Akersposten

1,2 millioner kubikk fast fjell skal tas ut

Dagens kontraktsignering er en viktig milepæl i arbeidet med Ny vannforsyning til Oslo. Her er etatsdirektør Anna Maria Aursund i Vann- og avløpsetaten og konserndirektør Steinar Myhre i Skanska under kontraktssigneringen. Foto: Oslo kommune

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune har fredag inngått kontrakt med Skanska om byggingen av fjellhaller og tunneler på totalt fem kilometer vest i Oslo. Det betyr at anleggsarbeidet i prosjekt ny vannforsyning Oslo vil starte om kort tid.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

OSLO VEST: Kontrakten omfatter sprengning av store fjellhaller under Husebyskogen, to adkomsttunneler og en overløpstunnel fra Huseby til Sollerudstranda i Oslo. Om lag 1,2 millioner kubikkmeter fast fjell skal tas ut. Dette er den første av åtte store kontrakter på byggearbeid i det som er Norges største vann- og avløpsprosjekt.

Det skriver Oslo kommune i en pressemelding fredag formiddag.

– Kontrakten representerer en viktig milepæl i dette store og komplekse prosjektet som skal sikre Oslo en tryggere vannforsyning. I arbeidet skal vi ta hensyn til omgivelsene og fortsette den tette dialogen med de som blir berørt, sier direktør Anna Maria Aursund i Vann- og avløpsetaten.

Kontrakten ble underskrevet fredag 14. august, og direktør Aursund ser nå fram til oppstart.

– De siste forberedelser pågår nå slik at arbeidet snart kan starte opp. Vi ser fram til å komme i gang med byggearbeidene og til samarbeidet med Skanska.

Stor kontrakt

Prosjektet er Oslo kommunes største enkeltinvestering noensinne med en total kostnadsramme på 12,5 milliarder. Prosjektet ble vedtatt i bystyret høsten 2019, og den nye vannforsyningen skal stå ferdig 1. januar 2028. Kontrakten som er inngått med Skanska har en total verdi på 2,88 milliarder kroner. Kontraktsarbeidet er forventet å vare omkring 3,5 år fra oppstart høsten 2020.

Kontrakten følger kravene i Oslomodellen, og det er også satt strenge klima- og miljøkrav. Byggeplassen skal være fossilfri, og en rekke elektriske anleggsmaskiner skal derfor benyttes. I tillegg skal det brukes lavkarbonbetong som gir lavere klimagassutslipp.

(Saken fortsetter under bildet.)

Oslo kommune bygger en reservevannforsyning stor nok til å gi hele Oslo tilgang på rent drikkevann. Den nye vannforsyningen skal være klar i 2028.

Skal trygge Oslos vannforsyning

Oslos vannforsyning er sårbar. Byen har bare én stor vannkilde og ett stort vannbehandlingsanlegg. 90 % av Oslos innbyggere får vann fra Oset vannbehandlingsanlegg ved Maridalsvannet. Hvis noe skjer med vanntilførselen herfra står store deler av byen uten vann etter kort tid. Derfor er det vedtatt at Oslo skal bygge en reservevannforsyning med kapasitet til å forsyne hele byen med vann hvis dagens vannforsyning settes ut av spill.

Holsfjorden i Viken er valgt som vannkilde. Fra Vefsrud i Lier skal det bygges en 19 kilometer lang tunnel til Huseby i Oslo. Vannet ledes inn til et moderne vannbehandlingsanlegg som skal bygges i fjell under Husebyskogen. Videre skal det bygges en tunnel fra Huseby og inn til Oslo sentrum for å føre det ferdig behandlede drikkevannet inn på Oslos eksisterende vannledningsnett.

Dagens kontraktsignering er en viktig milepæl i arbeidet med Ny vannforsyning til Oslo. Her er etatsdirektør Anna Maria Aursund i Vann- og avløpsetaten og konserndirektør Steinar Myhre i Skanska under kontraktssigneringen. Foto: Oslo kommune

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...