Akersposten

Han serverer den «glemte» klaverkonserten

Wolfgang Plagge til Ullern kultursenter onsdag. Foto: Andreas Gundersen

– Beethoven var helt unik. Han revolusjonerte musikken. Denne gangen skal jeg ta for meg hans «glemte» klaverkonsert, sier komponist og pianist Wolfgang Plagge, som blir å se og høre onsdag 4. november på Ullern kultursenter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.11.2020 kl 09:32

LILLEAKER: – Denne klaverkonserten ligner mer på Mozart.

– Hvorfor kalles den «den glemte» klaverkonserten?

– Den kalles også for klaverkonsert nr. 0. Det er den aller første klaverkonserten han skrev.

– Da burde nummeret vært 1 eller hva?

– Ja, men Beethoven skrev flere klaverkonserter. Han nummererte disse fra 1 til 5, forklarer Plagge og legger til at da denne «glemte» og aller første dukket opp, ble den nummer 0 - eller «den glemte».

– Det hadde vært helt unaturlig å endre rekkefølgen på de fem andre.

Urframførelse i Oslo

– Klaverkonserten som varer en halvtimes tid, ble urframført i Oslo i 1930 – 103 år etter hans død.

Beethovens klaverkonsert i E-dur er skrevet i 1784. Da var han bare 14 år gammel. Han ble født i 1770 i Bonn i Tyskland og døde i Wien i Østerrike i 1827. Han betraktes som en av de største komponistene. Hans musikk har vært inspirerende både for utøvere og lyttere.

– Han fikk stor innflytelse på senere musikere og komponister, både rent musikalsk og gjennom sitt brennende engasjement for de svake i samfunnet.

– På hvilken måte da?

– Han var glødende opptatt av verdigrunnlaget for Den franske revolusjon og satte tankene om frihet, likhet og brorskap høyt. Dette var jo også tanker som inspirerte Eidsvolls-mennene i 1814 og dannet grunnlaget for arbeidet med den norske grunnloven.

Den store tonsetteren

Det er andre gang i dette jubileumsåret til Beethoven at en på Ullern kultursenter får besøk av Plagge. Jubileumsåret har markert at det er 250 år siden hans død. For mange er Ludwig van Beethoven selve den store tonsetteren.

– Jeg håper på en smittsom stemning, fortsetter Wolfgang Plagge. Sist han besøkte Kultursenteret, var 4. mars i år – og det var så absolutt en smittsom stemning i salen. Publikum koste seg.

– Det er godt at noe smitte er god og livgivende.

Denne gangen er det smittevernregler som gjør at antall publikummere må begrenses.

– Vi er veldig glade for at Wolfgang Plagge kommer og vil gi oss et spennende møte med denne «glemte» klaverkonserten, sier kulturleder Nina Sivertsen.

– Vi må følge de nye strenge smittevernreglene. Det betyr at vi ikke lenger kan fylle opp salen.

- Hvor mange kan slippe inn?

– Etter de nye reglene kan det bare være 20 mennesker i salen. Slik er dagens regler nå og folk må bruke munnbind fra inngangsdøren og til de setter seg, sier Nina Sivertsen og legger til at en må registrere seg med navn og telefonnummer og bruke antibac når en kommer inn.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...