Tommel opp er gull fra disse barna
Får du «tommel opp» fra denne gjengen, har du gjort noe riktig. Onsdag ble svært miljøbevisste fem- og seksåringer sendt avgårde på miljøtur til Hamar.
Publisert: 11.04.2019 kl 15:50
Sist oppdatert: 12.04.2019 kl 13:19
HUSEBY: «Min jobb, den er å passe på skogen og vannet og luften vår. Jeg trenger all hjelp som jeg kan få…,» synger miljøtigeren Tigra, mens barna synger med, danser litt og får en tigerkos helt til slutt.
I Huseby barnehage er det masse hjelp å få! I den 230 barn store barnehagen som ligger i FO-bygget, er de eldste barna miljøpoliti, og de tar oppgaven på alvor. De har utmerket seg så mye at de faktisk er utnevnt til miljøambassadører i forbindelse med at Oslo er «europeisk miljøhovedstad» i år.
Det er ikke hvem som helst som er miljøambassadører. Huseby er den eneste barnehagen i Oslo som har fått denne høythengende tittelen. Blant de andre ni finner vi for eksempel Oslos første taxisjåfør som fikk seg elektrisk taxi, vi finner en elveentusiast, en sykkepensjonist og en syklende trailersjåfør.
Hovedtema
Det var barnehagens styrer Lene Lysell som fikk så lyst til å rette fokuset mer på miljø og bærekraftig utvikling. Dermed har dette blitt hovedtemaet for barnehagen i 2019. De har opprettet et «miljøpoliti». De eldste barna i barnehagen tar blant annet inspeksjonsrunder til alle avdelingene i den store barnehagen for å sjekke om avfallet sorteres riktig.

Fra v: Edvard Muller Jacobsen, Malin Hoel Balstad og Maria Alexandra Aspenberg går sisteåret i Huseby barnehage. De er både miljøpoliti og miljøambassadører. Her sammen med selveste Tigra. Foto: Fredrik Eckhoff
De sjekker også om de har fått inn pant i panteautomaten. Barna har fått egne capser og vester, og synes oppgaven er stor stas.
Mange har nok merket at barna tar med seg rollen som «miljøpoliti» hjem og for eksempel inspiserer grønne og blå poser
Gjenbruk og restebruk
Styrer Lene Lysell forteller at de tenker gjenbruk og miljø når de kjøper inn materiell til barnehagen.
– Vi kjøper inn farger og kartong til forming. Resten er resirkulert. Vi får teppeprøver og garnrester fra butikker, ting som ellers ville blitt kastet. Jeg syns dette er en mye morsommere måte å gjøre det på. Vi får mye mer forskjellige ting, og vi sparer penger.
– Men søppelsortering er pri én. Vi går nøye gjennom hva som skal hvor. Vi lager stafetter og får også inn en motorisk effekt når vi sorterer, sier Lysell.
– Vi veier også søppelet vårt og merker at tallene går nedover. Vi kaster mindre enn før, sier hun og forteller at de også oppfordrer foreldre til å ta med panteflasker til barnehagen.
– Hittil har vi samlet inn 6200 kroner i pant, og det er penger vi skal bruke på kjøkkenhage.
En gryende bevegelse
Oppmerksomhet rundt miljø og klima, ikke minst hos de yngste, er i vinden.

Fra v: Barnehagestyrer Lene Lysell, Kjersti Kanestrøm Lie, prosjektmedarbeider i Oslo Europeisk Miljøhovedstad, og kommunikasjonsrådgiver Kristin Stormo i Oslo Europeisk Miljøhovedstad.
– Vi merker at dette er en gryende ting som folk er mer opptatt av. Vi opplever at barna er opptatt av plast i havet og fisk som får plast i seg. Men det er jo ikke bare fiskene som lider. Det gjør også mange av dyra i skogen, sier Lysell. – Jeg er blitt litt gira på dette!
Og det er barna i Huseby barnehage også. Her gis det tommel opp eller tommel ned, alt avhengig av om man opptrer miljøriktig.
– Har du opplevd å få tommel ned selv?
– Nei, jeg har ikke det, smiler styreren, som merker at andre barnehager begynner å bli veldig interessert i det de holder på med i Huseby barnehage. Det merkes godt at barnehagen er Oslos eneste som er blitt miljøambassadør i miljøåret 2019.
Om plast og rødfis
Malin Hoel Balstad, Maria Alexandra Aspenberg og Edvard Muller Jacobsen er alle skolestartere til høsten – og dermed med i «miljøpolitiet» i barnehagen.
– Man skal plukke opp søppel! slår Malin bestemt fast.
– Hvorfor…?
– Fordi søppel kan skade jorden. Jeg har sett masse plast i naturen, sier hun.
– Plast kan skade dyr i havet, sier Edvard.
Beliggenheten i kanten av selveste Husebyskogen og som nærmeste nabo til Gardeleiren, spiller nok inn når vi spør hva de finner i skogen.
– Vi har plukket masse rødfis! Det er jo lagd av plast. Vi har kanskje plukket 2000! sier Maria. – Nei, kanskje ikke 2000…
– Joda, det er mye rødfis. En gang veide vi hvor mye rødfis vi hadde plukket, og det var 11 kilo, skyter styrer Lysell inn.
Rødfis er altså brukte løspatroner i rød plast, brukt av gardister på øvelse.
Tur til Hamar
Det store miljøengasjementet i barnehagen førte dem onsdag denne uken helt til Hamar og naturskolen der. De fikk blant annet støtte til turen fra bydelen. Fra miljøhovedstadsprosjektet stilte de i forkant opp med et «miljø-kit», bestående av blant annet en t-skjorte og en matboks til hver av barna som skulle på tur.
Der har barnehagebarna fra Huseby blant annet lært enda mer om miljøet og gått en miljøsti.
Huseby-barna er stolte av å være miljøambassadører og «miljøpoliti», ifølge styreren.
– Det er jo barna som er tro mot reglene. De voksne tenker gjerne «ingen vet når ingen ser». Det gjør ikke barna!