Akersposten

«At barn og unge faller utenfor skyldes ene og alene oss foreldre?»

«Igjen er det vi foreldre som må gjøre endringer. Økende forbruk av alkohol og andre rusmidler gjelder også oss.» skriver Jan Tank-Nielsen etter Akerspostens folkemøte om ungdom, oppvekst, rus og kriminalitet på Persbråten videregående skole sist torsdag. Foto: Fredrik Eckhoff

«Ord som dumskap om forståelsen av hvor farlig narkotika egentlig er, dårlige holdninger blant foreldre og feil eller manglende satsinger fra det offentlige ble omtalt som medvirkende årsaker. At barn og unge faller utenfor skyldes ene og alene oss foreldre.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.03.2019 kl 11:03

En bestefars tanker etter folkemøte på Persbråten skole 28. februar.

Tema for møtet var «Ungdom trenger trygge voksne» for å unngå rus og kriminalitet. Et gammelt tema, men like aktuelt. NAT-problematikken (narkotika, alkohol og tobakk) består fortsatt. Forskjellen er at dagens rusmidler er sterkere og mer vanedannende med økende og tøffere kriminalitet som resultat.

Deltagere på møte var statsråd Anniken Hauglie, James Stove Lorentzen fra Høyre og Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet, samt mange dyktige fagpersoner fra helse og politi sammen med noen tidligere misbrukere fra rusmiljøet. Alle dyktige i sine fremstillinger av oppgaver og erfaringer.

Ord som dumskap om forståelsen av hvor farlig narkotika egentlig er, dårlige holdninger blant foreldre og feil eller manglende satsinger fra det offentlige ble omtalt som medvirkende årsaker. At barn og unge faller utenfor skyldes ene og alene oss foreldre. Det politiske apparatet og offentlige hjelpeinstanser gjør en stor innsats for å dempe problemene der de er verst uten at det bevilges nok penger til forbyggende tiltak.

Politikere har oppgaven med å forsøke å reparere, men praktisk fornuft og politikk går ikke alltid hånd i hånd. I behandling av et Oslo-budsjett i bystyret uttalte et bystyremedlem at han følte seg som en brannmann som slukket sosiale problemer med penger.

Bevilgningene til forebygging kommer først når problemene og behovene er dramatiske. Gjengoppgjør og knivbruk er en vekker mange. At Jan Bøhler og James Stove Lorentzen fronter sammen sak på tvers av politikken, må også følges opp på nasjonalt nivå. Derfor var det bra at statsråd Anniken Hauglie deltok på møtet hvor hun fikk informasjon og påfyll i sitt arbeid med forbedringer.

Et forebyggende tiltak som kanskje kan hjelpe med å avdekke problemer før de oppstår, er å undersøke foreldres adferd- og omsorgsevne. Avdøde psykiater Peer Skjælaaen uttalte en gang at om han kunne få en samtale med alle foreldre i løpet av de første skoleårene, ville han kunne plukke ut de barn som senere ville få problemer. Dette på grunn av foreldres eventuelle manglende adferd- og omsorgsevne som han mente var en av hovedårsakene. Slike undersøkelser kunne forebygget og tidligere gitt grunnlag for en felles front for å sikre barns oppvekstsvilkår.

Vi har dessuten mange utfordringer med nye kulturer og en annen oppfatning av adferd.

Problemer krever tvangstiltak for å bremse og hindre nye tragiske handlinger. Unge kriminelle bør få behandling i lukkede institusjoner. Det ble opplyst at lovverket er etablert, men egnede institusjoner for behandling mangler.

Derfor blir unge kriminelle sluppet fri for igjen å kunne utføre nye forbrytelser. I Oslo er det mange hundre som utfører flere enn fire kriminelle handlinger i løpet av et år. Mange med svært tragisk utfall.

Oppfordringen til foreldre må være å følge opp egne og gjerne andres barn best mulig, og i tilfeller med mistanke om problemer, må det offentlige kunne gripe inn. Det er lov å sende bekymringsmeldinger til barnevernet.

LES OGSÅ: "...fruen og jeg er jo så mye i Chamonix"

En gang ble det i en mobbedebatt på radio foreslått innføring av foreldresertifikat som bekreftelse på gjennomgått opplæring i måten å håndtere barn med fokus på adferd- og omsorgsevne. Ved adopsjon virker det nesten som dette er obligatorisk.

Tiden går, og de samme problemer består. Igjen er det vi foreldre som må gjøre endringer. Økende forbruk av alkohol og andre rusmidler gjelder også oss. Noe som også legger føringer for dagens unge.

Jan Tank-Nielsen

Har du noe på hjertet? Skriv debattinnlegg! Send til post@akersposten.no.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...