Akersposten

– All ære til foreldre som tar initiativ

Denne karen fant vi på tur i Holmen-strøket torsdag kveld.

– Halloween kan lett bli en dag da noen føler at de ikke er en «del av gjengen», og sosiale forskjeller blir forsterket, sier byråd Inga Marte Thorkildsen. – Dagen er en viktige påminnelse om å inkludere alle barn, sier Hanne Gamme, som hadde datterens klasse på fest i garasjen torsdag kveld.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 01.11.2019 kl 13:29

HOLMEN: Enten du hører til gruppen som elsker eller hater små monstre og nifse hekser, som kommer på døren din den siste dagen i oktober for å spørre etter godteri; Halloween har tatt sin plass i den norske kulturen og er kommet for å bli. Det er lov å ikke like halloween.

Det er lov å glede seg til dagen er over, når hodeskaller av skum eller sjokolade erstattes med julemarsipan. Det er lov å være skeptisk til nye tradisjoner. Men det er aldri lov å skape et miljø for barna, hvor det er tillatt å utestenge andre.

På Holmensletta i Bydel Vestre Aker var halloween markert med spindelvev, bloddryppende godteri og dødningshoder. Mon tro om en blodtørstige greve dukket opp etter midnatt. Familien Gamme stilte med en semi-oppvarmet garasje, aktiviteter og skremmende mat. Derfra inviterte de hele klassen til tiåringen. Etter en time med leven, der fryktinngytende utkledninger og sminke var førende, ble de små magene mettet med skumle pølser og grøssende gelé.

Oppstemt byråd

– Jeg blir ekstra oppstemt når jeg hører historier om foreldrerepresentanter i barnehage eller skole som organiserer fest med «knask eller knep» for alle, eller der foreldre har så god kontakt at de inviterer med andre barn til å gå i nabolaget på godterijakt om deres egne foreldre ikke har anledning, sier byråd med ansvar for skole og barnehage, Inga Marte Thorkildsen, til Akersposten.

– Og så må voksne forklare barn at det er ikke det viktigste hvilken utkledning de har på seg. Det må absolutt ikke være dyrekjøpte ferdigkostymer. En gammel hatt og vannmaling i fjeset kan også bli ganske skummelt, legger hun til.

Om å inkludere

– Dagen er en viktig påminnelse om å inkludere alle barn, sier Hanne Gamme.

Inkludering er nøkkelen til fellesskap, og det å være en del av et felleskap gir tilhørighet og trivsel. Uten en inkluderende holdning hos foreldrene vil man kanskje ikke nå målet om at alle barn skal få oppleve at de er betydningsfulle personer for fellesskapet.

– Vi arrangerte dette i fjor også, for eldstemann, og det var flere foreldre som bidro. I år ønsket datteren vår å invitere hele klassen, de er jo så gode venner, fortsetter hun og legger til at hun har inntrykk av at samholdet i en klasse har mye å si på engasjementet fra foreldregruppen.

– Jeg mener det er viktig å gi barna en felles opplevelse, og våre barn ønsket å invitere alle, både gutter og jenter.

Det er fint å være tilstede der man kjenner foreldres engasjement for barn. Sterkt er det også å være vitne til den kraften som oppstår i en foreldregruppe som samles om ansvar for barna. Det gir barna muligheten til å adoptere holdninger om at det er viktig å inkludere alle, fortsetter hun. Planleggingen starter mange uker før Halloween. Barna danner grupper, de planlegger antrekkene og runder med knask eller knep. Men ikke alle får være med på denne planleggingen, og Halloween er derfor en høytid mange gruer seg til.

– Halloween kan lett bli en dag da noen føler at de ikke er en «del av gjengen», og sosiale forskjeller blir forsterket, sier byråd Thorkildsen.

Hun mener foreldre har et stort ansvar når merkedager skal feires. De voksne spiller en nøkkelrolle for at alle barn skal føle seg inkludert.

Blodtørstig vampyr

Da mørket senket seg torsdag kveld, kunne man høre uling og grøss fra mørke kroker. Barnas ferd etter knask eller knep var i gang. Det var en kald trekk i luften, og en gruppe foreldre trakk kragen på jakkene tettere rundt kroppen i det de satte kursen mot noen tåkelagte hus i Amagerveien.

Etter å ha gått hundre meter skimtet de en zombie med glødende øyne. Horden med ivrige foreldre, som gledelig stilte opp for å følge ungene på ferden denne kvelden, så ut til å lyse like forventningsfullt som Darth Vader, Donald Trump og Hulken på 10 år.

En skikkelse stoppet opp vendte seg mot foreldrene. Det var Dracula. Han jaktet ferskt blod, og så ville han spre sin forbannelse.

– Når man blir bitt av Dracula, blir man selv gjort til en udødelig vampyr, smalt det fra en uredd gutt på sju. Han var zombie og hadde stått opp fra graven på Voksen i anledning kvelden.

– Vampyrer blir syke av dagslys, og så sover i en kiste og drikker blod, opplyste han videre før han forsvant inn i mørket.

«Velkommen til mitt hus!»

Heksegryte, røyk og en skremmende latter over høyttaleranlegget hvilte over ungene ved neste dør. «Hvem vil ha godteri» hveste en hes stemme, og straks var åtte hender i været.

«Stig fritt inn», sa stemmen videre, og barna listet seg forsiktig inn og håpet på mye godteri og spenning.

Høye skuldre og vidåpent blikk ventet i spenning, og med en smell hadde en mumie, djevelen, en hai og to alien omringet barna. En høylytt kombinasjon av latter og skrik satte prikken over i´en for denne kvelden. En kveld med minner og gode opplevelser. Foreldre som tar ansvar for både trygghet og inkludering, til inspirasjon for senere begivenheter.

– Jeg heier på inkluderende fellesskap og moro, uavhengig av lommeboken, avslutter byråd Inga Marte Thorkildsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...