Akersposten

Ble skadet av bommen – Sporveien tar ikke ansvaret

Frank Wittendal var på besøk fra Frankrike da han i juni ikke fikk med seg at bommen var i anmarsj. Resultatet ser vi innfelt. Sporveien vil ikke ta ansvaret for hendelsen. Foto: Privat

«Når kunder får bommen i hodet, er de på vei inn til perrongen, eller oppholder seg på perrongen. Dette er ikke opphold i vognene og under av- og påstigning. Dette faller derfor utenfor det objektive ansvaret etter jernbaneansvarsloven.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.07.2017 kl 09:57

VETTAKOLLEN: Det var søndag 11. juni i år at Frank Wittendal ble truffet av bommen ved Vettakollen t-banestasjon, med et blødende sår i hodebunnen som resultat.

Wittendal, som bor i Frankrike, var på besøk hos sin venn Kjell Løvold, og Løvold varslet Sporveien om hendelsen. Han fikk først et svar fra Sporveien, der det står at opplysninger må hentes før de kan ta stilling til ansvarsspørsmålet.

Fraskriver seg ansvar

I forrige uke fikk Løvold ny epost fra Sporveien, etter at de har gjort en grundig vurdering av hendelsen. I eposten skriver Sporveien blant annet:

«Når kunder får bommen i hodet, er de på vei inn til perrongen, eller oppholder seg på perrongen. Dette er ikke opphold i vognene og under av- og påstigning. Dette faller derfor utenfor det objektive ansvaret etter jernbaneansvarsloven.»

Sporveien viser til blant annet denne paragrafen i Jernbaneansvarsloven:

§ 3: Jernbanen plikter å erstatte personskade som driften av jernbanen volder og som rammer en reisende under hans opphold i jernbanevognene eller under på- eller avstiging ). Dette gjelder selv om skaden ikke kan legges jernbanen til last.

Viser til aktsomhetsplikt

Sporveien viser også til Jernbanelovens paragraf 9, og de siterer denne:

«Alle som oppholder seg på jernbanens område plikter1 å følge de sikkerhetsanvisninger som gjelder for stedet. Det er forbudt for publikum: a) å stige på og av tog som er i bevegelse; b) å oppholde seg på jernbanens område som ikke er beregnet for publikum; c) å benytte planovergang når tog kan ventes.»

Sporveien mener at «som følge av denne regelen har alle en aktsomhetsplikt når de beveger seg inn på jernbanens område, og bommen marker grensene for dette. Hensikten med bommene er å varsle publikum om at tog er i anmarsj og at man nå beveger seg inn på et jernbaneområde.»

Sporveien konkluderer derfor slik:

"Som følge av at det ikke foreligger ansvarsgrunnlag i de aktuelle sakene, er det ikke grunnlag for at Sporveien sender noen beklagelse.

Dersom det er aktuelt å svare klagerne, må svaret vise til publikums aktsomhetsplikt når de beveger seg inn på jernbaneområdet og Sporveien ikke har noe ansvar når bommen treffer folk i hodet.»

Løvold reagerer

På vegne av sin kamerat har Kjell Løvold onsdag 12. juli skrevet et svar til Sporveien. Han er uenig i konklusjonen.

«Sporveien trekker en forhastet slutning når de viser til at de kun har ansvar for uhell ved av- og påstigning m.m., slik at de aldri har ansvar for uhell som f.eks. bare skjer på perrongen. Det kan nok være riktig at de ikke har ansvar for uhell som fysisk bare finner sted på perrongen (…). Sporveien har fortsatt ansvar for uhell som følger av driften av jernbanen, uansett om uhell som følge av driften skjer på perrongen, i t-banevognen, på gaten (…), skriver Løvold blant annet.

I brevet til Sporveien skriver Løvold også:

«Det at de reisende har en aktsomhetsplikt, må være riktig. Men det objektive ansvaret til Sporveien er klart og strengt. Aktsomhetsplikten til de reisende bør ikke kunne frita Sporveien for ansvaret som følger av driften av t- banen, når uhellet først er et faktum.»

Vettakollen-mannen forlanger i brevet at Sporveien skal beklage hendelsen til Frank Wittendal. Han ber også om at gropen i veien rett utenfor bommen fylles igjen og at bommen flyttes inntil gjerdet.

Har merket i asfalten

Etter hendelsen 11. juni har Sporveien forøvrig gjennomført et tiltak som skal gjøre folk mer oppmerksomme på bommen. Dette omtaler de slik i eposten:

«Det er nå gjort en oppmerking i asfalten på gjeldende planovergang etter hendelsen. Dette har ingen betydning for ansvarsforholdene i de aktuelle sakene, men er et adekvat tiltak for å forebygge tilsvarende hendelser.»

LES OGSÅ: Advarte mot bommen – så smalt det igjen
Tingstuåsen er reddet

Følg Akersposten.no på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...