Akersposten

«Biologisk mangfold – livets egen livsforsikring»

«Verne Husebyskogen og randsonen rundt Mærradalen, Lysakerelven og Holmendammen mot utbygging,» skriver tre MDG-kandidater, på valg til bydelsutvalget i Vestre Aker.

Biologisk mangfold – livets egen livsforsikring. MDGs politikk og strategi er langsiktig og tar dette på alvor.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 02.09.2019 kl 12:26

Biologisk mangfold, sammen med tilgang på rent vann, ren luft og jord, utgjør grunnlaget for menneskets eksistens.

Det er rett og slett «livets egen livsforsikring».

Dessverre utryddes arter i dag i et tempo uten sidestykke i jordas historie. I motsetning til tidligere, da utryddelsene skyldtes naturlige prosesser, er dagens utryddelser i all hovedsak menneskeskapte.

Vi stiller til valg for Miljøpartiet De Grønne fordi det er det partiet som tar denne trusselen mest på alvor, gjør konkrete tiltak for at den skal begrenses og partiets program reflekterer nettopp dette.

En ukjent forfatter har sagt følgende kloke ord som vi ikke må glemme: «Vi arvet ikke jorden fra våre foreldre – men låner den av våre barn».

Hvorfor er det viktig å ta vare på naturen?

– Alt er avhengig av alt: Artene i naturen, mennesket inkludert, er avhengige av hverandre for å overleve. De lever i et nett av kompliserte samspill. En skade på ett sted i det økologiske nettet, kan få uante konsekvenser et annet sted. Mangfoldet øker økosystemers «robusthet», dvs. dens evne til å tåle og tilpasse seg endringer. Mangfoldet bidrar også ofte til økt produktivitet i økosystemene.

– Etikk og moral: Utryddelse av arter er irreversibelt. Vi i MDG mener mennesket ikke har rett til å utrydde andre arter fra jordas overflate.

Vi har heller ikke rett til å redusere miljøkvaliteten for framtidige generasjoner eller frata disse opplevelses og verdiskapningsmuligheter.

Hvilken nytte har det biologiske mangfoldet/naturen for oss mennesker?

– Kilde til nye husdyr og landbruksvekster: Alle våre husdyr og kulturplanter stammer opprinnelig fra naturen. Gjennom avl og utvalg utnytter vi sterkt variasjonen innen hver art. Naturens artsmangfold inneholder et verdifullt potensiale for nye husdyr og kulturplanter.

Også ville raser innen etablerte kulturplanter som poteter og ris må tas vare på. For eksempel har man fått bukt med en alvorlig virus-sykdom på verdens rismarker ved å krysse inn en sjelden ris-variant som var motstandsdyktig mot sykdommen.

– Basis for framstilling av medisiner: Omtrent 70% av alle medikamenter som er godkjent siden 1981 har sin opprinnelse fra naturen. (Ref. UiT/Norges Arktiske Universitet, august 2018). Selv om disse stoffene ofte produseres syntetisk, utgjør det biologiske mangfoldet en viktig kilde til nye stoffer. I jakten på nye medisiner i kampen mot kreft, hjerte og lunge sykdommer osv. er det biologiske mangfold en viktig ressurs.

– Kilder til nye produkter: Det biologiske mangfoldet/naturen, inneholder store muligheter for framtidig verdiskapning. Til nå er kun et fåtall av verdens arter undersøkt for kommersielt interessante bruksmuligheter. Det er dette vi kaller for bioprospektering som foregår i økende grad i norske hav og landområder.

– Naturen gir biologiske tjenester og avgifter miljøet: Over 80% av de planteartene mennesket dyrker for ulike formål (frukt, grønnsaker, fibre, medisiner) er avhengige av innsektenes bestøvning.

Grunnen til at vi kan bruke elver, sjø og jord som mottakere for våre avfallsstoffer, er at det finnes organismer av ulike slag som bryter ned dette for oss. Mange av disse mikroorganismene er sopper og bakterier. Men også innsekter, meitemarker og mange andre grupper bidrar.

Målet må være å ikke forurense mer enn det naturen kan ta seg av, og ikke med andre type stoffer enn det organismene er i stand til å bryte ned.

– Opplevelser i naturen gir inspirasjon, kreativitet og styrker fysisk og mental helse: «Ut på tur aldri sur», «Det er ikke noe som heter dårlig vær, bare dårlige klær», «Man angrer aldri på en tur». Dette er noen av mange populære utsagn fra oss mennesker som hyller naturen.

Naturopplevelser reduserer stress og styrker mental helse. På Shetland i Skottland «skriver leger ut naturopplevelser» som turgåing og fuglekikking til pasienter.

Mangfoldet i naturen, med sinnrike tilpasninger og vakre og fullendte former, gir mennesker etiske, intellektuelle og følelsesmessige impulser.

Naturens positive effekt bidrar til at vi mennesker på en bedre måte reflekterer over livets utfordringer og problemer.

Alt av varer og tjenester som vi har rundt oss kommer fra naturen.

Hva kan vi mennesker gjøre for å ta vare på naturen?

– Politikere sitter med nøkkelen – setter rammebetingelser:

Konvensjonen om biologisk mangfold – pålegger alle medlemslandene å jobbe sammen for å sikre naturmangfoldet på jorden samt klima konvensjonen og FNs konvensjon mot ørken spredning, ble alle vedtatt under «Rio konferansen» i 1992. Alle land har ratifisert den – bortsett fra USA.

Bern konvensjonen – om vern om ville europeiske planter og dyr og deres naturlige leveområder, 1979. Den er undertegnet av 39 land inkludert Norge.

Disse konvensjonene/overenskomstene/traktatene er forpliktende for Norge uansett hvilke partier som sitter ved makten!

– Vi som private personer og private og offentlige virksomheter bør tenke:

Etterspørre produkter som betyr mindre press på naturressursene og tenke:

Gjenbruk – fremfor å skaffe/kjøpe nytt.

For å hjelpe til med prosessen burde alle ting som produseres lett kunne tas fra hverandre, sorteres og gjenvinnes. Hva med en lov om dette?

Reparere – fremfor å kaste/kjøpe nytt.

Ny renessanse for skomakere, skreddere, rep. verkssteder osv.. Disse bør gis gode vilkår – oppmuntres til virksomhet.

Som verdens rikeste land – med veldig høyt forbruk pr. innbygger – kan vi gå i bresjene for et lavere og mer bærekraftig forbruk. Vi trenger 3 kloder – hvis dette forbruks mønsteret skal fortsette.

La oss ikke glemme Mahatma Gandhis berømte sitat (han ble drept i 1948):

«Kloden har nok ressurser til alles behov, men ikke til alles grådighet»

Hva vil MDG Vestre Aker gjøre for å møte disse utfordringene:

– Verne Husebyskogen og randsonen rundt Mærradalen, Lysakerelven og Holmendammen mot utbygging.

– Revidere og styrke Småhusplanen.

– Etablere gjenbruksstasjoner og støtte reparasjonsverksteder som det på Hovseter.

– Forby engangsplast

– Øke andelen økologisk matproduksjon

– Støtte Voksenenga Nærmiljøhage i Hovseterdalen.

Ida Hydle, Kristin Alvsåker og Knut Frederik Horn
MDG-kandidater til Vestre Aker bydelsutvalg

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...