Akersposten

– Aller morsomst er det å slå med driveren

FOKUSERT: Henrik Melhus Høeg (8) fra Bogstad har kort vei til trening. Her trener han på putting med instruktør Robin Pettersson, og denne putten har vel grei retning? Foto: Fredrik Eckhoff

– Oslo golfklubb har som mål å ha halvparten av spillerne på yngre landslag. Men det er ikke det som er den viktigste grunnen til at vi har 200 barn og ungdommer i trening, sier Jan Wojtaszek, leder for juniorsatsingen i Oslo golfklubb.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.03.2016 kl 10:47

BOGSTAD: Hvis du tenker at for å spille golf på Bogstad er minstekravet at du må ha litt gråstenk ved tinningene, må du tenke om igjen. Her er det stor aktivitet i alle aldersgrupper. I junioravdelingen i klubben satses det på både kvalitet og bredde, og Jan Wojtaszek snakker mer om bredde og stor aktivitet enn om toppspillerne.

Klubben har en rekke profilerte golfspillere i sine rekker, som Suzann Pettersen, Espen Kofstad, Kristoffer Reitan, Mathias Schjølberg og Marita Engzelius. I tillegg er klubben med og setter sitt sterke preg på juniorturneringer med mange lovende spillere.

Bredde er aller viktigst

Hvordan får man så frem enere i golf? Jo, man må ha bredden i bunn, ifølge både Wojtaszek og instruktør Robin Pettersson, som vi møter i treningsrommet på Oslo golfklubb. Wojtaszek forteller at klubben tok skikkelig tak i rekrutteringsarbeidet for drøyt 10 år siden, og siden har de hatt rundt 200 barn og ungdom i organisert trening hvert år.

UNG AKTIVITET: Jan Wojtaszek er leder for juniorsatsingen i Oslo golfklubb på Bogstad. Han forteller at rundt 200 barn og ungdommer vil være inne i treningssystemet til klubben fra første uke av mai. Også innendørs er aktiviteten stor blant de unge.

– Her er vi ikke bare golfinstruktører. Vi lærer barna om samhold, være sammen som et lag, og vi reiser på turer, sier han. – Vi gjør også mye annet innimellom, som å spille fotball og bandy, rett og slett røre på kroppen.

Han forteller at de aller yngste må få en positiv introduksjon til golfen.

– Barna får oppleve mye lek og moro, samtidig som vi jobber med å få golf til å fremstå som en idrett, som det jo er, sier han til Akersposten.no.

At stor bredde og aktivitet blant mange unge gir enerne på sikt, er naturlig. I junioravdelingen i Oslo golfklubb satses det ikke bare på å dyrke frem gode spillere. De vet at det er viktig å stimulere golfinteressen for fremtiden også.

– Dette arbeidet gjør vi først og fremst for å skape aktivitet blant barn og unge, og dessuten er det viktig for å opprettholde golfinteressen og medlemstallet på sikt, sier Wojtaszek. Oslo golfklubb er i en unik situasjon med sine lange ventelister for medlemskap. Interessen for golf i Norge har imidlertid stagnert de siste årene, og derfor fins det ingen garantier for at det om ett, to eller tre tiår er like stort jag etter å bli golfspiller.

Uvurderlig frivillighet

Klubben tjener ikke penger på juniortreningen. Faktisk er det motsatt, at klubben hvert år setter av penger i budsjettet til å støtte utviklingen av unge spillere. Wojtaszek skryter av all den frivillige innsatsen som legges ned av ildsjeler i klubben, blant annet av dem som sitter i klubbens treningskomité.

– Uten de frivillige hadde vi ikke vært i nærheten av å kunne gi dette tilbudet. De hjelper til med blant annet økonomi, organisering, turneringsavvikling og mye annet. Dette er frivillig innsats, understreker han og forteller også om mange ivrige foreldre.

Nettopp engasjerte foreldre har Wojtaszek sett en del av i sin tid i klubben, og han innrømmer at noen har kommet til ham og sagt at "her er det for mye lek og moro. Kan jeg ikke bare ta noen pro-timer?".

– Og det stemmer at det er mye moro og tull. Det må til for å skape et godt miljø over tid, sier Wojtaszek. – Men barna lærer også å spille golf. Du kan si at vi starter på greenen og beveger oss bakover. Vi hjelper barna til å få inn en sentralbevegelse og en overordnet forståelse for spillet.

NYLIG HEKTA PÅ GOLF: Abtin Ramzami (11) har nylig startet med golf. Her er det grepet som justeres av instruktør Robin Petterson.


Samtidig ser han at det er en stor fordel for barna å ha foreldre som engasjerer seg, gjerne spiller golf selv, foreldre som kan støtte opp, spille med barna, ta dem med på treningsfeltet og gå runder på banen. Han forteller at junioravdelingen har et samarbeid med Nordhaug golfklubb, som er nihullsbanen som ligger ved ToppGolf i Bærum. Her får juniorene lov til å spille – på en bane som er perfekt for dem i størrelse og vanskelighetsgrad. Det er ikke alle som har like mye nytte i starten av å spille på klubbens egen bane.

Drømmer om lange driverslag

Når Akersposten er innom, er Henrik Melhus Høeg (8) og Abtin Ramzani (11) i full gang med trening sammen med instruktør Robin Pettersson. I dag er det siktetrening på puttene som gjelder, og, som vi ser av bildet av Henrik, så står det bra til med siktingen hans i hvert fall!

I SVING: Henrik Melhus Høeg (8) ser for seg driver på 125 meter – minst – når han trener inne før sommersesongen er i gang på Bogstad. Foto: Fredrik Eckhoff


– Men jeg liker aller best å slå med driveren. Da kan jeg slå 125 meter kanskje, sier gutten som bor bare et lite steinkast unna. Han forteller at han ble tatt med på golfbanen av morfaren sin da han var ganske liten, og nå syns han det er moro å spille selv.

Instruktør Pettersson mener at klubben har et veldig godt opplegg for juniorene.

– Fra bredde kommer topp, og derfor samarbeider vi også med Bogstad skole og Aktivitetsskolen der, sier Pettersson, som mener golf er så mye mer enn terping på svingdetaljer og putting.

– Her lærer man å oppføre seg, man lærer respekt, disiplin og å ta ansvar, sier han, før han avslutter treningen med de to guttene, som ser ut til at de aller helst har lyst til å slå litt mer.

I første uken av mai er altså rundt 200 barn og ungdommer i gang med treningen, og ifølge Jan Wojtaszek er det ytterst få ledige plasser igjen. Så er man interessert, er det bare å kaste seg meget raskt rundt!

Her er mer informasjon om Oslo golfklubb

Flere nyheter på Akersposten.no:
Felix (17) fra Ullern aktuell for tysk storklubb

Så mye koster det å se Røa Dynamite Girls en hel sesong

Gutter vil levere tilbake vin til eldre mann som falt i Linhusveien

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...