30 ungdommer har fått sin første sommerjobb

Nikolai Nypen og Sara Kløverød Adolphson utenfor Stoppestedet på Lilleaker. Her ble 30 ungdommer intervjuet for å få sin første sommerjobb. – Den aller første jobben er en viktig døråpner for mange unge, sier de to. Foto: Bjørg Duve
– Det er fantastisk at 30 ungdommer har fått seg sommerjobb. De kommer til å få en verdifull arbeidserfaring nå når de skal ut i fast jobb. Det er gull verd, sier SaLTo-koordinator i Bydel Ullern, Sara Kløverød Adolphson, til Akersposten.
Publisert: 24.06.2019 kl 10:10
Sist oppdatert: 24.06.2019 kl 10:10
BYDEL ULLERN: – Det er snakk om 50 arbeidstimer fordelt over to uker, fortsetter Nikolai Nypan, miljøarbeider på Stoppestedet på Lilleaker, hvor rundt 30 ungdommer har blitt intervjuet med henblikk på få seg en sommerjobb.
Det var rundt 70 ungdommer som meldte sin interesse til å være med i prosjektet «Ung jobb». Ikke alle falt inn under vilkårene for å kunne få sommerjobb via dette opplegget.
– Vi kalte inn rundt 40 ungdommer i alderen 14 til 22 år bosatt i bydelen, sier Nypan. De aller fleste var mellom 16 og 18 år. Av ulike årsaker måtte noen trekke seg.
– Av de 30 ungdommene som var igjen, fikk alle arbeid, fortsetter Nypan. En av forutsetningene er at en ikke har vært ute i jobb tidligere.
Reell jobberfaring
– Det er viktig å gi ungdommer reell jobberfaringer, sier Nypan.
– Hva slags jobber har de fått?
– To skal jobbe i butikk på Lilleaker og to på Hoff. Et par skal jobbe innen helsesektoren, og en skal være turistvert på Tjuvholmen, for å nevne noe, sier Nypan.
Markedskoordinator i NAV i Bydel Ullern, Terje Rolen, har hjulpet til i arbeidet med å finne mulige jobber.
– Vi er svært glad for det samarbeidet vi har hatt med NAV i denne prosessen, sier Adolphson.
– Fjoråret var så vellykket at arbeidsgivere kom på banen også i år, fortsetter Adolphson.
For flere av disse ungdommene blir mandag en spennende dag. Det er første arbeidsdag.
Kontakt med arbeidsgiver
I denne prosessen har «Ung jobb» lagt stor vekt på å føre ungdommene og arbeidsgiverne sammen, slik at de har truffet hverandre før oppstart.
– Det er første gangen disse ungdommene er ute i arbeidslivet, sier Nikolai Nypan. Derfor er han en av dem som har vært med de unge til sitt første møte med arbeidsgiver.
– Den jobben Nicolai gjør i forkant – før arbeidsforholdet begynner – er utrolig viktig, sier Adolphson. – Det betyr mye å få gode erfaringer når en skal starte på noe nytt. «Ung jobb» skal være med på å skape trygge og gode arbeidstakere.
Første arbeidsdag er litt som første skoledag. Forventning og spenning – og en del praktiske ting som for eksempel skattekort.
– Mye nytt og uprøvd, sier Adolphson.
Før en har kommet så langt, har «Ung jobb» forberedt dem på hva som er forventet av en arbeidstaker.
Springbrett
For ungdommene er dette forhåpentligvis et springbrett inn i nye jobber. De får med seg attest fra arbeidsgiver og trolig også en som vi være referanse neste gang en søker jobb.
– Jeg er kjempefornøyd, sier Adolphson. Hun forteller at da de i mars i år arrangerte en workshop, slik at en blant annet kunne få et innblikk i det å skrive søknader, sette opp en CV eller hvordan en opptrer i et jobbintervju, kom det utrolig mange.
– Det var helt klart et behov for slik informasjon, sier SaLTo-koordinatoren. «Ung jobb» er et ledd i SaLTo- samarbeidet. Det står for «Sammen lager vi et trygt Oslo» - samarbeidsmodellen for Oslo kommune og Oslo politidistrikt.
Andre året
Det er andre året at Bydel Ullern er med i dette opplegget. Bydelen har fått tildelt 200.000 øremerkede kroner fra Byrådet, til disse sommerjobbene.
– Dette er vi meget glade for. Det er svært viktig å gi unge et slikt tilbud. Det gir kompetanse, sier bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten.
– Ved å ha sommerjobb får de arbeidserfaring. Vi skulle ønsket at vi kunne tilby flere sommerjobb enn det vi har penger til. Vi oppfordrer derfor næringslivet til å lyse ut flere sommerjobber for å gi unge praksiserfaring.
– Hvis byrådsavdelingen ønsker å fortsette med «Ung jobb», vil bydelen søke om midler også neste år?
– Ja, så absolutt. Jeg håper at dette kan fortsette.
Unge mennesker bør inkluderes i arbeidslivet. Å bruke noe av sommerferien til å gjøre noe helt annet, kan være en smart måte å bli inkludert på.
– Det å ha sommerjobb, er også en del av det å forberede seg til voksenlivet, sier Marie Anbjørg Joten.