen, blir daglig rammet av denne omkjøringen.
Les også: Kaotisk på skoleveien
Dette strekket er som sagt en mye brukt skolevei og skaper uoversiktlige tilstander på trange, fortausløse veier, særlig om vinteren. En åpning av bommen ville føre til at en vesentlig del av trafikken ble sluset utenom disse veiene. Eierne av det cirka 70 meter lange strekket av Svenstuveien med bom, ønsker ikke å fjerne bommen og ifølge Bymiljøetaten må Svenstuveien opparbeides til kommunal standard, før kommunen kan overta denne delen av veien. Det hører med til historien at Svenstuveien, som er regulert til offentlig vei, tidligere har vært åpen for trafikk. Veien med sine 8 meters bredde er den bredeste veien i området, en meter unna for å oppnå ny kommunal standard med hensyn til bredde.

OMVEI: Rød markering viser Svenstuveien. Pilen viser bomplassering. Grønn markering viser omvei gjennom Skådalsveien og Skogryggveien, som igjen går ut i Svenstuveien og videre til Frognerseterveien. Google Maps
Byrådsavdeling for miljø- og samferdsel har gjort en bestilling til Bymiljøetaten. På spørsmål fra bystyrerepresentanten Per Trygve Hoff, svarte byråd Lan Marie Berg i mai blant annet: Byrådsavdelingens vurdering er at dersom veien opparbeides iht. gjeldende kommunal standard, vil kommunen kunne fjerne bommen. Jeg vil derfor be Bymiljøetaten om et tids- og kostnadsestimat av den påkrevde opparbeidingen. Når estimatet foreligger vil jeg komme tilbake til komiteen i saken.
Les også: - Bommen skal vekk
I august ble dette svart ut av Bymiljøetaten, uten at det foreligger noe estimat. Tvert imot anbefaler etaten en annen løsning, å anlegge fortau i Skogryggveien. Etaten skriver: Bymiljøetaten er enig med oppfatningen til Svenstuveien Veilag om at etableringen av et godt fortau i Skogryggveien er en bedre løsning enn å åpne bommen i Svenstuveien.
Hva er nå dette for noe? Og hvem er så Svenstuveien Veilag? Jo det er representanter for oppsitterne som har hånd om bommen. Og dette er på ingen måte nytenkning. Veilaget lanserte dette for mange år siden og er avvist som alternativ for åpning av bommen, både lokalt og i rådhuset. På den annen side er det ingen som er motstander av ytterligere fortau i Skogryggveien i tillegg til en åpning. Det som er overraskende, er at etaten på nytt lanserer et forslag som samtlige partier tidligere har forkastet. Konklusjonen er at saken står på stedet hvil.
Etaten anbefaler altså at Skogryggveien får fortau og at bommen blir stående, uten at det foreligger et estimat for kostnader knyttet til opparbeidelse av Svenstuveien eller et tidsperspektiv. Dermed har heller ikke politikerne i rådhuset noen tall å forholde seg til. Det foreligger i denne sammenheng ikke trafikktall som kan si noe om effekten av å åpne Svenstuveien heller. For alt vi vet kan effekten av åpning bli så stor at kommunen kan ta realistiske beslutninger om hvilke tiltak som må til i Skogryggveien og eventuelt i den delen av Skådalsveien, som ligger mellom bommen og Skogryggveien. Det finnes heller ikke noe estimat for hva et fortau i Skogryggveien vil koste eller tidsperspektiv. Heller ikke hvilke konsekvenser dette vil få for eiendommene langs denne ruten og opp til Vettakollen T-banestasjon.
Hele saken rundt bommen i Svenstuveien er så pinlig at den fortjener en gjennomgang.
Bommen kom på plass i 1986, gjennom oppsittere nærmest bommen. Det er uklart hvem som ga tillatelse til å sette opp bom, i og med at det var snakk om offentlig vei med gjennomfartstrafikk. Gjennom tiden har bommen vært til stor irritasjon i nærområdet.
Bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker vedtok i 2008 at Svenstuveien kunne åpnes, og det var anledning til at hele veien kunne oppnå full kommunal standard, i og med at Vann- og avløpsetaten ville oppgradere veien med fast dekke for tungtrafikk i forbindelse med nødvendig arbeide i området. Den gang Samferdselsetaten var positive til åpning, men det hele strandet på at etaten ikke ville yte midler til full oppgradering. Likevel fikk veien en helt annen og bedre standard, også forbi bommen. Mens VAV utførte arbeide i området, sto bommen oppe slik at det var gjennomgang for all trafikk i Svenstuveien. Da arbeidet var ferdig, ble bommen senket igjen. Mange mente det var meningsløst.
Senere i 2011 ga Byrådsavdeling for miljø og samferdsel oppdraget til Bymiljøetaten å legge til rette for åpning av Svenstuveien og permanent fjerning av bommen. Et enstemmig bystyre sto bak denne bestillingen.
Da Akersposten skrev om saken i 2012, var leder av bydelsutvalget Lars Asbjørn Hanssen mildt sagt oppgitt. Svenstuveien var som sagt opparbeidet av kommunen og bydelsutvalget hadde igjen vedtatt åpning og fjerning av bommen. Problemet var at kommunen underveis hadde laget nytt regelverk for kommunal standard.
– Det som også er spesielt i denne saken, er at da bydelsutvalget ba om skritt for åpning av veien for fire år siden, så var faktisk regelverket slik at den kunne åpnes. I mellomtiden kommer nytt regelverk som hindrer dette. Dette blir en teoretisk konstruksjon som hindrer praktiske løsninger. Politikerne vil ha åpnet denne veien. Det kan ikke være slik at løsningsorienterte politikere skal stoppes av byråkraters tolkninger og hva de legger av premisser. Har politikerne abdisert, spurte Hanssen.
Senere samme år kom det beskjed fra Bymiljøetaten at etaten hadde startet arbeidet å åpne Svenstuveien og anlegge fortau i Svenstuveien og Skådalsveien opp til T-banestasjonen. Allerede i 1998 hadde bystyret vedtatt en reguleringsplan med fortau etter at Svenstuveien igjen ble regulert til offentlig vei i 1997. Men igjen var det kommunal standard som satte kjepper i hjulene og den gang samferdselsbyråd Ola Elvestuen, mente det ville bli for dyrt og tidkrevende, etter at Bymiljøetaten hadde presentert en liste over tiltak som måtte gjennomføres.
I 2015 ville byrådet med byrådsleder Stian Berger Røsland (H) dispensere fra regelverket om kommunal standard, slik at kommunen kunne ekspropriere veibiten og dermed fjerne bommen. Det ble så varslet at bommen skulle fjernes. Oppsitterne ville da prøve saken for retten og Oslo Byfogdembete ga en midlertidig forføyning. Denne ga oppsitterne rett i at denne delen av veien var å betrakte som privat og bommen kunne stå.
Selv om da byrådet ga klarsignal for å sette i gang tiltaket, ble altså den forventede åpningen stoppet i retten. Retten la blant annet til grunn at Oslo kommune ikke hadde deltatt i opparbeidelse eller vedlikehold av denne delen av veien og den dermed måtte betraktes som privat. Tilhengere av å fjerne bommen stilte spørsmål ved denne begrunnelsen, da veien i sin helhet ble opparbeidet og vedlikeholdt av Oslo kommune i forbindelse med arbeidet med Vettakollen høydebasseng. I anleggsperioden sto bommen oppe hele tiden. Det er forøvrig kommunen som vedlikeholder hele Svenstuveien, bortsett fra der bommen står.
Det er også en liten pussighet i dette at kommunen eier grunnen hvor veien går, mens ifølge retten er det oppsitterne som eier selve veilegemet. Forstå det den som kan.
Det kan jo også bli en spesiell situasjon om oppsitterne av fri vilje skulle finne på å fjerne bommen og si vær så god til kommunen, bare ta over. Hva gjør Bymiljøetaten da? Nei bommen kan ikke fjernes. Vi kan ikke ta over denne veibiten før Svenstuveien er opparbeidet til full kommunal standard. Det hadde i tilfelle vært tragikomisk.
Vidar Bakken
Redaksjonssjef Akersposten