Bom, bom, bom!
Nå kommer de på rekke rad

I GANG: Endelig kommer nye bomanlegg langs Lilleakerbanen, som her på Sollerud planovergang. Fra venstre Gunnar Ekeberg, Lene Rustad og Cato Asperud. Foto: Vidar Bakken
Nye bomanlegg vil komme i nærmeste fremtid. Nei, det er ikke snakk om nye bomstasjoner for vei, men bomanlegg for trikk. Det gjelder Lilleakerbanen.
Publisert: 19.04.2019 kl 14:10
Sist oppdatert: 20.04.2019 kl 10:29
SOLLERUD: De siste årene har blant annet bomanlegget på Lilleaker levd sitt eget liv og jevnlig er anlegget ute av drift. Nå skal alle bomanleggene skiftes ut langs Lilleakerbanen.
Les også: Hva er egentlig galt med bommene på Lilleaker?
Trygg ferdsel for alle
Akersposten møtte kommunikasjonssjef i Sporveien, Cato Asperud og prosjektleder Gunnar Ekeberg sammen med kommunikasjonsrådgiver Lene Rustad ved Sollerud planovergang. Her er arbeidet i full gang.
- Bomanleggene er ikke lenger tilpasset dagens trikkedrift og har hatt en negativ feilutvikling. Sporveien gleder seg til å få nye bomanlegg på plass på Lilleakerbanen og Ekebergbanen. Bedre teknologi er tatt i bruk for å ivareta sikkerheten i og ved planovergangene. De nye bomanleggene skal sørge for trygg ferdsel for alle veifarende, det vil si gående, syklende, bilister og trikken, sier kommunikasjonssjef i Sporveien, Cato Asperud.
Hva med ding, ding?
- I flere år har bomanlegget i Harbitzalleen vært et pilotprosjekt for nye bomanlegg. Det har ikke vært problemfritt, hvor nabolaget har vært provosert av «ding, ding»-lyden fra lydanlegget på planovergangen. Er dette problemet løst?
Les saken: Ding, ding, ding..., hele dagen
- Bomanlegget skal varsle med lyd og lys. Det er et minstekrav til hvor mange decibel lydvarselet må være på for å varsle blinde og svaksynte. Nå får anlegget fire retningsgivende høyttalere, som gjør at lyden kan stilles lavere enn tidligere. Forskjellige forsterkere på hver side av banen tilpasser også lyden til bakgrunnsstøyen. Den tilpasses så lavt som overhodet mulig, samtidig som den tilpasses ulikt i forhold til trafikk og bakgrunnsstøy. Det betyr at lydnivået fra høyttalerne er høyere i for eksempel rushtiden, sammenliknet med lydnivået om kvelden, sier Ekeberg, som understreker at forskriftene knyttet til disse lydanleggene må følges.
Les også: Ding, ding, ding... på Abbediengen blir gransket eksternt
Fire bommer på Lilleaker
Anlegget vil reagere raskere og blir vesentlig mer driftssikre enn dagens anlegg. Det vil ikke lenger være mulig å passere planovergangene når bommen er nede. Dette gjøres for å øke sikkerheten, møte kravene i jernbaneloven og øke fremkommeligheten for trikken.
- Det er naturligvis ikke lov å gå ut i planovergangen når bommene er nede. Flere steder, som her på Sollerud, vil det også komme egen bom for fotgjengere. På Lilleaker vil det komme fire bommer, med egne bommer for gang- og sykkelsti på begge sider i henhold til ny regulering. Vi starter arbeidet på Lilleaker rett over påske, sier Ekeberg.
Les saken: Ny trikkebom venter på ny vei
Loset barnehagebarn under bommen
- Når et anlegg er ferdig vil vi gå ut til barnehager og skoler og informere om hvordan det nye anlegget fungerer og hvordan man skal forholde seg til det. Hva skal man gjøre og hva er lov å gjøre? Vi har tidligere sett grelle eksempler på hvordan voksne forholder seg til bomanlegget. Vi har blant annet sett fra overvåkningskamera på Vinderen stasjon, at voksne har loset flere små barnehagebarn under bommen for å rekke T-banen. Det ser ut som voksne også trenger opplæring, sier Asperud.
Ferdig i 2019
Arbeidene vil foregå på dagtid med full drift på begge spor. Det vil ta cirka to måneder fra et anlegg settes ut av drift til nytt anlegg er i bruk. Til tider vil flere anlegg være under oppgradering samtidig. Prosjektet er planlagt ferdigstilt i løpet av november 2019.
Her blir det nye bomanlegg på Lilleakerbanen:
Sollerud, Lilleaker, Hoff, Adventveien og Abbedisvingen (privat), Bekkefaret (Ullern), Holgerslystveien og Bestum skolevei, og Nedre Skøyenvei.
Bomanlegget på Harbitzalléen er oppgradert
Les også: