Plan og Bygningsetaten har utformet Veileder til småhusplanen S-4220. Planens formålsparagraf § 3 angir at eksisterende landskap, vegetasjon og biologisk mangfold skal opprettholdes og skriver at trerekker, tregrupper, større og mindre frittstående trær er verdifulle og gir karakter, miljø- og naturverdi til enkelteiendommer og nærområder. Trær med over 50 cm i diameter, som kastanjene i Sollerudveien, forutsetter dispensasjon fra planens forbud mot felling av større trær, vel og merke hvis de hadde stått innenfor gjerdene i Sollerudveien.
Les saken: «Friske kastanjetrær ble dødsdømt»
Sollerud Vel plantet kastanjealléen den gang Sollerudveien tilhørte Aker og har i flere generasjoner betraktet trærne som sine. Da gravearbeidene startet ble det straks tatt kontakt med så vel Bymiljøetaten som Hafslund Nett.
Les også: Konkluderte med at skadene var omfattende
Prosjektleder i Hafslund opplyser 13. mars at de har fått tillatelse til å felle fem kastanjetrær og at AB Trepleie i samråd med Bymiljøetaten har vurdert det slik at felling er det beste for området. Samme dag sendes brev fra Bytreforvalter i Parkseksjonen til beboere i Sollerudveien. Det har vært befaring i området 6. mars og det er konkludert. Trærne skal være vurdert av AB Trepleie, som vi forstår også har foretatt nedhuggingen. Seks av trærne skal ha dårlig kvalitet. De angis å ha ujevn krone og store beskjæringssår som øker forekomsten av råte som bidrar til at trærne svekkes ytterligere. Er dette dokumentert?
FRISKE; STORE TRÆR: Stubbene viser at det er snakk om friske trær mener Lisbet Natland. Foto: Lisbet Natland
Hvis trærne hadde stått innenfor gjerdene ville dispensasjonssøknaden måtte inneholdt følgende: Fotodokumentasjon av treet som ønskes felt, med angivelse av art/sort, stammeomkrets og tilstand samt uttalelse fra en arborist. En slik uttalelse må inneholde en vurdering av eventuell sykdom/skader og forventet levetid for treet, samt eventuell sannsynlighet for skade på bygg og anlegg.
Slik saken fremstår for oss, hadde ikke trærne svekket vitalitet. Dette er stubbene som står igjen et levende bevis på. De viser ingen tegn på svekket vitalitet. Det innrømmet også trefelleren.
Bymiljøetaten har utarbeidet et fyldig notat for de som skal foreta arbeid nær trær. «Varsel! Alt mannskap skal ha lest heftet før arbeidet starter. Arbeidsleder på stedet er ansvarlig for at veiledningen er forstått og at kravene følges». Da beboerne med bekymring betraktet uvøren håndtering av gravemaskinen, ble det avfeiet med at trærne skulle bort allikevel.
Vi opplever denne behandlingen som et grovt overtramp mot naturen og mot alle vi som vil beskytte trærne mot vilkårlig behandling. Selv om gravingen ble utført lite skånsomt, fikk altså ikke trærne svekket vitalitet. Vi bønnfalte Hafslund og Bymiljøetaten om at vi måtte la trærne få en sjanse. Her hadde trefelleren et oppdrag og det skulle han utføre. Punktum var satt. Var det bukken og havresekken? Skjønnmalingen kommunikasjonssjefen kom med den 3. juli, stemmer dårlig overens med det vi har opplevd som har fulgt saken. Vi har opplevd maktarroganse og døve ører.
For oss ser dette ut som miljøkriminalitet eller er det annen lov for Loke enn for Tor?
Lenger ned i Sollerudveien er det som å komme inn i en grønn hule når man svinger av fra støyende E18. Trærne har en viktig miljøfunksjon i tillegg til sine estetiske kvaliteter. Hafslund har under planlegging en konsesjonspliktig kabeltrasé for å forsyne Fornebu med større strømkapasitet. Da skal foretas gravearbeid igjen. Det bebudede møtet med Bymiljøetaten i september må trekke lærdom av det lemfeldige arbeidet som vi bedømmer nedhuggingen av friske trær til å være. Det er ikke så enkelt som «Virru ha strøm eller virru’ke?» som beboerne ble møtt med da de strevde med fremkommeligheten under den langvarige stengningen i Sollerudveien.
Lisbet Natland
Sollerud Vel