ANNONSE
Annonse

200.000 protesterte mot Oslo som by-navn

Gamlebyen – Middelalderbyen – er det opprinnelige Oslo. Her Oslo torg. Illustrasjon fra Leif Gjerlands arkiv

– Det kompakte Oslo strekker seg fra Oslo torg, som ligger midt i Gamlebyen, til Christiania torv i Kvadraturen. Da beveger vi oss fra middelalderen til den nye byen Christiania, sier forfatter og lokalhistoriker Leif Gjerland til Akersposten. Onsdag 26. september holder han foredrag om dette området av byen på Ullern kultursenter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 25.09.2018 kl 09:25

ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: – Det vi i dag kaller Gamlebyen, er det opprinnelige Oslo, fortsetter Gjerland. Her finner vi blant annet Oslo gate, som går fra Schweigaards gate til Konows gate/Mosseveien.

– I 1624 brenner Oslo og den danske kong Christian IV bestemmer at de nye husene skal bygges opp igjen ved Akershus festning – og de skal bygges i mur.

Her finner vi de eldste bygningene i hovedstaden. Midt på torget står den kjente hanske-skulpturen, som viser at kong Christian IV peker at her skal byen ligge.

– Han flyttet ganske enkelt byen vekk fra det opprinnelige Oslo og grunnla Christiania.

Protesterte mot nytt navn

– Om få år – det vil si i 2024 – blir det to by-jubileer å feire. Det ene er at det er 400 år siden bybrannen og etablering av ny by, og det andre er at det er 100 år siden Kristiania skiftet navn til Oslo – under store protester.

– Ville en ikke ha Oslo som navn på byen?

– Over hode ikke. Det ble samlet inn rundt 200 000 underskrifter mot at byen skulle skifte navn fra Kristiania til Oslo, men Stortinget overkjørte alle protestene og i 1924 ble det vedtatt at byen skulle hete Oslo.

Fra 1. januar 1925 heter hovedstaden Oslo. Da skifter også det opprinnelige Oslo navn til Gamlebyen.

– På 1800-tallet sto fornorsking sentralt. Vi var nå et selvstendig land, men i union med Sverige. Så i 1877 bestemte Staten av byen skulle skifte skrivemåten fra Christiania til Kristiania. Bort med dansketiden.

Men byens borgere var ikke entusiastiske over at en skulle forlate Ch-skrivemåten til fordel for Kristiania.

– Det var først i 1897 at byen vedtok K-skrivemåten.

Murtvang

Byen ble flyttet som en følge av at den brant. Det opprinnelige Oslo var trehusbebyggelse. Laftet tømmer.

– Nå skulle det bygges i mur. Det ble ganske enkelt murtvang og det holdt seg i flere hundrede år.

Murtvangen var med på å skape klasseskille i byen.

En av grunnene til at kongen flyttet byen til den andre siden av Bjørvika, var av forsvarshensyn. Her ville den være beskyttet av Akershus festning. Han la også en plan med blant annet forsvarsvoller. Gatene skulle danne geometrisk orden. En byplan etter renessansens idealer.

– Det var den 27. og 28. september i 1624 at Kong Christian IV bestemte å bygge opp byen der Kvadraturen nå er. Dette ble sett på som en nasjonaldag og den ble feiret til langt inn på 1800-tallet, sier Leif Gjerland.

– Hva betyr Oslo?

– Derom strides de lerde.

– Jeg har hørt at Oslo betyr Gudenes eng.

– Ja, eller engen nedenfor åsen.

– Jeg velger Gudenes eng.

Onsdag 26. september kl. 12 kan du lære mer om historien – på Ullern kultursenter, Stoppestedet på Lilleaker.

ANNONSE
Annonse