Akersposten

Berømte Vinderen-brødre pionerer på hvert sitt felt

Rolf og Viggo Widerøe (til venstre) sammen på Rolfs studenthybel i Karlsruhe i Tyskland i 1920-årene. (Foto: Fra boken Besatt av en drøm).

Rolf Widerøe oppfant stråleterapimaskinen som revolusjonerte kreftbehandlingen. Broren Viggo Widerøe etablerte Widerøes Flyveselskap.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.01.2017 kl 15:06

Forfatter Aashild Sørheim


VINDEREN: Akerspostens lesere har anledning til å bli nærmere kjent med de to brødrene. Onsdag var forfatteren Aashild Sørheim på Ullern kultursenter, mens torsdag 19. januar kommer hun til Vinderen seniorsenter.

De to brødrene vokste opp i Borgenveien på Vinderen. Sørheim har skrevet boken “Besatt av en drøm”, som forteller om Rolf og Viggo Widerøe.

Dramatisk historie

Rolf Widerøe var fysiker, og sykehus over hele verden installerte hans maskin, og den dag i dag bygger moderne strålebehandlingsutstyr på hans oppfinnelser. På Radiumhospitalet finnes dette utstyret i dag.

Forfatter Aashild Sørheim

Historien om Rolf Widerøe går via Tyskland under andre verdenskrig og inneholder dobbeltspioner og arrestasjoner i et forskningskappløp der både tyskerne og de allierte kjempet om hans kunnskap. Han var konsulent da verdens største kjernefysiske laboratorium, CERN, skulle bygges i Sveits.

Sørheim kaster også lys over dramatikken som under krigen oppsto i forholdet til broren, Viggo Widerøe.

En luftens pioner

Viggo Widerøes liv var like innholdsrikt som brorens. Han viet sitt liv til flyvningen – og er en av de virkelige pionerer innen norsk luftfart. Han startet Widerøes Flyveselskap – som eksisterer den dag i dag med andre eiere.

Selskapet vokste seg stort etter hvert som det norske kortbanenettet ble utbygget og Widerøes Twin Otter-fly var et kjært syn langs norskekysten. Som pensjonist kunne Viggo Widerøe fra sitt hjem på Voksenkollen med kikkert følge med når Widerøe-flyene landet og tok av fra Oslo Lufthavn Fornebu.

LES OGSÅ: Dieselforbudet: - Reis før eller etter rushtiden

Oslo vest skal ta imot flest flyktninger

Lokkemann ved Grindbakken skole

Rekordjulehandel på CC Vest

Følg Akersposten på Facebook her

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...