ANNONSE
Annonse

Berømte Vinderen-brødre pionerer på hvert sitt felt

Rolf og Viggo Widerøe (til venstre) sammen på Rolfs studenthybel i Karlsruhe i Tyskland i 1920-årene. (Foto: Fra boken Besatt av en drøm).

Rolf Widerøe oppfant stråleterapimaskinen som revolusjonerte kreftbehandlingen. Broren Viggo Widerøe etablerte Widerøes Flyveselskap.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.01.2017 kl 15:06

ANNONSE
Annonse

Forfatter Aashild Sørheim


VINDEREN: Akerspostens lesere har anledning til å bli nærmere kjent med de to brødrene. Onsdag var forfatteren Aashild Sørheim på Ullern kultursenter, mens torsdag 19. januar kommer hun til Vinderen seniorsenter.

De to brødrene vokste opp i Borgenveien på Vinderen. Sørheim har skrevet boken “Besatt av en drøm”, som forteller om Rolf og Viggo Widerøe.

Dramatisk historie

Rolf Widerøe var fysiker, og sykehus over hele verden installerte hans maskin, og den dag i dag bygger moderne strålebehandlingsutstyr på hans oppfinnelser. På Radiumhospitalet finnes dette utstyret i dag.

Forfatter Aashild Sørheim

Historien om Rolf Widerøe går via Tyskland under andre verdenskrig og inneholder dobbeltspioner og arrestasjoner i et forskningskappløp der både tyskerne og de allierte kjempet om hans kunnskap. Han var konsulent da verdens største kjernefysiske laboratorium, CERN, skulle bygges i Sveits.

Sørheim kaster også lys over dramatikken som under krigen oppsto i forholdet til broren, Viggo Widerøe.

En luftens pioner

Viggo Widerøes liv var like innholdsrikt som brorens. Han viet sitt liv til flyvningen – og er en av de virkelige pionerer innen norsk luftfart. Han startet Widerøes Flyveselskap – som eksisterer den dag i dag med andre eiere.

Selskapet vokste seg stort etter hvert som det norske kortbanenettet ble utbygget og Widerøes Twin Otter-fly var et kjært syn langs norskekysten. Som pensjonist kunne Viggo Widerøe fra sitt hjem på Voksenkollen med kikkert følge med når Widerøe-flyene landet og tok av fra Oslo Lufthavn Fornebu.

LES OGSÅ: Dieselforbudet: - Reis før eller etter rushtiden

Oslo vest skal ta imot flest flyktninger

Lokkemann ved Grindbakken skole

Rekordjulehandel på CC Vest

Følg Akersposten på Facebook her

ANNONSE
Annonse