Akersposten

Bjørg Duve Foto: Marit Fabritius

«Å si nei til det som opprører oss, var viktigere enn å holde 1-meters avstand»

Politibrutalitet – demonstrasjoner – koronaspredning – ytringsfrihet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Plutselig kokte det over for mennesker over hele verden. De tok til gatene. Ville vise sin avsky over for politiets kvelertak på George Floyd - som gjorde at han ikke fikk puste – og til sist døde.

«Hjelp meg, hjelp meg, I can’t breathe» skrev Akersposten 5. juni i forbindelse med at demonstrantene ga uttrykk for sin klare mening ved den amerikanske ambassaden på Huseby. Deretter sluttet demonstrantene seg til dem som hadde strømmet til Eidsvold plass ved Stortinget. Tusenvis viste at et levende demokrati trumfet viruset.

Ytringsfrihet var viktigere enn smittevern. Det å vise sin avsky overfor diskriminering – uansett hvor det finner sted – gjorde at det at vi ikke må samles i store grupper, ble helt uvesentlig. Å si nei til det som opprører oss, var viktigere enn å holde 1-meters avstand.

Kanskje får vi en økning i antall smittede, men det gjenstår å se. I skivende stund har vi lite smitte her i landet, og de fleste Covid-19-smittede bor i Oslo.

Myndighetene – og de som bestemmer smittevernreglene – ble nok meget betenkte da de så at tusenvis brøt reglene fordi det var noe som var viktig for dem. Pandemi eller ikke, et levende demokrati må forsvares. Mennesker over hele verden befinner seg i farlige situasjoner fordi det å kjempe for demokrati og ytringsfrihet kan få fatale følger. Det demonstrantene her i landet utsetter seg for, er å kunne få – og eventuelt også spre - Covid-19 samt noen dager i karantene.

Vi har tatt de første skrittene inn i sommermåneden, og ferien står for dør. Vi har senket skuldrene når myndighetene nå åpner samfunnet litt etter litt. Det betyr ikke at vi kan leve helt som normalt igjen. Vår ubudne gjest er her fortsatt. Korona-viruset tar ikke ferie – tvert om.

Vi skal leve sammen med dette viruset – slik vi er samboere med alle de andre virusene. De blir ikke borte. De er kommet for å bli. Vi må bare klare å beskytte oss mot dem – enten ved hjelp av vaksine eller med medisiner som helbreder oss hvis vi har kommet korona-viruset for nært.

Vi skal respektere smittevernsreglene, men politiske ytringer og demokratiske rettigheter må alltid forsvares. Ytringsfriheten er så viktig at den er skrevet inn i grunnloven vår. Allerede da Eidsvoldmennene signerte grunnloven 17. mai i 1814, sto det å kunne ytre seg fritt helt sentralt.

Et levende demokrati trumfer viruset.

Bjørg Duve
journalist

LES OGSÅ: "Hjelp meg, hjelp meg, I can't breathe"

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...