Akersposten

Arrangert årlig siden 1905 – må avlyses

1. maimarkeringen på Folkets Hus på Lilleaker har lange tradisjoner. Her fra 1. mai en gang på 1960/70-tallet. I år blir det for første gang siden 1905 ingen markeringen av arbeidernes dag her.

1. mai-markeringen på Folkets Hus Lilleaker har lange tradisjoner. Faktisk helt tilbake til 1905. For første gang – med unntak av krigsårene – blir det i år ikke noen samling for å markere arbeiderbevegelsens store dag på Huset. Men feiring blir det likevel!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 29.04.2020 kl 20:53

LILLEAKER: Koronakrisen har satt en effektiv stopper for det – men arrangørene lar seg likevel ikke stoppe. Når tilbys markeringen i en digital versjon.

At man i 1905 kunne åpne et Folkets Hus på nettopp Lilleaker, var ikke tilfeldig. Lilleaker var en gang i tiden stekt preget av industri, og det vokste frem et typisk arbeidersamfunn, og dermed i sterk kontrast til de omkringliggende områder som sto i det såkalte borgerskapets tegn.

Røde Lilleaker

Den gang var Lilleaker en del av Aker kommune, som i alle år var politisk borgerlig styrt. Men Lilleaker krets var rødfarget, og Arbeiderpartiet kunne i mange år notere seg for over halvparten av valgstemmene.

Oppslutningen om 1. mai var derfor også stor. Etter krigen mistet Lilleaker gradvis industriarbeidsplasser, og i 1980-årene tok det helt slutt. Dermed skulle man kanskje tro at 1. mai ville miste mye av sin appell – og selv om det nok har falmet noe, har den lokale arbeiderbevegelsen klart å holde liv i arrangementet på Folkets Hus.

– Stolte

Leder for Ullern arbeiderpartilag, Bente Christensen, kan bare beklage at det ikke blir noe av 1. mai-markeringen på Folkets Hus i år.

Bente Christensen er leder i Ullern arbeiderpartilag.

– Det er trist, men vi hadde jo ikke noe valg under de rådende omstendigheter. Vi er jo svært stolt av Folkets Hus, og det faktum at det har vært et samlingssted for arbeiderbevegelsen i så mange år. Nå er det jo også slik at «Huset» er til for mer enn arbeiderbevegelsen. Vi har jo her fått en arena for en rekke aktiviteter– alt fra dansekurs, skotsk folkedans til brytetrening for de unge – i tillegg til alle private arrangementer som konfirmasjoner, bryllup, bursdager og mye mer, sier Christensen.

– Det må også legges til at vi nå er inne i en oppussing av hele Huset. Det er nymalt utvendig, taket har fått nødvendig reparasjon, og snart skal vi i gang med oppussing også innvendig. Vi tror derfor at vi til neste års 1. mai kan vise frem et «nytt» og flott Folkets Hus, sier Christensen.

På video

Med avlysning av årets arrangement har kreative sjeler – anført av Terje Havrøy, produsert en video som inneholder alle de tradisjonelle elementer ved markeringen på Lilleaker Folkets Hus.

Videoen har med både sanger, appeller og andre relevante kunstneriske innslag. Blant annet kan man høre avdøde skuespiller Jack Fjeldstad fra Lilleaker lese utdrag fra arbeiderdikteren Rudolf Nilsens «nr 13».

Terje Havrøy står bak den digitale markeringen av 1.mai.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...