Akersposten

Bogstad skole i tet – mange skoler henger etter

Guri Melby (V). Foto: Baard Salvesen

– Det er viktig at den oppvoksende generasjon får gode holdninger og verdier i forhold til å ta i bruk internett, sosiale medier og alt det digitale byr på.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.08.2018 kl 14:21

BOGSTAD: Digitale hjelpemidler vil endre skolen fullstendig. Hvem er det som styrer den digitale transformasjonen av skolene?

– Det er et ledelsesspørsmål, sier Guri Melby (V) i Stortingets utdannings- og forskningskomité. – Det er ingen fag som er viet digitale ferdigheter, og ansvaret bør plasseres tydelig, sier hun.

Bogstad skole leder an i Oslo

Digitale ferdigheter er, sammen med det å kunne lese, regne, og uttrykke seg skriftlig og muntlig, en av de fem grunnleggende ferdigheter elevene skal utvikle i skolen. I skolesammenheng innebærer digitale ferdigheter også det å kunne være skapende og kreativ med digitale verktøy.

Brynhild Farbrot, den gangen hun var rektor på Bogstad skole. Nå er hun områdedirektør for Oslo vest i Utdanningsetaten. Arkivfoto: Fredrik Eckhoff

Koding og programmering er datamaskinenes språk, og her ligger det store muligheter for elevene til å være kreative med digitale verktøy. På Bogstad skole begynner de med koding på første trinn. Barna leker mens de lærer, fordi nettbrett forbindes ofte med spill og morsomme aktiviteter.

Brynhild Farbrot er områdedirektør i Utdanningsetaten og tidligere rektor ved Bogstad skole. Hun forteller at skolen innførte nettbrett for første gang i 2015, og oppnådde full dekning på alle trinn våren 2018.

– Det er viktig for elevene å lære seg å lære å ta i bruk ny teknologi, fordi det vil komme noe nytt hele tiden, sier Farbrot.

Store nasjonale forskjeller

– Det er mange skoler som gjør mye som er veldig bra, men det er altfor store forskjeller, forteller Guri Melby. – Det finnes elever som har tilgang på pc en gang i uka, og det finnes elever som har egen iPad. At det er så store forskjeller, det mener jeg at vi ikke kan akseptere. Vi må stille krav til alle skoler i alle kommuner, slik at alle elever får lært det de skal lære, sier hun.

Når det gjelder digitaliseringen av hver enkelt skole, mener hun at mye av ansvaret ligger hos rektorene.

– Skolene i Oslo har et fortrinn, fordi kommunen har en sterk utdanningsetat som styrer forvaltningen av skoler og utdanning i Oslo, sier Melby.

Brynhild Farbrot forteller at det er forskjeller i Oslo når det gjelder hvor langt skolene har kommet i å ta i bruk digitale verktøy i undervisningen, men Oslo kommune har ressurser til rådighet for å hjelpe skolene i gang:

– I Utdanningsetaten har vi en stor IKT-avdeling som jobber med å utforme systemer som skal gjøre det lett for skolene å ta i bruk det digitale. Og så har vi en pedagogisk avdeling som har digitale veiledere, som skal hjelpe og støtte skolene i arbeidet, forteller hun.

Ny læring og nye metoder

Det å være en digital skole handler også om å lære elevene om etisk og kritisk bruk.

– Skal man få en generasjon som er bevisst på hvordan man utrykker seg offentlig, så må man begynne å trene tidlig, sier Brynhild Farbrot.

– Det er viktig at den oppvoksende generasjon får gode holdninger og verdier i forhold til å ta i bruk internett, sosiale medier og alt det digitale byr på, påpeker hun.

Guri Melby understreker at digitale hjelpemidler vil revolusjonere skolen på flere måter.

– Et eksempel er at det vil kunne være mulig å se forelesningene hjemme, og gjøre oppgavene eller leksene når man kommer på skolen. Litt motsatt av sånn det var før. Men, vi er ikke ferdige med det første steget som handler om å få digitalisert skolen ordentlig, både når det gjelder utstyr og kompetanse, avslutter hun.

Skolebarna skal forberedes til mange nye yrker og arbeidsfunksjoner som ikke finnes i dag. Vi lever i en digital revolusjon, og endringene kommer raskt. Stadig flere bedrifter ansetter en digitaliseringsdirektør, som skal styre bedriftens digitale transformasjon. Er det ikke like viktig at barna får en digitaliseringsdirektør, som kan styre den digitale transformasjonen av skolene?

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...