Akersposten

«Blått tunnelsyn: Når en løsning ikke virker – prøv mer av det samme»

DEBATT: Live Bressendorf Lindseth (A) og Peter Hausken (A)

KRITISKE: Live Bressendorf Lindsetn og Peter Hausken er svært kritiske til Høyres håndtering av bydelens økonomi.

De kritiserer Høyre for å ha gjort Bydel Vestre Aker til den mest skakkjørte bydelen i Oslo økonomisk sett.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 02.09.2021 kl 10:36

Høyre har sittet med makten i Vestre Aker bydelsutvalg siden det ble opprettet. Resultatet er Oslos mest skakkjørte bydel økonomisk sett. Det er flere årsaker til dette, men den såkalte Kaupangrapporten fra 2017 påpeker at bydelen har inngått for mange kostbare avtaler med ulike eksterne aktører som er vanskelige å justere. Det har ført til et vedvarende underskudd i bydelen over mange år. For å bøte på dette framhevet tidligere bydelsdirektør og hennes administrasjon at bydelen selv burde levere de tjenestene de kan med egne ansatte. Visse strukturendringer ble foretatt, og det har gradvis gitt resultater. Bydelens underskudd har blitt redusert.

Allikevel fortsatte Høyre å foreslå, med støtte fra de to andre partiene på borgerlig side, å gjenta gamle synder. Nemlig å sette ut, - ikke mindre -, men mer på anbud i den klokkertro at det vil redusere utgiftene. Dette ble vedtatt på budsjettmøtet i desember 2020, til tross for advarsel fra bydelsdirektøren, og mot stemmene fra Arbeiderpartiet, MDG og SV.

Bydelsdirektøren anket budsjettvedtaket og i juni kom bystyrets vedtak: Høyres vedtak fulgte ikke kommunens økonomireglement og måtte underkjennes. Som en følge av dette har bydelsadministrasjonen lagt fram en gjennomgang og grundig forklaring på hvordan en bydel i Oslo er bygget opp og fungerer i sak 122/21 BYDELENS HANDLINGSROM INNEN LEVERANDØR OG DRIFTSMODELL. Den noe pinlige og ydmykende gjennomgangen ønsker imidlertid Høyre å legge i en skuff så fort som mulig.

Det har lenge hersket en oppfatning om at tjenester blir så mye bedre dersom de settes ut på anbud og privatiseres. Nyliberalistenes evangelium, som har sitt opphav i Thatchers og Reagans tid basert på Milton Friedmans teorier, har påvirket store deler av offentlig forvaltning de siste 40 årene. USA og UK er ytterliggående eksempler på hvor galt det kan gå. For all del, anbudskonkurranser er en god måte å få oversikt over hva ulike aktører kan og vil tilby i et åpent marked. Men å sette pleie av psykisk syke ut på anbud gir ingen garanti for at den som er syk får den rette pleien til den riktige prisen.

Det å inngå den type langsiktige, tidvis livsvarige kontrakter er ingen enkel sak. Det kreves sterk faglig kompetanse både medisinsk, psykologisk og innkjøpsfaglig. Det burde være rimelig innlysende at det over tid blir langt dyrere å sette ut tjenester på anbud enn å ha egne ansatte som gjør jobben. I tillegg til de faktiske utgiftene til eksterne leverandører påløper det nemlig også mange ekstra omkostninger: For det første må man ha fagfolk som kan vurdere de ulike anbudene opp mot hverandre. For det andre må man ha egne tilsynsinspektører som kontrollerer at brukere og pasienter får den behandlingen de skal ha, og dernest at de ikke holdes lenger i behandlingsløpet enn nødvendig. Og for det tredje innebærer outsourcing økt byråkratisering som igjen genererer økte omkostninger for bydelen.

Det er på tide at bydelsutvalgets flertall i Vestre Aker tar inn over seg at deres kostnadskrevende tiltak ikke harmonerer med en effektiv styring av vår bydel. Skal bydelens økonomi komme på rett kjøl, må også Høyresidens politikere ha ydmykhet nok til å lytte til bydelsadministrasjonens råd og anbefalinger fram for å komme med løse idéer hentet fra en antikvert lærebok. Den kjenner tross alt best hvor skoen trykker, den som har skoen på.

Peter Hausken
Live Bressendorf Lindseth

BU-representanter for Vestre Aker Arbeiderparti

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...