Akersposten

«Banen ligger der fin og grøn og kostbar og vældige tilskuertribuner er bygget»

Halfdan Ditlev-Simonsen (t.v.) og Thorleif Gram. Begge styremedlemmer i Ready. Foto: J.M. Holmsen, 1918, Oslo museum.

Den 1. september er en merkedag på denne helt spesielle banen i norsk fotballhistorie, i hvert fall i byens!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

GRESSBANEN: Dagbladet skrev 15. august 1918: «Byens fotballpublikum har en glædelig begivenhet i vente. Den 1. september skal nemlig den første norske græsbane indvies med en international fotballkamp og begivenheten imøtesees med en spænding som en almindelig prosasisk pen ikke er istand til at beskrive.»

I etterkant blir det sagt at Stavanger Stadion arrangerte fotballkamper allerede i 1917, men Oslos første gressbane for fotball kan vi i hvert fall slå fast at Readys bane var.

Temmelig lang unna...

Ifølge nettsiden Oslohistorie.no skrev Dagbladet videre i artikkelen:

«Underverket ligger paa jordet ved Vestre Holmen ved Holmenkolveien, 8 minutters vei fra Slemdal og 13 minutter fra Smestad holdeplass. Det er temmelig langt unna, men hvad gjør vel det. Hvis der kunde vokse græs på Nordpolen og græsbanen var blit lagt der vilde titusener allikevel trofast indfinde sig for at hyle, klappe, trampe og slænge sine hatter i været. Ingen vei er for lang og ingen hindring for svær for byens fanatiske fotballpublikum.

Men tilbake til byens siste underverk.

I mange aar har vore fotballkoryfæer – dette er ikke et skjældsord – arbeidet i sit ansigts sved for at skaffe denne bane, der efter alle autoriteters mening er absolutt nødvendig for utviklingen av en virkelig vitenskapelig form for fotballspil. Og nu staar de altsaa endelig ved maalet. Banen ligger der fin og grøn og kostbar og vældige tilskuertribuner er bygget – de koster over 100,000 kr. og gir plass til 5000 numererte tilskuere. Herligheten eies av et aktieselskap hvis hovedaktionærer er «Mercantile» og «Ready». De sakkyndige mener at den er aldeles ypperlig. Og græsset, som er blit til under slotsgartner Nickelsens auspicier, er tykt og frodig. De svenske og danske klubber, som skal spille her under aapningsfestligheterne, vil forhaabentlig finde græsset velsmakende at bite i.»

En mektig tribune sto klar ved Gressbanen i 1918. Foto: J.M. Holmsen, 1918, Oslo museum.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...