ANNONSE
Annonse
Akersposten

Beistene våknet i Kollen

Tøffe utfordringer under "Toughest" i Holmenkollen.

Beistet – råskapen i oss. Denne gang kunne den utfordre terrenget i Holmenkollen!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.09.2018 kl 15:49

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

HOLMENKOLLEN: Strengt tatt har mennesker i alle tider beveget seg igjennom busker, kratt og ur, klatret i trær og hoppet over hindre, men lørdag 1. september satte «Toughest» det i system i Holmenkollen igjen.

Øker hvert år

Sommervarmen og solen hang over Holmenkollen både lørdag og søndag. Over høyttaleranlegget kunne man høre stemmen til amerikaneren Maurice Poaches, som med sine spenstige motivasjonsfraser ba om «stretching and bounsing» fra deltakerne. Amerikaneren var mektig imponert over Oslo og Holmenkollen, og la til at «pictures don´t do this place justice!»

Det populære hinderløpet besøkte Holmenkollen for femte gang, og har for hvert år et økende antall. Her deltar venner, familie, bedrifter. Muskelbunter og mosjonister. Uansett form – dette er sprekt! Lørdagen hadde utrolige 4500 deltakere og familiedagen på søndag 1500.

Ditt livs utfordring

– Alle hindre er en del av konkurransen, men det er lov å hjelpe hverandre. Alle de vanskeligste hindrene har en parallell strafferunde, hvor du i forkant av hinderet kan velge denne, sier prosjektleder Emilia Anderson.

Åtte kilometer terreng og 40+ hindre. Ditt livs utfordring. Bare navnet på løpet sier sitt! Her møter du spektakulære hindre som monkeybars, ringer, ulike rigger med kombinasjonshinder, vann, og du vil bli utfordret i høyden. Dette kjennes fysisk, psykisk og mentalt. Men den største styrken ligger i innstilling og mentalitet, da denne løypa ikke er en tur i parken. Det er naturligvis ikke mulig å stille i toppsjiktet hvis du ikke er i toppform når det gjelder styrke, hurtighet og utholdenhet, men alle klarer å komme seg gjennom banen på egne vilkår.

2 - Team Terror fra Irland. Det er første gang de er i Norge, men de deltar jevnlig i hinderløp verden over, sier teamleder Sergej. Norge lever opptil ryktet sitt, understreker han videre. – Det er en stor motivasjon å være her.

– Holmenkollen er uten tvil et av de kuleste stedene å arrangere Toughest, fortsetter Andersson. I tillegg til løp i Norge, har vi Toughest-race i Sverige, Danmark, England og Nederland. Her kan familier delta i egne løp, eller du kan delta i Toughest alene, som lag eller elite. Selve familie løpet består av en to-kilometers løype med 20 hinder.

Hinderløping er ikke lenger en sær idrett som favner de få. «Tough Mudder», sammen med amerikanske «Spartan Race», regnes som to av verdens største hinderløpsarrangører i dag. Hinderløping er stort i USA, Benelux-landene, Tyskland, Danmark og også i England.

Hinderløp, nerver og adrenalin

Tilbake i Norge har vi i Team OCR Norway, en hard kjerne på rundt 300 medlemmer. Styreleder Mari Weider (42) har to barn, jobber som intensivsykepleier på Ahus og trener mer enn de fleste. Hun er lidenskapelig opptatt av en aktiv livsstil, vel i balanse med familieliv og jobb.

Under årets Toughest i Holmenkollen deltar hun i eliteklassen.

– Det er et adrenalinrush å delta, og det er nettopp det som driver meg. De aller fleste deltar fordi de vil pushe egne grenser og for å finne ut hva de er laget av. I et hinderløp får du brukt hele kroppen. Kondisjon, styrke, balanse og smidighet, sier hun.

Om 4 uker deltar hun Spartan Race. Dette er løpet med en hinderløpsserie som arrangeres over hele verden, og som skiller seg fra de andre internasjonale OCR ved at de tilbyr flere forskjellige løp av varierende lengde og vanskelighetsgrad.

– Spartan er det gjeveste for meg, både jeg og mannen min er ihuga Spartan-løpere, sier hun.

Mari og mannen, Martin Weider, bruker mye tid og ressurser på OCR-løp. Hun har funnet en balanse mellom jobb, familie og trening som hun trives med, og hun benytter de vinduene som dukker opp til å trene. Når barna er på trening, løper Mari seg en tur.

Speaker Maurice Poaches

– Vi har alltid trent mye. Før vi fikk barn drev vi med landeveissykling, men det tok mye tid, og i småbarnsfasen passet derfor SATS bedre. Vi har funnet en balanse og form som fungerer godt, dette er livet vårt. Vi har drevet med OCR siden 2013, da det kom til Norge, og da ble jeg hektet.

Mari bedyrer at man kommer langt med litt styrketrening, og løping. Det er viktig å være sterk i ryggen og grepet. Ønsker man å bli bedre, kan man jo spisse det mer.

– Jeg trener 3-4 ganger i uken, får jeg til flere økter er jeg glad for det. Men på generelt grunnlag holder vi en aktiv livsstil. Jeg sykler til jobb og vi er mye ute sammen som familie, avslutter den energiske to barns moren.

Søndag var Mari og Martin tilbake i Holmenkollen sammen med barna Karoline på 13 år og Nora på 11 år.

Vinnerlag karakteriseres ved uselvisk lagspill

Det var mange lag som deltok, men gjengen fra Gatepatruljen i Oslo Politidistrikt skilte seg godt ut gjennom en levende og besjelet lagånd. Dette teamet jobber ellers sammen mot felles viktige mål: Operativt arbeid innen narkotika, gjeng, ran og etterretning med fokus på barn og unge. Lørdag heiet de hverandre frem og plukket hverandre opp gjennom de 40 hindrene i Toughest.