ANNONSE
Annonse
Akersposten

Besøkseksplosjon på Majorstuen – Røa på stedet hvil

Avdelingsleder på Deichmanske bibliotek på Majorstuen, Eirunn Eriksen Gauslaa, forteller om en positiv utvikling, og at meråpent bibliotek har bidratt sterkt. Foto: Fredrik Eckhoff

Mer enn 1,5 million besøk hittil i år på Deichmanske bibliotek. Majorstuen er blant de mest besøkte bibliotekene i byen, med en økning på utrolige 54 prosent det siste året. Besøktstallene på Røa er stabile.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 19.09.2016 kl 13:23

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: Deichmanske bibliotek har registrert mer enn 1,5 million besøk hittil i år. Sammenlignet med i fjor er det en økning på hele 13 prosent.

Deichmanskes hovedbibliotek i sentrum og filialene over hele Oslo hadde til sammen 1.543.070 besøk per 31. august (1.364.462 i 2015), en økning på nær 180.000. Målet for hele året er 2,3 millioner besøk (2.158.313 i 2015).

– Dette er svært inspirerende tall, sier Knut Skansen, konstituert biblioteksjef. – Økningen har i hovedsak kommet på filialer som er blitt pusset opp, som Furuset og Tøyen. I Nydalen har utvidet åpningstid gitt 11 prosent vekst. Det viser at hver krone investert har gitt umiddelbar avkastning, sier biblioteksjefen.

Majorstuen er hottest

De mest besøkte i år er Majorstuen, hovedbiblioteket, Furuset, Lambertseter og Grünerløkka.

– For Majorstuen henger de gode besøkstallene sammen med oppgraderingen av biblioteket for et drøyt år siden, sier Skansen til Akersposten.no. Dette biblioteket kan også benyttes utenom normal åpningstid, såkalt "meråpen" filial. Gode tall for Majorstuen har nok påvirket besøkstallene for Røa, tror Skansen.

– Jeg vil tro det er en del brukere som bruker begge disse, og da påvirker disse hverandre, sier han.

Gode rom der folk trives

– Det er viktig å se at hvis man har gode rom der folk trives, kommer folk dit og bruker tjenestene. Tallene er også avhengig av aktivitetene, for eksempel frivillige organisasjoner som bruker bibliotekene. Vi har for eksempel språkkafé på Majorstuen, sier Skansen.

– Du sier at gode rom der folk trives, gir bedre besøkstall. Er det konkrete planer for å oppgradere på Røa?

– Det avhenger blant annet en del av det som skjer med hele huset. Kanskje huset skal oppgraderes? Da må vi også vurdere hva vi skal gjøre på Røa, sier han.

Jørn Johansen, kommunikasjonsleder for Deichmanske bibliotek, opplyser til Akersposten.no at Majorstuen hadde en økning på utrolige 54 prosent fra i fjor, noe som altså mye skyldes en ny ordning med meråpen filial, det vil si at filialen er åpen for mange også utenom åpningstid. Dette ga 221.669 besøkende.

Røa bibliotek har nok merket litt til økende konkurranse fra Majorstuen, men klarer likevel å ligge stabilt på omtrent samme nivå som i 2015. Tallene hittil i år viser 64.275 besøkende.

Alt peker oppover på Majorstuen

– Det har vært en eksplosiv økning etter at biblioteket ble meråpent, bekrefter avdelingsleder på Majorstuen, Eirunn Eriksen Gauslaa. Hun forteller at mange flere har tatt i bruk biblioteket som en møteplass. Dette gjelder for eksempel foreninger, sameier og vel, i tillegg til at biblioteket brukes til språkkurs, språktrening og naturligvis også flere lesesirkler.

Eriksen Gauslaa kan melde om gode erfaringer med den utvidete åpningstiden meråpent bibliotek gir, nemlig klokken 7-23 hver dag. I tiden det ikke er bemanning, er det en sikkerhetsvakt som passer på.

– Vaktens oppgave er mest å passe på at de som er her, har gyldig adgangskort, sier avdelingslederen.

– Vi er blitt mer som et åpent hus, med åpningstider som er tilpasset folks rytme, sier hun og kan også opplyse om at mer bruk av biblioteket også gir positiv effekt på biblitotekets mest tradisjonelle oppgave, nemlig utlån av bøker.

– Den fysiske boken står fremdeles sterkt. Utlånstallene har gått opp med 10 prosent det siste året.

Planer om meråpent på Røa

Eriksen Gauslaa kan også opplyse at det ligger i planene for neste år at også Deichmanske på Røa skal bli et meråpent bibliotek, men dette avhenger nok litt, som biblioteksjef Skansen sier, av planene for utviklingen av Samfunnshus Vest fremover.

Den største utfordringen for biblioteket på Majorstuen nå, er et hyggelig et: Det blir stadig vekk for få sitteplasser for besøkende.

– Nå må vi igjen kjøpe inn flere sitteplasser. Det er et hyggelig problem, men ett vi må ta på alvor, smiler hun.

Ikke bare bøker

Brukeradferdsundersøkelsen i fjor viser at mange besøkende bruker biblioteket til helt andre ting enn å låne eller levere bøker. Samtidig viser 2016-tallet at Deichmanske har 10 prosent vekst i antall nye lånere. Lån av bøker har økt med 3,2 prosent, viser Deichmanskes ferske tall. Folkebibliotekene i Norge er landets mest besøkte kulturinstitusjon.

Flere saker på Akersposten.no:
Nye Hovseterhjemmet med takterrasse og champagneutsikt

Vil rive 8 villaer i "vernet" område

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!