Akersposten

78,5 millioner i krisehjelp til skjenkesteder

Oslo mottar 78,5 millioner kroner av regjeringen for å kompensere utelivsbransjen for korona-tap. Foto: Berit Roald, NTB

I januar kan Oslos skjenkesteder søke på 78,5 millioner kroner som er bevilget av Stortinget.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 22.12.2020 kl 09:20

OSLO: Oslo kommune har på få dager fått på plass en ordning for fordeling av de 78,5 millionene bevilget av Stortinget. Regjeringens kompensasjonsordning blir først mulig å søke på i januar. Byrådet håper rask håndtering fra kommunens side vil gi næringen et pusterom.

Det skriver Oslo kommune i en pressemelding mandag.

– Regjeringen har brukt flere måneder på å etablere en støtteordning til bedrifter som er hardt rammet av koronaviruset, men uten at næringslivet har fått den kompensasjonen de trenger. Jeg er glad for at Oslo kommune nå får en fordelingsordning på plass på få dager som sikrer likviditetsstøtte. Oslos utelivsbransje er i en svært krevende situasjon, og det er helt nødvendig med økonomisk hjelp raskest mulig, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Stortinget vedtok 19. desember at 78,52 millioner kroner skal fordeles til næringsliv i Oslo som er hardt rammet av restriksjoner som følge av koronaviruset. Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap), har i dag fastsatt kriterier for tildeling av støtte.

– Byrådet har i lang tid uttrykt sterk bekymring over at regjeringens kompensasjonsordning kommer for sent. Selv om dagens tildeling er av beskjeden størrelse i forhold til de enorme tapene denne næringen er påført, håper jeg den kan være til noe hjelp for næringen i påvente at statlig kompensasjonsordning, sier Evensen.

Midlene vil gå til serveringssteder med skjenkebevilling, og fordelingen av midlene til den enkelte virksomhet vil være klar i løpet av onsdag 23. desember og utbetales i løpet av kort tid. Støtten vil være på mellom 30 000 og 250 000 kroner. Byråden har lagt vekt på at midlene skal deles forholdsmessig mellom virksomheter med skjenkebevilling. Innmeldt alkoholomsetning forventet for 2020 danner utgangspunkt for beregning av støtten.

– Ved å benytte forventet alkoholomsetning for 2020 fanger vi også opp virksomheter som ikke var etablert i 2019 og som i liten grad drar nytte av statens kompensasjonsordninger. Vi mener innmelding av forventet omsetning i 2020 gir en treffsikker fordeling mellom virksomhetene og hvordan disse har vært påvirket av lokale smitteverntiltak, sier Evensen.

Oslo kommune har blant annet etter anbefaling fra nasjonale helsemyndigheter innført forbud mot å skjenke alkohol i to perioder dette året og lagt sterke begrensninger på skjenketider.

– Dette har rammet rene skjenkesteder og serveringssteder med høy alkoholomsetning særlig hardt. Vi mener derfor dette gir den mest rettferdige fordelingen og treffer den delen av bransjen som er hardest rammet. Vi starter utbetalingen nå i romjulen, men det er mange utbetalinger så alle vil nok først ha penger på konto over nyttår, sier Evensen.

Oversikt over tildeling til den enkelte virksomhet offentliggjøres på kommunens nettsider i løpet av onsdag 23. desember.

Fakta

Fakta

Oslo kommune har vært vektlagt at midlene fordeles ut raskt slik at de faktisk bidrar til å støtte virksomheter som er i en alvorlig likviditetsmessig situasjon. Ved å benytte alkoholomsetning som beregningsgrunnlag har kommunen alle nødvendige opplysninger og sparer tid ved at virksomhetene ikke trenger å sende inn dokumentasjon.

Det er satt et minstebeløp for støtte på 30 000 kroner og et maksimumsbeløp på 250 000. Videre er det gjort noen avgrensninger av bevillingshavere som ikke er ansett støtteberettiget:

*De stedene som har meldt 0 i forventet omsetning før 12.03.2020 unntas

  • De stedene som har skjenkebevilling for et bestemt antall dager i året unntas
  • De steder som har statlig skjenkebevilling i tillegg til kommunal skjenkebevilling unntas
  • De stedene som har offentlig bevillingshaver, unntas


Denne avgrensningen innebærer at de aller fleste bevillingshavere er berettiget støtte.

*I byrådens sak gis en utfyllende begrunnelse for kommunens innretning av ordningen.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...