Akersposten

Baker’n kan gjenoppstå

Sveitservillaen med adresse Ullernchausseen 117 på Lilleaker huset baker Schjerven fra 1891 til 1972. Nå kan det igjen bli bakeri den fredete bygningen.

Nye eiere vil blåse liv i den gamle bakerbutikken, som ble startet av Bernt M. Schjerven så langt tilbake som i 1887.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 19.10.2018 kl 15:30

LILLEAKER: For Lilleaker-folk som har levd en stund, vil baker Schjerven i Lilleakerveien – eller rettere sagt med adresse Ullernchausseen 117, vekke gode minner. Den gamle sveitservillaen står ennå, men baker’n er borte for lengst. Nå vil nye eiere blåse liv i bakeriet igjen.

Leiligheter kommer

Partnerinvest A/S har kjøpt opp flere eldre hus i området her, og planen er å bygge opptil 150 nye leiligheter. Men Schjervengården blir stående – bevaringsverdig som den er. De nye eierne er nå på jakt etter driver av et bakeri eller pizzeria, og huset skal pusses opp og forhåpentligvis finne tilbake til fordums storhet.

Akersposten var nylig på besøk i huset. Selve bakebutikken er blitt tilhold for en rammemaker, mens bakeriet i kjelleren huser et firma som driver med sportsutstyr – med særlig fokus på vannsport.

Det interessante er at nede i kjelleren finner man fortsatt de gamle bakerovnene som er murt inn i veggene. Og det vekker utvilsomt minner om en tid hvor Schjerven leverte ferske bakervarer til både folk på Lilleaker og andre kunder rundt på Ullern.

Med kjerre og kjelke

Det var Bernt M Schjerven som startet bakeriet tilbake i 1887, men da i et hus på andre siden av veien i den såkalte Fjeldgården. I 1891 bygget han sitt eget hus, med leilighet i 2. etasje, butikk i 1. og bakeri i kjelleren. I den første tiden dro baker Schjerven de tunge melsekkene oppover Lilleakerveien fra Lysaker stasjon på kjerre, og kjelke om vinteren. Deretter ble det hestetransport inntil han i 1922 fikk seg bil.

Lilleakerveien ca 1920. Øverst på høyre side ser vi baker Schjervens hus fra 1891. I de to andre har det også blitt drevet forskjellige forretninger gjennom mange år. Som man ser på skiltet var det en annen i Schjerven-familien som drev kolonial. Murbygningen helt til høyre har inneholdt bl.a. kjøttforretning og sportsbutikk. I dag står det tomt.

Jakob Vaage som bodde og vokste opp på Lilleaker på denne tiden, skriver om Schjerven: «Baker Schjerven var av det gamle gode slaget. Hver lille julaften spente han selv hest for brødvognen og kjørte rundt til alle kunder på stedet medbringende to store julekaker som julegave.»

Schjerven-familien drev bakeriet helt til 1972. Da var det stopp. Siden den gang har huset inneholdt forskjellig type virksomheter – men alle langt unna det opprinnelige. Men nå kan det altså gå mot et spennende comeback for det opprinnelige livet i Ullernchausseen 117. Kanskje vil det en dag igjen strømme herlige dufter av ferske bakervarer herfra.

Schjervens bakere og kjørekarer med hest ca 1905 . Schjerven leverte bakervarer til store deler av Ullern.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...