Akersposten

«Ansvarlig politikk som er målrettet og faktaorientert»

IMØTEGÅR: Anita Leirvik North og Yngvar A. Husebye imøtegår kritikken fra SV.

Høyres representanter imøtegår SVs økonomikritikk. De minner blant annet SV om at partiet har vært med på alle enstemmige vedtak vedrørende bydelens økonomiplaner og årsbudsjetter når de har vært i posisjon.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 14.01.2021 kl 08:03

Høyre er opptatt av å få mest mulig velferd for hver skattekrone, og mindre opptatt av hvem som tilbyr denne velferden. Det er heller ikke noe mål for Høyre at alle bydelens oppgaver skal tilbys av private, vi mener derimot at et mangfold av tilbydere, kommunale, ideelle og private, samlet sett gir våre innbyggere et best mulig tilbud. Det viser også brukerundersøkelser, også fra bydelen. Dersom dette også gjør tjenestene rimeligere, er dette bare en bonus, og gjør at bydelen får muligheten til å yte mer.

SVs gruppe i bydel Vestre Aker mener høyrepolitikk har ført bydelen ut i et økonomisk uføre. Løsningen må derfor være mer pengebruk, utelukkende på vekst i offentlig ansatte, og fjerning av private tjenester. Vi observerer at dette er løsningen de rødgrønne har for bydelen og for Oslo, sterkt påvirket av partiet Rødt i bystyret. Høyre mener noe annet. I bydel Vestre Aker går over 60% av bydelens barn i en privat barnehage, og mange av bydelens eldre har valgt mellom private leverandører for hjemmetjenester. Hvorfor skal vi ta fra bydelens innbyggere denne valgfriheten?

Les SVs debattinnlegg: «Mer konkurranseutsetting er ikke ansvarlig i Vestre Aker»

SV har rett i at den økonomiske situasjonen i Vestre Aker ble forverret mange år tilbake, og at bydelen i dag har en gjeldssituasjon som ikke lar seg løse på kort sikt. Bakgrunnen er sammensatt, med tidligere omsorgsvedtak som har vært på et for omfattende nivå, samt for svak innkjøpskompetanse og oppfølgning av inngåtte avtaler. I praksis betyr det at man ikke styrte bydelen så stramt som det kreves.

Bakgrunnen for bydelens økonomiske uføre er komplekst og sammensatt. Høyre mener at en del av utfordringene for bydelen er at bydelen tildeles relativt sett mye mindre midler enn andre bydeler, samt utstrakt bruk av unødvendig øremerking. Kombinasjonen gir Vestre Aker et vanskelig og lite fleksibelt utgangspunkt.

Så må vi legge til, at ved nærmere ettersyn av tidligere budsjettforhandlinger, har SV og de rødgrønne partiene stemt sammen med Høyre ved samtlige årsplaner og årsbudsjetter for bydel Vestre Aker de siste 13 årene. Alle budsjettene har vært enstemmige. Riktignok har SV noen år vært ute av bydelsutvalget, men Arbeiderpartiet har i alle år stått bak budsjettene, også MDG etter at partiet kom med. Har da de rødgrønne partiene i alle disse årene stemt for høyrepolitikk? Det er i så fall hyggelig, men er neppe tilfelle.

Vi skal ikke dvele for mye ved tidligere års situasjon, for vi tar nå tak for å snu utviklingen og sikre et mer robust tjenestetilbud. For å få til det, vil vi ta i bruk alle dyktige tjenesteytere, offentlige, men også private og ideelle. Vi har tro på at også kommunen kan bli bedre, med konkurranse fra private og ideelle tilbydere. Med et variert, effektivt og populært tjenestetilbud kan bydelens innbyggere selv finne det som passer dem, samtidig som det kan spare bydelen penger

Blant vedtakene som Høyre fremmet, med støtte fra Venstre og Fremskrittspartiet, er teksten under. De rødgrønne partiene stemte nei til dette, enda de fleste antakelig vil mene at dette er fornuftige føringer for en bydel som må effektiviseres og forbedres:

Bydelsutvalget ber bydelsdirektøren analysere tjenester produsert av bydelen opp mot kostnadene ved å benytte private og ideelle tjenesteytere. Der det er mulig, ber bydelsutvalget at private og ideelle tjenesteytere foretrekkes når tjenester tildeles bydelens brukere. Bydelsutvalget ber bydelsdirektøren alltid bruke den beste leverandøren i markedet og derfor konkurranseutsette tjenesteproduksjonen. Bydelen skal selv kunne delta i konkurransen.

Bydelsutvalget ber bydelsdirektøren om å søke samarbeid med andre bydeler på områder der man har få ansatte for å styrke fagmiljøet og kvaliteten i tilbudet, samt kunne få stordriftsfordeler. Eksempler man spesielt ønsker vurdert er barnevern, NAV og rus/psykiatri.

SV og de rødgrønne fremmet flere forslag som innebar økte kostnader for bydelen. Enkelte av forslagene kunne Høyre gjerne tenkt seg å støtte, hadde ikke bydelen befunnet seg i den vanskelige økonomiske situasjonen vi er i. Men her velger man bevisst bort kostnadseffektivitet mot ideologisk, ekspansiv politikk. Det kan vi ikke være med på. Etter spørsmål i bystyret måtte det rødgrønne byrådet utrede hva som er mest kostnadseffektivt, av private eller kommunale omsorgstjenester. Resultatet ble fremlagt i mars 2019, og viste at private tjenestetilbydere innen hjemmetjenesten er 20-40 % billigere enn det kommunale tilbudet. Her snakker vi om hundrevis av millioner kroner i differanse for Oslo som helhet. Når vi i tillegg vet av undersøkelser at innbyggerne gjennomgående er mer fornøyde med private og ideelle tjenestetilbydere, er det bare innbitt ideologi som hindrer en mer fornuftig og logisk fordeling av hvem som gjør hva.

Vedtaket over, som Høyre vedtok med støtte fra Venstre og Fremskrittspartiet, vil nå bli anket inn til byrådet og deretter bystyret. Hvorfor må bydelsdirektør anke et så logisk og fornuftig vedtak, som de fleste vil mene er innlysende? Forklaringen er enkel: Byrådet med Arbeiderpartiet, MDG og SV, med støtte fra Rødt har gjort det ulovlig å konkurranseutsette, enda tallene er klare og innbyggerne vil ha det. Bydelen har stor gjeld, og dette er beviselig en vei ut av uføret. Men det tillates ikke, av ideologiske grunner. Hvis noe bør kalles uansvarlig, så er det.

I bydelspolitikken handler det ofte om lokale utfordringer og om å finne gode løsninger for innbyggerne. Det er i mange saker mulig å finne frem til tverrpolitiske og enstemmige vedtak. Som regel klarer vi å finne frem til kompromisser. SVs gruppe har vært konstruktive i dialogen, og vi setter oss gjerne ned for å se på felles løsninger i en krevende tid for oss alle.

Yngvar A. Husebye (H)
Bydelsleder, bydel Vestre Aker

Anita Leirvik North (H)
Gruppeleder, bydel Vestre Aker

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...