Akersposten

«Amatører»

Kommunestyret i den svenske småbyen Lafors stoler på at lokal ungdom vil få fram byens beste sider i en promofilm. Hvor forskjellig kan vel synet på en og samme by være?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.10.2018 kl 09:58

Filmfrosk

Akersposten og Filmfrosk gir deg anmeldelser av de store filmene på kino denne høsten.

Filmfrosk har ellers en Youtube-konto der han anmelder filmer på løpende bånd. Vi kan røpe at mannen egentlig heter Sondre Strøm Linde og bor på Makrellbekken. Red.

En tysk billigkjede skal utvide og bygge ny filial i Sverige. Når det kommer fram at det står mellom Lafors og kun én annen småby, utlyser kommunestyret i Lafors en konkurranse. De vil få elevene ved byens skole til å lage en promofilm som kan lokke den tyske kjeden til å velge Lafors. Bestevenninnene Aida og Dana blir fast bestemt på å lage vinnerfilmen. Bevæpnet med mobilkamera og moped kjører de på.

Interessant nok er hovedrollene selv nærmest som amatører å regne, i den forstand at de ikke har spilt i noen filmer før. Til tross for lite erfaring er skuespillet godt og naturlig. Vennskapet til Aida og Dana (spilt av Zahraa Aldoujaili og Yara Aliadotter) er særdeles troverdig. Musse fra kommunestyret (spilt av Fredrik Dahl) virker kanskje forutsigbar til å begynne med, men han viser seg å være mer kompleks og interessant enn først antatt. Likheten mellom disse tre karakterene er at alle har innvandrerbakgrunn. Vi får dermed et innblikk i tre innvandrerfamilier som lever ulike liv. Dette er en av filmens røde tråder.

Regissør Gabriela Pichler har latt deler av filmen bestå av opptak gjort med mobiltelefon, med korte "intervjuer" av innbyggerne i byen. Disse videoklippene bidrar med variasjon i filmen og gir innimellom følelsen av at det er en dokumentar.

Amatører er en satirisk dramakomedie. Humoren kommer ikke i form av vitser eller slapstick, men går for det meste på byråkratiets bekostning. Kommunestyret har sine forventninger til hvordan filmen bør fremstille byen, noe som ikke samsvarer helt med Aida og Danas inntrykk av Lafors. Det er også en mørkere undertone i denne filmen, for hva vil det faktisk innebære å få et lavprisvarehus til byen?

Tross noe tung tematikk og triste innslag er Amatører relativt lett underholdning. Den har hjerte, men føles kanskje ikke fullt så slagkraftig som man kunne ønske.

Terningkast: 4

Premiere: Fredag 7. september

Filmfrosk

Flere anmeldelser fra Filmfrosk:

Skjelvet

"The spy who dumped me"

"De utrolige 2"

"Karsten og Petra på skattejakt"

"Mission Impossible: Fallout"

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...